Se poate asa ceva?

gaalo

Se poate asa ceva?

#1 Mesaj de gaalo »

situatia in contabilitate la data de 31 12 2008 arata astfel:
- contul 455 sold credit = 100000 ron
- contul 117 sold debit = 44000 ron
- contul 121 sold debit = 38000 ron

in luna Martie 2009 se cere din partea (..X..) sa refac luna:
Decembrie 2008, Ianuarie 2009, Februarie 2009

deci sa inregistrez la data de 31 12 2008 in contabilitate: 455 - 1068 = 100000 ron dupa acest articol contabil va fi:
- contul 1068 sold credit = 100000 ron
- contul 117 sold debit = 44000 ron
- contul 121 sold debit = 38000 ron

si in anul 2009 luna Martie la abrobarea Bilantului: 1068 - 117 = 44000 ron
Balanta la 31 03 2009:
- contul 1068 sold credit = 56000 ron
- contul 117 sold debit = 0 ron
- contul 121 sold credit > 0 ron

intrebarea este ca asa ceva se poate face si daca DA, atunci este LEGAL?
Va rog cateva pareri, multumesc anticipat!
Ultima oară modificat Vin Mar 27, 2009 9:20 pm de către gaalo, modificat 1 dată în total.
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

mandeala464

#2 Mesaj de mandeala464 »

Nu , nu se poate :
Nu exista 445=1068

gaalo

#3 Mesaj de gaalo »

mandeala464 scrie:Nu , nu se poate :
Nu exista 445=1068
stiu ca nu este o asemenea inregistrare contabila conf. OMF nr. 1752/2005: ... 455 = 1068 ... de asta am intrebat ce este de facut daca asa se cere ... de SUS !
Ultima oară modificat Vin Mar 27, 2009 9:20 pm de către gaalo, modificat 1 dată în total.
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

In contabilitate nu exista SUS, exista doar ce spune contabilul.
SUS nu da cu subsemnatul.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

gaalo

#5 Mesaj de gaalo »

paturcai scrie:In contabilitate nu exista SUS, exista doar ce spune contabilul.
SUS nu da cu subsemnatul.
... cand VINE VREMEA si trebuie contractat un CREDIT BANCAR vor ca contabilii sa faca inregistrari fictive ca sa-i scoata pe profit sau sa recupereze pierderile din anii precedenti sau depinde ce mai cere BANCA!

Voi cum ati proceda, daca ati fi in locul meu :?:

ferenta

#6 Mesaj de ferenta »

pentru gaalo

1.eu nu stiu daca am inteles bine, dar dvs. ati scris contul 445 - Subventii , asa ati vrut? sau e greseala si ati vrut sa scrieti contul 455 -Sume datorate asociatilor ?

daca este vorba despre contul 455, atunci in OMFP 1752/2005 o sa gasiti la functiunea acestui cont ca se poate 455=117 cu sumele anulate reprezentand datorii fata de actionari/asociati, aferente ex.financiare anterioare, fara sa mai faceti multimea de inregistrari de care ne-ati vorbit si ajungand la acelasi rezultat.

daca este vorba despre contul 445, atunci nu am cuvinte...

2.referitor la problema pusa de dvs. ca uneori suntem pusi in situatia de a face balante nu stiu cum si nu stiu pt.cine, ca asa spun cei de sus, eu in locul dvs. as renunta la acest tip de clienti si daca e sa ne luam dupa rezultatele financiare din speta dvs. prezentate la 31.12.2008, s-ar putea ca acest tip de clienti sa nici nu mai ramana pentru mult timp pe piata.

gaalo

#7 Mesaj de gaalo »

ferenta scrie: 1.eu nu stiu daca am inteles bine, dar dvs. ati scris contul 445 - Subventii , asa ati vrut? sau e greseala si ati vrut sa scrieti contul 455 -Sume datorate asociatilor ?.
am gresit am vrut 455, aveti dreptate am si modificat! ... cred ca din cauza CRIZEI!
ferenta scrie: 2.referitor la problema pusa de dvs. ca uneori suntem pusi in situatia de a face balante nu stiu cum si nu stiu pt.cine, ca asa spun cei de sus, eu in locul dvs. as renunta la acest tip de clienti si daca e sa ne luam dupa rezultatele financiare din speta dvs. prezentate la 31.12.2008, s-ar putea ca acest tip de clienti sa nici nu mai ramana pentru mult timp pe piata.
de ce sa nu ramane pe piata in continuare?, de 8 ani in continuu are pierdere, si nu numai aceasta firma sunt cu gramada, si PATRONII cei care ne conduc (cei de SUS) traesc BINE !!! au case, masini etc...
Problema e .. ca acum are nevoie de CREDIT BANCAR si BANCA nu acorda acest credit numai in cazul in care sa zicem fac operatia contabila 455 = 1068 (aceasta informatie am primit de la BANCA, am fost sunat cum sa fac modificarile din Balanta la data de 31 12 2008) din banii care pana in prezent a finantat societatea sa trec in contul la rezerve si asa acopar pierderile din anii precedenti si este ok, altfel nu primeste CREDIT BANCAR ! asa mi s-a zis.

