buna ziua. administratorul unei firme si-a cumparat 2 frigidere in luna decembrie 2009 pe care a dat 3000 ron fiecare. acum el vrea sa renunte la afacere si sa plece in strainatate si vrea sa vanda cele 2 frigidere cam la jumatate de pret. eu stiu ca bunul il poti vinde la valoarea ramasa dupa ce am amortizat acestea cateva luni (3 luni), dar el imi zice ca trebuie sa vanda ieftin ca sa plece. acum nu stiu, are voie sa vanda la un pret asa de mic si daca da, cum iregistrez in contabilitate?
va rog sa ma ajutati.
problema !!!!!
- teodorg133
Potrivit art. 24 alin. 15 Codul Fiscal pct. 71 indice 5 din Normele de aplicare ale Codului de Fiscal, valoarea neamoritzata a unui mijloc fix valorificat este deductibila la calculul profitului impozabil.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2007 mijloacele fixe incomplet amortizate nu mai trebuiesc vandute prin unitati specializate. Mentionam ca de la aceasta data sunt recunoscute si reevaluarile contabile.
(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie 2003 amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.
461 = 7583 1000
461 = 4427 190
2813 = 2132 300
6583 = 2132 700
6581 = 2132 1700
Pe scurt, inteleg ca daca frigid avea val de 3000 minus sa zicem 300 amortiz.in 3 luni el are o val.ramasa neamortiz de 2700. patronul vrea sa vanda cu 1000 de ex. Intelegem ca difer. este pierdere adica 1700 si ca este chelt.nedeductibila (desi am citit ca exista controverse...!!!) dar eu asa inteleg citind cod fiscal.....alte pareri !!!
Incepand cu data de 01 ianuarie 2007 mijloacele fixe incomplet amortizate nu mai trebuiesc vandute prin unitati specializate. Mentionam ca de la aceasta data sunt recunoscute si reevaluarile contabile.
(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie 2003 amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.
461 = 7583 1000
461 = 4427 190
2813 = 2132 300
6583 = 2132 700
6581 = 2132 1700
Pe scurt, inteleg ca daca frigid avea val de 3000 minus sa zicem 300 amortiz.in 3 luni el are o val.ramasa neamortiz de 2700. patronul vrea sa vanda cu 1000 de ex. Intelegem ca difer. este pierdere adica 1700 si ca este chelt.nedeductibila (desi am citit ca exista controverse...!!!) dar eu asa inteleg citind cod fiscal.....alte pareri !!!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx