O societate are un client care a dat faliment.Sentinta definitiva de pronuntare a falimentului s-a dat in 30.11.2005.Societatea s-a constituit in parte civila la impartirea masei succesorale care a fost....zero.Intrebari:
1.Cf art 138 litera "d" CF societatea are dreptul la ajustarea TVA-ului?
2.Exista un termen de prescriere la inregistrarea TVA-ului in decontul 300?
3.Baza de impozitare este cheltuiala deductibila fiscal?
4.Am sugerat administratorului sa faca o factura storno pe care sa o trimita clientului cu confirmare de primire.Este coret?
Mentionez ca am preluat contabilitatea acestei firme incepand cu 01.11.2008.
Multumesc pentru raspuns.
Faliment
1.Da.
2.Nu înțeleg exact. La ce vă referiți? Dacă vă referiți la TVA aferent ajustării, atunci nu, nu există termen de prescriere. El se înscrie obligatoriu în decontul lunii în care efectuați ajustarea. Termen de prescriere au creanțele și/sau datoriile, după caz. În cazul TVA, discutăm despre TVA de recuperat ca o creanță sau despre TVA de plată ca o datorie. Acestea se prescriu, în condițiile legii, în 5 ani de la înregistrarea lor.
3.Da. Acest caz se încadrează în situația de la art.21 lit.n pct.1 din codul fiscal.
4.Da.Este obligatoriu pentru toate ajustările de la art.138 să fie emisă factură. Vedeți normele de aplicare a art.138, pct.20, alin.1, unde se face referire la întregul articol și nu la una din situațiile prevăzute de acesta.
2.Nu înțeleg exact. La ce vă referiți? Dacă vă referiți la TVA aferent ajustării, atunci nu, nu există termen de prescriere. El se înscrie obligatoriu în decontul lunii în care efectuați ajustarea. Termen de prescriere au creanțele și/sau datoriile, după caz. În cazul TVA, discutăm despre TVA de recuperat ca o creanță sau despre TVA de plată ca o datorie. Acestea se prescriu, în condițiile legii, în 5 ani de la înregistrarea lor.
3.Da. Acest caz se încadrează în situația de la art.21 lit.n pct.1 din codul fiscal.
4.Da.Este obligatoriu pentru toate ajustările de la art.138 să fie emisă factură. Vedeți normele de aplicare a art.138, pct.20, alin.1, unde se face referire la întregul articol și nu la una din situațiile prevăzute de acesta.
Ultima oară modificat Vin Dec 12, 2008 9:57 am de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.