avans

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dobritad

avans

#1 Mesaj de dobritad »

multumesc pt raspuns

iti dau dreptate in tot ce-mi scrii, problema mea e ca nu stiu tehnic in programul saga cum sa fac, nu ca nu as sti contarile sau cum e corect, nu-mi dau seama daca pot introduce pe aceeasi nota contabila toate contarile, de fapt se intampla regulat ca plata sa fie facuta prin banca iar factura de avans sa soseasca ulterior prin posta, mai repede sau nu...
si in momentul primirii tb sa sting acele sume urmand ca... si dupa cca o luna sa soseasca factura cu suma integrala, mentionez ca e vorba de agentie de turism on-line, iar de la furnizori primim facturile doar dupa cazarea clientilor, e drept ca totul se face pe baza unui contract, insa furnizorul nu-si respecta intotdeauna termenul de trimitere a facturilor de avans iar eu evidentiez plata inainte de sosirea facturilor, pt a nu omite plati care s-ar putea dubla
pe mine ma arde inchiderea acelor sume platite din ct bancar anterior momentului sosirii facturii, stiu ca tb facut prin articole contabile si reglare avansuri, dar nu ma pricep, tb sa scriu conturile si in nota contabila din intrari apoi sa intru in reglare avansuri???, aici ma inpotmolesc, tehnic va spun ca nu bate una cu alta sau nu stiu sa verific , nu am situatia pe care eu o astept cand listez situatie facturi neachitate, acele sume ar trebui sa nu imi apara in sold de plata
unde gresesc???
ce a fost in urma, a fost, dar acum sunt in responsabilitatea mea si tb sa le rezolv chiar si ce a fost si a ramas neinchis
poate m-am facut inteleasa si cineva ma ajuta cu pasii de urmat
multumesc :oops:

balazse

#2 Mesaj de balazse »

In primul rand foloseste butonul raspunde in care doresti sa raspunzi si nu deschide topic nou ca vei fi avertizat de catre "operatori".

1.Sa zicem ca in 01.11.2008 tu platesti un un avans de 1.000 lei prin banca la firma Azur SRL (cod 00011). Mergi la jurnal banca introduci nr. doc, in debit treci 401, in credit 5121, introduci suma, mergi pe facturi, selectezi firma si dai un cancel (asta pentru a nu cauta la introducerea contul 401 pe analitice) si salvezi.
Cand iti vine factura mergi la intrari, in partea de sus introduci datele facturii, in partea de jos introduci la tip "nedefinit", la denumire introduci "avans", introduci sumele, la cont vei trece 409 (ex:409.00011), salvezi si validezi.
Mergi la "situatii furnizori", te pozitionezi pe firma Azur SRL, treci la "Facturi - Azur SRL", te pozitionezi pe factura de avans, apesi pe butonul "reglare avansuri/stornari" si asociezi factura cu plata.

2.In data de 25.11.2008 platesti factura finala de 4.000 lei.
Plata o faci cum am descris mai sus.
Factura il treci cum am descris mai sus, numai ca in partea de jos o sa faci astfel:
- in primul rand introduci tot pe nedefinit "prestari servicii", suma totala (inclusiv TVA, de 5.000 lei), la cont introduci 628 (dau ca exemplu);
- in al doilea rand treci tot pe nedefinit "stornare avans", faci aceeasi inregistrare ca la avans doar ca la cantitate treci "-1".
Ca final factura o sa-ti iasa 4.000 lei, asocierea o faci la fel cum am descris mai sus.

Sper ca am inteles bine ceea ce nu stiai. Daca nu atunci sa-mi scrii si o sa incerc altumca sa detaliez.

dobritad

#3 Mesaj de dobritad »

multumesc, nu stiam de topic nou, am vazut cand era deja creeat unul nou, primul deja a disparut, asta e , pe viitor n-o sa mai gresesc,
incerc cum mi-ai spus si-ti scriu daca iese asa
vreau sa stiu daca reusesc sa inchid avansurile
vorbim

dobritad

#4 Mesaj de dobritad »

am verificat cu un exemplu fictiv,
1 la tip nu am "nedefinit" am alte optiuni(bon de casa, aviz, taxare inversa, fara drept de deducere partial sau integral) adica in partea de sus unde introduc datele facturii, caci in partea de jos cum imi descrii nu exista, poate trebuia selectat de la implementare sau de ce nu e ?
2 eu introduc plata prin banca direct in 409xxx la 5121 iar la factura contul de cheltuiala
in cazul in care e gresit chiar nu stiu cum reglez din urma, le pot regla acum fara sa denatureze situatiile precedente?

