Gestiune Amanunt/Cu ridicata

Mesaj
Autor
badoid354
Mesaje: 149
Membru din: Mie Ian 16, 2008 12:00 am

Gestiune Amanunt/Cu ridicata

#1 Mesaj de badoid354 »

O SC cu cod CAEN comert cu amanuntul care vinde din aceeasi incinta "la amanunt" catre persoane fizice si "la factura" catre pers. juridice in proportii de 80 si 20% (aceleasi preturi, "de amanunt"), are obligatia separarii a doua gestiuni? Sunt activitati diferite? Temei legal?

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#2 Mesaj de apetrem »

Sunt activitati diferite, iar "exercitarea de activităţi de comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul
în aceeaşi structură de vânzare, respectiv suprafaţă de vânzare" ce sanctioneaza cu amendă
de la 2.000 lei la 10.000 lei şi cu interzicerea uneia dintre cele două activităţi;
Ordonanţa nr. 99/2000 (r1) privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă,
Monitorul Oficial, Partea I nr. 603 din 31/08/2007

badoid354
Mesaje: 149
Membru din: Mie Ian 16, 2008 12:00 am

Gestiune Amanunt/Cu ridicata

#3 Mesaj de badoid354 »

si-o fi obligatoriu, pt gestiunea "cu ridicata", evidenta cantitativ-valorica? :shock: transferuri de la una la alta? :shock:

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#4 Mesaj de cretuc183 »

In cazul unui depozit de materiale de constructii, in care evidenta se tine global in pretul de achizitie, se vinde pe baza de factura+chitanta sau bon fiscal, la ce interval e obligatoriu stocul? Lunar? Sau la 3 luni inaintea depunerii declaratiei de impozit? Sau anual?

iosiff
Mesaje: 522
Membru din: Mar Dec 05, 2006 1:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#5 Mesaj de iosiff »

Eu stiu ca evidenta global valorica se tine la prret de vanzare .
Si cea cantitativ valorica la cel de cumparare

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#6 Mesaj de cretuc183 »

Si evidenta cantitativ-valorica implica evidenta stocului pe calculator si legarea casei de marcat la acesta? Sau se poate face un stoc real periodic... La ce perioada?

pintiliem
Mesaje: 212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#7 Mesaj de pintiliem »

O lectura a Ordinului 1850/2004 privind registrele si formularele financiar contabile cred ca te lamureste.

Metoda cantitativ-valorică ... constă în ţinerea evidenţei cantitative pe feluri de stocuri în cadrul fiecărei gestiuni, iar în contabilitate - a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflectă stocurile de valori materiale se desfăşoară în analitic pe gestiuni. Verificarea exactităţii înregistrărilor din evidenţa de la locurile de depozitare şi din contabilitate se efectuează prin punctajul periodic dintre cantităţile operate în fişele de magazie şi cele din fişele de cont analitic din contabilitate.
În metoda cantitativ-valorică se pot folosi următoarele formulare comune pe economie:
Fişă de magazie (cod 14-3-8 şi 14-3-8/a, după caz);
Fişă de cont analitic pentru valori materiale (cod 14-3-10);
Fişă de cont pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22);
Borderou de predare a documentelor (cod 14-3-7);
Balanţa analitică a valorilor materiale (cod 14-6-30/c).
Evidenţa cantitativă a materialelor se ţine la gestiune cu ajutorul fişelor de magazie, care se ţin în ordinea fişelor de cont analitic din contabilitate. În fişele de magazie, înregistrările se fac zilnic, de gestionar sau persoana desemnată, pe baza documentelor de intrare şi de ieşire a materialelor. După înregistrare, documentele respective se predau la contabilitate pe bază de borderou. În contabilitate, documentele se înregistrează în fişele de cont analitic pentru valori materiale şi se stabilesc stocurile şi soldurile, după ce în prealabil s-a verificat modul de emitere şi completare a documentelor privind mişcarea materialelor. De asemenea, pe baza aceloraşi documente se întocmesc situaţiile centralizatoare privind intrările şi ieşirile de materiale pentru înregistrare în contabilitatea sintetică.
Controlul înregistrărilor din conturile sintetice şi cele analitice ale stocurilor se asigură cu ajutorul balanţei de verificare analitice, întocmită separat pentru fiecare cont de stoc.
În vederea întocmirii balanţei de verificare este necesar să se efectueze controlul asupra concordanţei stocurilor scriptice din fişele de magazie cu cele din fişele de cont analitic pentru valori materiale.

REGISTRUL STOCURILOR (Cod 14-3-11 şi Cod 14-3-11/a)
1. Serveşte ca document de evaluare a stocurilor de bunuri şi de verificare a concordanţei înregistrărilor efectuate în fişele de magazie şi în contabilitate.
2. Se întocmeşte de compartimentul financiar-contabil la sfârşitul fiecărei luni, pe feluri de materiale, obiecte de inventar şi produse, grupate pe magazii (depozite), conturi, grupe, eventual subgrupe sau în ordine alfabetică, prin înscrierea stocurilor din fişele de magazie şi evaluarea lor la preţurile de înregistrare.
3. Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea formularului;
- denumirea unităţii;
- numărul curent;
- materialul/produsul (sortimentul, calitatea, marca, profilul, dimensiunea); U/M; preţul unitar; luna; cantitatea; valoarea;
- semnături: întocmit, verificat.

