Buna!
Va rog sa ma ajutati atat cu reglemetari legale cat si cu o parere legata de urmatoarea speza:
Cand trebuie o PFA sa se declare ca platitor de TVA, in momentul depasirii plafonului de 35 000 euro, sau la finele exercitiului ? Pragul este tot de 35 000 euro? si cursul la care se calculeaza care este?
Multumesc!
platitor de tva PFA
- alexandrud567
PFA-ul ca si societatile comerciale trebuie sa se declare ca platitor de TVA, in luna urmatoare depasirii plafonului de 35 000 euro, iar cursul la care se calculeaza este cursul de aderare la aderare UE 3,3817, adica 118.359,50 lei.
Atentie totusi, din cate stiu eu daca ai infiintat PFA-ul/societatea in anul curent atunci trebuie calculat direct proportional pe perioda.
Ex: infiintare PFA luna iulie, asta inseamna ca sunt 6 luni pana la sfarsitul anului (adica 35.000 eur / 6 luni = 5.833 eur/luna), daca in luna iulie ai avut de ex un venit de cv a 6.000 eur atunci ai devenit platitor de TVA. Daca ai realizat numai cv a 5.000 este ok. Daca in luna august ai venit cumulat (iulie-august) de cv a 11.700 eur ai devenit platitor de TVA, daca ai facut doar 8.000 eur atunci nu si tot asa.
Atentie totusi, din cate stiu eu daca ai infiintat PFA-ul/societatea in anul curent atunci trebuie calculat direct proportional pe perioda.
Ex: infiintare PFA luna iulie, asta inseamna ca sunt 6 luni pana la sfarsitul anului (adica 35.000 eur / 6 luni = 5.833 eur/luna), daca in luna iulie ai avut de ex un venit de cv a 6.000 eur atunci ai devenit platitor de TVA. Daca ai realizat numai cv a 5.000 este ok. Daca in luna august ai venit cumulat (iulie-august) de cv a 11.700 eur ai devenit platitor de TVA, daca ai facut doar 8.000 eur atunci nu si tot asa.
Nu e chiar așa.
În codul fiscal se spune astfel:
art.152, alin.2, pct.5
În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
Astfel plafonul se determină, în mod logic, astfel (35000 EUR /12 x nr.luni intregi pina la finele anului inclusiv luna de infiintare)
Daca o persoana e infiintata in luna august se face calcul astfel: 35000 /12 x 5 = 14583 EUR.
Asta pentru că discutăm despre un plafon anual de 35000 EUR.
Cursul este cel de la data aderării - 3,3817 LEI/EUR
În codul fiscal se spune astfel:
art.152, alin.2, pct.5
În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
Astfel plafonul se determină, în mod logic, astfel (35000 EUR /12 x nr.luni intregi pina la finele anului inclusiv luna de infiintare)
Daca o persoana e infiintata in luna august se face calcul astfel: 35000 /12 x 5 = 14583 EUR.
Asta pentru că discutăm despre un plafon anual de 35000 EUR.
Cursul este cel de la data aderării - 3,3817 LEI/EUR
Ultima oară modificat Joi Oct 23, 2008 9:12 pm de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.