Incadrare cod CAEN si impozitare TVA sau nu?

furtunaa

Incadrare cod CAEN si impozitare TVA sau nu?

#1 Mesaj de furtunaa »

O firma privata angajeaza un profesor de muzica si incheie un contract cu o gradinita de stat prin care profesorul va preda muzica saptamanal (2 ore/saptamana). Care din cele 2 coduri CAEN este mai potrivit?
8552 Invatamant in domeniul cultural (limbi straine, muzica, teatru, dans, arte plastice, etc.)
8560 Activitati de servicii suport pentru invatamant
Se considera in acest caz ca firma privata desfasoara un proces de invatamant? sau se incadreaza in alt cod CAEN si care ar fi acela?
Stiu ca activitatea de invatamant este scutita (art.141 alin.1) din punct de vedere al impozitarii cu TVA.
Este cazul si acestei operatiuni?
Multumesc anticipat,

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Firma care angajeaza profesorul este exact in aceeasi situatie cu o firma care inchiriaza o masina pentru o perioada de timp unui tert.
Oricare ar fi codul CAEN ales, profesorul angajat la mine la firma (eu sunt angajatorul deci), va presta un serviciu mergand in ALTA PARTE si efectuand acolo activitatea de invatamant.
Eu fac propria mea evidenta contabila: nu ma intereseaza ce face el acolo unde se duce, important este ca eu il TRIMIT sa execute acolo ceva. Ce face el acolo e treaba lui.
Acelasi lucru se intampla pe vremuri cu taxa de drum de pe bonurile de benzina (si se mai intampla acum cu tx radio de pe facturile de energie electrica): toti contabilizau aceasta taxa (majoritatea lor, nu toti) in contul 635. Da! este adevarat ca era o taxa care mergea la Bugetul de Stat dar nu eu eram cel care o vira ci vanzatorul. Eu cumparator trebuia sa o consider ca o taxa care intra in costul benzinei.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

furtunaa

#3 Mesaj de furtunaa »

Asadar, contractul incheiat intre firma si gradinita de stat este un contract de prestari servicii, iar operatiunile realizate sunt impozabile din punct de vedere a TVA.
O sa incerc sa gasesc mai multe detalii despre codul CAEN 8560, ca sa vad daca se potriveste operatiunilor din contractul de prestari servicii amintit anterior.
Multumesc inca o data...

Scrie răspuns