Discutia avuta cu DOMNUL din firma:
- daca nu faci, pleci!!!
- sunt alti care au nevoie de serviciu si salar, si sa nu crezi ca nu vin in locul tau!
Scurt si la obiect!
De asta vreu pareri ... ca nu stiu cum sa procedez.

iosiff

#8 Mesaj de iosiff »

Daca nu semnati nimik, puteti face ce vor, daca va pune sa semnati cautativa de munca.
Nu merita sa riscati poate si un dosar penal pentru falsuri in acte.

dascam

#9 Mesaj de dascam »

parerea mea este ca acest minunat cont 4551 reprezinta de multe ori facturile neintocmite, marfa vanduta sau serviciul prestat fara intocmirea facturilor; ca expert contabil, ar trebui intai stabilita veridicitatea contului, respectiv: s-au intocmit contracte de creditare intre firma si administrator? au fost banii depusi efectiv in cont la banca sau in casierie cu chitanta? s.a.m.d.
nota contabila 4551 = 117 (direct) as face-o numai daca poate firma demonstra componenta contului; si nu pe semnatura mea ci pe a patronului

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Gaalo iti dau dreptate!
Trist este ca ne "prostituam" pentru ca suntem amenintati.
Asa este in toate meseriile asa era si inainte la Stat. Asa este si acum la Stat. Asa va fi intotdeauna: cei care AU intotdeauna vor dori mai mult, si nu numai atat se vor intinde mai mult riscand.
Interesant este cum de Bancii i-a venit o astfel de idee.....

@DascaM:
Facturi neintocmite voit, imi permit sa adaug, sau altfel spus vanzari/venituri neinregistrate.
Modifcarea se refera la o greseala gramaticala. :-)
Ultima oară modificat Sâm Mar 28, 2009 10:35 pm de către paturcai, modificat 1 dată în total.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

gaalo

#11 Mesaj de gaalo »

dascam scrie:nota contabila 4551 = 117 (direct) as face-o numai daca poate firma demonstra componenta contului; si nu pe semnatura mea ci pe a patronului
banii au fost depusi in cont la banca si in casierie atunci cand trebuia platiti furnizorii. Exemplu, cand se procura marfa soldul casei era 100 ron, dar plati efectuate au fost de cateva ori pana la 100000 ron/zi, in cazul acesta trebuia inregistrat 5311/5121 = 4551 altfel soldul era in MINUS.
(100000-100= 99900/zi => ori acest lucru inmultim cu 10-30 zile de a lungul anilor depaseste in lei vechi 3-3.5 miliarde !!!)
Dar tin sa mentionez ca STOC -ul din magazine este foarte MARE (pe hartie) sper ca m-ati inteles unde am vrut sa ajung?

gaalo

#12 Mesaj de gaalo »

ferenta scrie: daca este vorba despre contul 455, atunci in OMFP 1752/2005 o sa gasiti la functiunea acestui cont ca se poate 455=117 cu sumele anulate reprezentand datorii fata de actionari/asociati, aferente ex.financiare anterioare
asta ce presupune:
455 = 117 xxx ron la 31 12 2008
. .si
117 = 1068 xxx ron la 31 03 2009 la hot. AGA, deci din acesti BANI pot recupera pierderile din anii trecuti, daca DOMNIIIII asa hotarasc?

apetrem

#13 Mesaj de apetrem »

Sa nu fim asa grabiti cu acuzatiile, poate ca nu stim toate datele problemei.
Deocamdata, stim doar faptul ca societatea are o pierdere.

Si daca studiem mai atent Legea 31/1990 vedem ca, printre alte obligatii
ale asociatilor este si aceea de a participa atat la beneficii cat si la pierderi.
Tot obligatoriu, actul constitutiv al societăţii trebuie sa cuprinda si prevederi
despre "partea fiecărui asociat la beneficii şi la pierderi" art. 7 lit. f)

Mai mult, dacă în urma unor pierderi, activul net al societăţii, s-a diminuat
la mai puţin de 1/2 din valoarea capitalului social subscris, se va convoca
de îndată AGA pentru a decide dizolvarea sau modul de acoperire a pierderii.

Iar daca asociatii iti solicita sa participe la acoperirea pierderilor,
lucru la care face referire si L31/90 poate ca, inainte sa dam cu pietre,
ar trebuii sa gasim o modalitate de a comunica asociatilor ce
documente justificative sunt necesare pentru a reflecta acea operatiune,
urmand sa ne mai gandim ce note contabile vom face.

dascam

#14 Mesaj de dascam »

daca stocul de marfa pe hartie e foarte mare as paria ca cel real nu e nici la jumatate din cel pe hartie; cum bine spunea un coleg, voit nu s-au intocmit documente pentru livrari de marfa; daca tii musai la postul tau poti face fara a semna nimic inregistrarile mentionate, daca nu, mai bine nu faci; vorba lor, vor gasi pe altcineva sa le faca iar tu ramai cu constiinta impacata
daca insa, cum spunea un alt coleg, societatea e in regula, pierderea reala, stocul real, etc, probabil ca patronilor le place pierderea, altfel nu vad rostul catorva ani de minus, de plati mai mari decat incasarile; lucru putin probabil insa

filipn

#15 Mesaj de filipn »

o sa va minunati,dar situatii asemanatoare am intalnit chiar la o firma de contabilitate condusa de un expert contabil. asa ca se practica articolul fictiv 4551 si 1068 pentru diverse .....

Scrie răspuns