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#8 Mesaj de cretuc183 »

Pana acum aveam doua gestiuni:
1. globala - materiale de constructii - se vinde pe baza de bon fiscal, factura+chitanta
2. material lemnos- cantitativ-valorica - se vinde pe baza de aviz+factura+chitanta, aviz+bon persoane fizice.
De cand cu modificarea avizelor pt lemn, mi s-a spus ca la persoane fizice sa emit bon de casa+aviz. Imi convenea separarea dinainte, deoarece lemul era vandut la preturi diferite. Daca unesc cele doua gestiuni, o sa am pret fix la cherestea. Cum o sa pot face reduceri persoanelor fizice care sunt clienti fideli?
sau sa achizitionez inca o casa de marcat ? Dar, in acelasi spatiu...???

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#9 Mesaj de cretuc183 »

Nu ma poate sfatui nimeni?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#10 Mesaj de paturcai »

Nu stiu cum formai pretul de vanzare ca engrosist pentru lemn....
Era un pret fix? Nu cred. Era pretul de intrare si atat. Pretul de vanzare il stabilea-i "agatandu-te" de ceva (curs de schimb, cum era imbracat clientul, daca era dintr-o statiune turistica, chestii din astea)
Evidenta mea contabila se bazeaza pe un pret standard sub care nu pot sa vand. Asta este clar!
Pot avea pretul de intrare fara sa am abligatoriu pretul de vanzare fix.
Exemplu:
Am cumparat lemn cu 30 lei. Am facut NIR-ul pentru cantitate de 1 bucata la 30 lei
Cand vand, trec cantitatea iar pretul mi-l fac in functie de un curs de schimb. Admitem ca 30 lei reprezentau 10 USD la vremea respectiva. Eu vand de regula cu 15 USD lemnul.
La intocmirea facturii tin cont de faptul ca vand cu 15 USD si in functie de cursul de schimb (mic sau mare) vand lemnul. Am un client fidel, lui ii vand acelasi lemn cu 13 USD ca sa fac o diferentiere.
Sau vand tot cu 15 USD si ii trec un discount pe factura.
Recapitulare:
Ca engrosist nu sunt obligat sa am pret de vanzare fix in lei (ia exemplul telefoniei mobile, al telefoanelor mobile, al telefoniei fixe, etc eunde preturile sunt exprimate intr-o valuta dar platibile in LEI la cursul zilei. Nimeni nu ma obliga sa am pret de vanzare prestabilit. Chiar si la client persoana fizica pretul este de 15 USD+TVA cursul zilei) pe NIR-ul de intrare. In NIR trebuie sa completez minim Denumirea, cantitate si pretul de intrare. (In cazul nostru cand ne declaram engrosisti). Daca aveam evidenta la pret de vanzare cu amanuntul (global-valoric) alta era situatia. Da! Aici eram obligat sa am pretul batut in cuie.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#11 Mesaj de cretuc183 »

Si ca sa ma declar engross-ist, ce trebuie facut? As vrea sa merg pe o singura gestiune in cazul materialului lemnos si al materialelor de constructii.

pintiliem
Mesaje: 212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#12 Mesaj de pintiliem »

Legea 650/2002 care aplica ordonanta 99/2000 (modificata cu Legea 211/2008) stabileste diferenta dintre comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul astfel:
c) comert cu ridicata/de gros - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
d) comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;

Nu stiu daca am inteles corect mesajul tau, dar mi se pare ca faci atat comert en gros (firme care cumpara materiale de constructie si material lemnos cu factura si chitanta), cat si comert cu amanuntul (persoane fizice sau juridice care cumpara produse cu bon fiscal si, eventual, cu factura pentru folosinta proprie).
Daca este asa, atunci, pentru a iesi de sub incidenta Ordonantei 99/2000, trebuie sa ai gestiuni separate pentru comertul cu amanuntul si pentru cel cu ridicata si trebuie sa te asiguri ca ai un cod CAEN care iti permite si practicarea comertului en gros (daca nu-l ai, il soliciti la Registrul Comertului).

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#13 Mesaj de paturcai »

Eu cred ca si la engros avea preturi de vanzare fixe.
Deci facea NIR-ul de intrare si stabilea un pret fix de vanzare pentru ca era mai simplu.
Asa cred.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pintiliem
Mesaje: 212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#14 Mesaj de pintiliem »

Cam multe nebuloase in ceea ce se intreaba... poate si pentru ca vanzarea materialului lemnos ridica o serie de probleme, mai ales dupa adoptarea Hotararii 996/27.08.2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase… si a Metodologiei din 15/09/2008 privind organizarea şi funcţionarea sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) şi a obligaţiilor operatorilor economici legate de acesta, ambele intrate in vigoare incepand cu luna septembrie 2008.

cretuc183
Mesaje: 61
Membru din: Vin Mai 30, 2008 12:00 am

#15 Mesaj de cretuc183 »

Materialele de constructii le vindeam in regim en-detail, cu pret fix in nir. Majoritatea vanzarilor sunt catre persoane fizice, pe baza de bon fiscal. Dar sunt si vanzari catre firme pe baza de factura si chitanta/op.
Pt lemn aveam o gestiune separata, cantitativ-valorica, in pret de achizitie. Mi s-a spus ca pt lemnul vandut catre persoane fizice sa emit bon fiscal. Dilema mea este daca sa mai achizitionez o casa de marcat pt gestiunea de material lemnos, sau daca sa unesc cele doua gestiuni pt a folosi aceeasi casa de marcat.

Scrie răspuns