diverse

harabora979

diverse

#1 Mesaj de harabora979 »

buna ziua am doua probleme
1 = am o salariata care este insarcinata trebuie sa anunt la itm cazul
2 = cate luni in capul muncii trebuie sa aiba ca sa beneficieze de indemnizatie

teodorg133

#2 Mesaj de teodorg133 »

1. nu treb sa anunti la itm, ea treb sa depune o declar la firma ca este insarcinata, atestata cu un aviz medical...ca este asa
2. 12 luni
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

harabora979

#3 Mesaj de harabora979 »

multumesc de informatii

batovicid642

prima nastere

#4 Mesaj de batovicid642 »

am cautat subiectul prima nastere si nu am gasit asa ca incerc sa intreb aici.
nu reusesc sa introduc o prima de nastere la o salariata, prima care sa nu fie impozitata si sa nu se retina nimic din ea. cum reusesc sa fac acest lucru? ma gandesc ca este analog si cu prima de instalare...
multumesc anticipat

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Acum nu stiu daca prima de prima nastere o suporta firma si implicit mamica va beneficia de acest spor/prima.
In mod normal banii, pe baza certificatului de nastere, ar trebui sa vina de la Stat firma neputand sa fie implicata.
In general sumele neimpozabile (legate de salarizare), trebuiesc tratate cu foarte mare atentie. De ce?! pentru ca ele pot fi uneori neimpozabile NUMAI din punct de vedere al impozitului pe ventitul din salarii dar celelalte contributii sa se plateasca.
Atentie deci!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciuleil

#6 Mesaj de ciuleil »

Este vorba de 150 de lei ?? (nu am mai avut cazuri demult)
Daca da , se iau de la primarie.La noi, la Constanta, s-au publicat in ziar tabelul cu persoanele beneficiare, si zilele cand sa se prezinte pentru ridicarea banilor.

tudosien

#7 Mesaj de tudosien »

Cred ca este vorba de prevederea din Contractul Colectiv de Munca la nivel national 2007-2010:
"Art. 51
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului."

lepadatf

#8 Mesaj de lepadatf »

La nasterea primilor 4 copii vii se acorda trusou nou-nascut=150 lei si alocatie nou-nascut (prima de nastere cum o mai numesc unii dar incorect)=230 lei. Pentru a putea beneficia de acesti bani se depun 2 dosare la primaria de domiciliu sau la asistenta sociala, acolo unde sunt separate si banii vin de la Directia Muncii nu are legatura cu firma la care mama este salariata.

tudosien

#9 Mesaj de tudosien »

Daca se refera la ceea ce am scris eu mai sus(si asa cred ca este din moment ce vrea sa o introduca pe stat), e "foarte" real ajutorul de nastere. Cunosc firme care l-au acordat si chiar patroni care n-au vrut si au fost dati in judecata si au achitat pana la urma.

oroiano

Re: diverse

#10 Mesaj de oroiano »

1.se anunta la registratura Itm si anexezi documentul medical
2.12
harabora979 scrie:buna ziua am doua probleme
1 = am o salariata care este insarcinata trebuie sa anunt la itm cazul
2 = cate luni in capul muncii trebuie sa aiba ca sa beneficieze de indemnizatie

palose495

#11 Mesaj de palose495 »

Buna seara va doresc tuturor. Am si eu cateva intrebari, poate ma ajutati.
Am 2 angajati care in luna aprilie efectiv nu s-au prezentat la servici, fara sa anunte sau fara sa spuna nimic, deci ii consider cu absenta nemotivata. Patronul vrea sa le desfaca contractul de munca indisciplinar. Cum procedez?
Acesti 2 angajati au contract de munca din 04.05.2008, nu si-au efectuat concediul de odihna, dar patronul nu stie unde sa dea de ei ( a auzit ca au plecat in strainatate sa lucreze).Cum fac statul de plata pe aprilie si ce trebuie sa depun la ITM ?
Ma scuzati ca va deranjez cu intrebarile mele, dar sunt incepatoare in domeniu si inca nu am avut cazuri de acest gen.
Va multumesc anticipat si va doresc in continuare o seara placuta.

bogeanua

#12 Mesaj de bogeanua »