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Referitor la punctul 1 nu in partea de sus treci "nedefinit", ci in partea de jos.
In ceea ce priveste punctul 2 pe factura scrie avans?

dobritad

#6 Mesaj de dobritad »

1. asta scriam, ca in partea de jos nu am acea optiune, de unde o aleg daca nu exista, nu vad tip sau nedefinit nicaieri
2.in general nu, doar la cele care nu platim integral si asa negociem cu hotelul respectiv, urmand sa primim factura cu suma integrala ulterior

balazse

#7 Mesaj de balazse »

1. In partea de jos trebuie sa ai aceasta optiune, deoarece ai tip articol: nedefinit , marfa, materii prime, materiale auxiliare, ..., servicii vandute; si tu alegi cel "nedefinit", asta in cazul in care este vorba de avans (adica scrie pe factura avans si folosesti 4092=401).
2. De unde stii care este care trebuie sa o platesti? Ai la baza o situatie sau o factura proforma? (In ceea ce priveste factura finala acolo iti apare valoarea totala a serviciilor si stornarea avansului?)[/img]

dobritad

#8 Mesaj de dobritad »

1.e drept ca nu stiu sa lucrez bine in program insa am rugat un coleg sa caute, poate nu a fost selectat sau nu e cuprins in versiunea pe care o avem, exista doar Denumire articol/serviciu, fara tip, nu am acea coloana, dar nici nu stiu de unde o pot insera, selecta de fapt

2.uneori de pe o fact trimisa prin fax sau o f. proforma insa am si situatii in care se comunica telefonic ca au trimis deja factura cu sumele aferente, daca nu ma preseaza platile si-mi permit sa nu introduc banca cateva zile atunci astept factura, in caz contrar procedez cum am scris la inceput, plata la 4092 cu analiticul aferent din 5121

iti multumesc ca mi-ai raspuns, eu inca ma straduiesc si sper intr-o rezolvare
vreau sa te mai intreb ceva
in situatiia in care am doua facturi una cu plus cealalta cu minus, care se anuleaza intre ele si practic suma e zero de ce mai apar in situatia facturilor neachitate?
soldul de plata e zero, dar am o situatie, vin din 2007(o pagina A4) si nu numai una, cand enumera toate facturile care au fost introduse si s-au anulat, nu ar trebui sa fie istorie si sa nu le mai vad, doar in fisa contului daca vreau sa vad ceva
am incercat sa le inchid prin banca dar la sfarsitul selectarii ambelor facturi cand ar tb sa am suma finala zero, ma atentioneaza programul zicandu-mi ca valoarea nu este nula si va denatura situatia daca dau OK

balazse

#9 Mesaj de balazse »

1. eu folosesc SagaC (adica versiunea integrata), la mine cand in partea de jos apas pe "adaug" imi apar urmatoarele coloane:
- tip;
- gestiune;
- denumire articol/serviciu;
- cod;
- um;
- tva;
- cantiate;
- pret unitar;
- valaore;
- total;
- tva;
- cont.

2. Daca primesti factura prin fax, atunci inregistrezi cu 401.xxxx=5121 (deoarece iti vine factura) sau la 408 (dar asta doar daca precis ca pana in 25 nu primesti factura emisa in luna precedenta). Daca primesti factura proforma atunci plata faci astfel 4092.xxxx=5121.

3. Ca sa scapi de acele facturi sa nu iti mai apara neachitat, trebuie sa faci o asociere intre ei, adica stingi factura cu cel de storno. Mergi la situatie furnizori, te pozitionezi pe societate dorita, in partea de sus sunt mai multe "file", te pozitionezi pe "facturi - X SRL", apesi pe butonul din dreapta-sus "reglare avansuri/stornari...". Iti apare o fereastra cu facturile normale si storno, si asociezi facturile normale cu cele de storno.

dobritad

#10 Mesaj de dobritad »

am impresia ca nu ma crezi ce-ti spun, am inceput sa cred ca acest program nu se preteaza pt agentiile de turism, azi am chemat pe cineva care lucreaza in saga si nu s-a priceput, adica am luat-o si logic si pe incercate si nu a mers, mai are cineva agentie de turism si se potriveste programul cu nevoile sale??? :?: :?: :?:
daca da, va rog sa ma ajutati si indrumati sa nu-l mai fac pe eroul aici la infinit

:cry:

multumesc

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Cum adica nu se preteaza pentru agentiile de turism?
Colegul BalzsE a incercat sa-ti explice ce completezi in partea de jos a ecranului.
El spunea asa:
1. Dai aduag (la INTRARI/IESIRI), scrii numarul de document, NUMELE CLIENTULUI/FURNIZORULUI pui data si SALVEZI.
2. Treci in partea de jos a ecranului (ca in partea de sus ai introdus datele initiale), acum trebuie sa completezi si ce contine factura (adica interiorul facturii fie de cumparare fie de vanzare.
Exemplu:
Ai o factura de la ELECTRICA:
Pasul 1:
Alegi: ADAUG, pui numarul de document, ENTER, ENTER, denumire furnizor aici scrii ELECTRICA (in situatia in care exista, dai ENTER, daca nu alegi sa-l creezi pe acel furnizor), admitem ca exista, dai ENTER, scrii data facturii dai ENTER si repeti data facturii daca nu ai cumva scadenta pe factura. SALVEZI.
Te pozitionezi cu mouseul in jumataea de jos a ecranului si acolo alegi: ADAUG. Prima coloana este TIP, asta inseamna ca fiind factura de ELECTRICA alegi NEDEFINIT. Nedefinit inseamna ca nu e marfa, nu e materie prima, nu e combustibil, te lasa sa scrii: energier electrica, prestari servicii, avansuri, etc, dai ENTER la unitate de masura scrii BUCDAI ENTER, cota de TVA o pastrezi 19 sau o modifici ca 9 sau ZERO dupa caz, dai ENTER, treci cantitate 1, pui pretul de vanzare FARA TVA dai ENTER pana ajungi la CONTUL CONTABIL unde in functie de prefeinte treci un cont contabil care sa raspunda DESCRIERII facute anterior (avans, prestari servicii, consum enegie el, etc). SALVEZI.

Da-ne un exemplu de cum doresti sa tii contabilitate si-ti vom veni in ajutor.
Culmea este ca SAGA se potriveste la aproape TOATE evidentele contabile.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

septimiuv

#12 Mesaj de septimiuv »

la agentii de turism nu prea merge

dobritad

#13 Mesaj de dobritad »

am vazut in fereastra din reglare avansuri/stornari in partea stanga jos doua optiuni prima: reglare automata; a doua: reglare automata la toti furnizorii
intrebare : daca dau clic acolo mai trebuie sa reglez fiecare factura sau le regleaza pe toate fara sa mai selectez?

dobritad

#14 Mesaj de dobritad »

multumesc paturcai

va trebui sa ma crezi pe cuvant ca nu am coloana de unde as putea alege NEDEFINIT
daca nu iti este greu vizualizeaza si topicul denumit avansuri pe acelasi nume, nu stiam cum sa folosesc forumul si am deschis din greseala altul si poate am fost mai explicit acolo sau macar sunt primele doleante pe care le-am relatat
cred ca pe colegul nostru balazse l-am chinuit un pic deja

septimiuv,

crede-ma ca inca nu accept situatia ca n-ar fi bun pt agentii, deoarece sunt direct implicat si tb sa ma descurc imi place sau nu, insa nu sunt multumit de ce am gasit aici pt ca nu s-au facut reglarile la vremea lor (2007 inceput), munca titanica fratilor, insa nici nu stiu ce program s-ar preta la asta

multumesc tuturor
astept sugestii

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Reglarea facturilor normale cu facturile stono, ar fi bine sa le faci una cata una, adica asociezi una cu cealalta asa cum ti-am descris mai sus, asa vei lucra aproximativ 5-10 min, si vei scapa de acele facturi vechi din situatia furnizori.
Daca te rog, imi zici si mie care varianta a Saga folosesti si ce versiune? (te rog sa nu intelegi gresit dar ceva nu mi se pare ok)

Scrie răspuns