Incerc un raspuns:
1.Pentru luna aprilie 2009 operati in prezenta la cei doi salariati nr de zile de CO la care au dreptul in 2008 si 2009 cf contract individual de munca dupa care 4 zile absente nemotivate;
2.Operati in fisierul SALARIATI la casuta "ultima zi de lucru" care coincide cu ultima zi in care a avut absente nemotivate si intocmiti statul de plata ;
3.Intocmiti o decizie de desfacere a contractului de munca cu art 61 litera (a) din Codul muncii pt fiecare salariat .
4.Deciziile in 2 ex impreuna cu statul de plata si declaratia de comision se depun la ITM .Nu uitati sa depuneti modificarea in REVISAL.
5.Plata drepturilor salariale cuvenite din acest stat se face numai titularului sau altor persoane prevazute in art 162 din CM.Dupa trei ani se prescriu aceste drepturi si se trec la venituri cf art 166 din CM.
6.Este posibil ca deciziile de desfacere a contractului de munca sa poata fi facuta numai in cursul lunii mai 2009,depinde de nr de zile de CO la care au dreptul.
7.Deciziile de desfacere a CIM se trimit prin posta cu confirmare de primire.

rovidg116

#13 Mesaj de rovidg116 »

palose495 scrie:Buna seara va doresc tuturor. Am si eu cateva intrebari, poate ma ajutati.
Am 2 angajati care in luna aprilie ................
1.Pe pontajul lunii Aprilie va figura nemotivat. La inytocmirea statului de plata intri la modificari, la ore lucrate pui '0', iar in stanga, la detalii, completezi rubrica de absente cu nr. ore pe luna aprilie. Astfel statul tau o sa iasa cu '0' pentru salariatii respectivi.
2.faci un CONVOCATOR pentru cercetare disciplinara, enumeri 'pacatele' salariatului si stabilesti ziua si ora pentru cercetare. Trimiti obligatoriu cu confirmare de primire la adresa de domiciliu. Atentie la stabilirea datei pentru cercetarea disciplinara! Trebuie sa dai timp suficient pentru posta sa ajunga convocatorul! Eu folosesc de obicei un interval de cel putin 3 saptamani.
3.acum ai 2 posibilitati:
3.1-salariatul se prezinta-caz in care faci cercetarea disciplinara, dai posibilittaea de a se apara iar in final faci un Referat de cercetare disciplinara
3.2-salariatul nu se prezinta-caz usor, faci Referatul cu mentiunea ca salariatul nu s-a prezentat
4.daca firma e mica presupun nu ai Comisie de disciplina in cadrul firmei, poti trece direct la Decizia de sanctionare si pe baza deciziei intocmesti desfacerea CIM.
5.Decizia si desfacerea CIM obligatoriu trimit cu conformare de primire la salariat (chiar si atunci daca scrisoarea precedenta sa intors ca neridicat!)
6.CIM poti desface numai cu data deciziei de sanctionare! nu mai repede
7.Concediul neefectual va figura pe statul lunii in care faci efectiv desfacerea CIM.

Numai bine.

palose495

#14 Mesaj de palose495 »

Va multumesc frumos pentru raspunsuri - inca nu am avut astfel de cazuri si nu stiam care sunt demersurile.
Daca pe statul de plata pe luna aprilie nu le-am pontat zilele de CO cuvenite, pot sa le trec pe statul din luna mai ? ( oricum , va trebui sa fac pontaj si stat de plata inca si pe luna mai, ca pana fac corespondenta cu cei doi ,va mai trece ceva timp ), si trebuie sa le si platesc ?
Inca o data, multumesc si - avand in vedere ca e tarziu - va doresc noapte buna....... :)

palose495

#15 Mesaj de palose495 »

Buna ziua tuturor. Revin iar cu problema mea, ca..........off, unii patroni nu stiu ce vor.........Am trimis convocator pentru cei 2 angajati, am si primit confirmarea de primire semnata de ei, dar la data respectiva nu s-au prezentat ( cel putin asa zice adminitratorul), dar nu a facut procesul verbal in urma convocarii ( desi i-am dat model, el trebuia sa-l completeze doar) , il tot sun pe patron sa-l intreb ce facem cu cei 2 angajati, dar nu-l gasesc ( sper ca nu a disparut fara urma :?: :D ) ce fac acum ?????????? Pe statul de plata aferent lunii mai, am sa trec CO cuvenit de la data angajarii ( ca in aprilie au fost pontati nemotivat), dar cum sa procedez mai departe? Eu m-am gandit ca, le calculez sumele cuvenite pentru CO, am sa fac Op-urile si in rest descurce-se cum a vrea, daca el nu-si da interesul sa nu plateasca contributiile pentru cei 2 daca tot nu merg la lucru, de ce sa imi bat eu capul ? I-am spus de foarte multe ori, ca orice decizie trebuie depus in termen de 5 zile de la intocmire, dar daca nu am decizie de desfacere a CM, trebuie sa ii trec prezenti ( ca nu au nici suspendare, iar nemotivat cat pot sa-i trec ? ). Voi ce ma sfatuiti sa fac ??????
Multumesc anticipat pentru raspuns........

Scrie răspuns