Pagina 1 din 1
contabilitate
Scris: Mie Iul 01, 2009 10:41 am
de nicolaea121
1qqqqqq
cont. unitate cult
Scris: Mar Iul 14, 2009 10:15 pm
de neniscag
As dori mai multe informatii daca se poate in legatura cu unitatea de cult, adica daca este platitoare de tva sau nu, daca decontati telefon, deplasari protocol, etc., daca personalul angajat are contributie de la bugetul de stat, daca tineti dumneavoastra cartile de munca sau nu?
Veniturile trebuie sa provina de undeva ca nu se poate numai salarii fara venituri.
La declaratia de sanatate trebuie depusa unde au medici de familie angajatii.
Si eu lucrez in cadrul cultelor .
ADRESA DE EMAIL
[email protected]
Scris: Mar Mai 18, 2010 5:10 pm
de balazse
As avea si eu niste nelamuriri.
La PFA-uri ce cheltuieli se mai pot deconta, in afara de telefonie, corespondenta, utilitati?
Diurna din cate stiu nu se poate, deoarece nu este angajat, sau gresesc?
Exista o posibilitate de a deconta 30 pe noapte pentru cazare (din cate stiu la societati se poate deconta conform delegatiei), este valabil si la PFA?
Se poate deconta 7,5 l/100km combustibil in cazul in care deplasarea se efectuaza cu autoturismul unei terte persoane?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Scris: Mar Mai 18, 2010 8:44 pm
de tomac
Se poate deconta orice.
Serios. Orice.
Doar ca la finele anului, trebuie stabilite cheltuielile deductibile si cele nedeductibile fiscal.
Da, se poate acorda diurna.Cheltuielile de deplasare sunt deductibile limitat (2.5 ori fata de cele stabilite pentru institutii bugetare).Se aplica aceleasi reguli ca la societati pentru acordarea cheltuielilor de deplasare.
Combustibilul este tratat la fel ca la societati: nedeductibil atit TVA cit si cheltuiala cu acesta, in aceleasi conditii cu cele de la societati, daca se foloseste pentru vehicole destinate transportului de pasageri, ce au pina la 9 locuri pe scaune si o greutate de pina la 3500 kg.
Scris: Mie Mai 19, 2010 11:28 am
de balazse
Multumesc pentru raspuns.
Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind
Codul fiscal
cu normele metodologice de aplicare
Text valabil pentru anul 2010, actualizat prin mijloace informatice. Aceasta nu este o republicare.
Ultima actualizare: conform cu Legea 76 din 6 mai 2010
ART. 48
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plătită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
Conform extras de mai sus din cod fiscal ar insemna ca "suma cheltuielilor cu indemnizaţia" reprezinta diurna?
Scris: Mie Mai 19, 2010 6:27 pm
de tomac
De fapt "diurna" nu e mentionata in legislatie. Termenul oficial este "indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare".
Vezi HG 543/1995.
Scris: Joi Mai 20, 2010 8:17 am
de balazse
Multumesc.
Re: contabilitate
Scris: Joi Iul 08, 2010 8:44 pm
de palose495
Buna seara tuturor ! As avea si eu nevoie de ajutor...........am un PFA platitoare TVA, cu obiect de activitate prestari servicii, adica constructii, cu deplasare in toata tara cu masina PFA. Am 2 intrebari :
1. - Bonurile de benzina sunt deductibile la cheltuieli si la TVA, avand in vedere ca trebuie sa mearga cu masina prin tara pentru efectuarea lucrarilor, plus pentru transportul de materiale la sediul clientului ?
2. - Factura de cazare este deductibila si daca da, are vreo suma limita ? ( are o factura emisa pentru cazare in suma de 3584 lei , achitat numerar pentru care a primit chitanta, pot sa o trec la cheltuieli )?
Imi cer scuze ca v-am deranjat, insa aici stiu ca primesc raspunsuri concrete, asa pot evita vreo amenda din partea.....
Multumesc anticipat si va doresc o seara placuta.
Re: contabilitate
Scris: Vin Iul 09, 2010 5:14 pm
de tomac
1. Nu e deductibilă fiscal cheltuiala cu combustibilul și nici TVA aferent acesteia dacă vehicolul e pentru transport persoane și nu se încadrează în excepțiile din codul fiscal. Le găsiți și pe forum și link către codul fiscal găsiți la legislație așa că nu mai reiau aici textul legii.
2. Da e deductibilă.
Re: contabilitate
Scris: Vin Iul 09, 2010 6:54 pm
de palose495
Multumesc pentru raspuns, dar in cazul meu, nu pot sa ma incadrez la " exceptii " daca citesc cele ingrosate din text??? ca doar el trebuie sa ajunga de acasa la locul de desfasurare a activitatii...............sau poate el nu trebuie considerat ca personal....................
Exceptiile pentru care limitarile speciale ale dreptului de deducere a TVA si a combustibilului necesar functionarii vehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, cu o greutate care sa nu depaseasca 3500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, sunt prevazute la alin. (1) al art. 145^1 si respectiv art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal. In categoria vehiculelor exceptate de la noile reguli se inscriu: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
Re: contabilitate
Scris: Vin Iul 09, 2010 7:48 pm
de tomac
Nu intră la excepții pentru că: așa cum ați spus și dumneavoastră, el nu intră la categoria "personal".Ar trebui să aibe calitatea de angajat.
În plus, așa cum a mai fost discutat pe forum, mai apare o problemă: excepția se aplică numai dacă mașina cu pricina se utilizează exclusiv pentru ceea ce înseamnă excepția.
Utilizarea exclusivă este aproape imposibil de demonstrat în fața fiscului în unele circumstanțe.
Re: contabilitate
Scris: Mar Iul 13, 2010 8:04 pm
de patrum601
Eu vreau sa tin evidenta contabila la o II cu ob de activitate comert cu amanuntul cu produse alimentare -neplatitoare de TVA.
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu sfaturi :
1. cand primesc marfa trec pe cheltuieli deductibile c/val facturii . Mai fac NIR si Raport zilnic de gestiune ?;
2. Mai intocmesc Registru de casa (ca la SRL-uri)?Am inteles ca veniturile si cheltuielile se trec in Reg de incasari si plati dar o evidenta a banilor este obligatoriu sa o tin prin Reg de casa?
3.In SAGA PS am vazut ca la INTRARI apare si "bon de consum" . Este obligatoriu sa-l folosesc si ptr. marfuri sau se refera numai la materii prime , materiale sau ob.de inventar?
Multumesc frumos!
Re: contabilitate
Scris: Mar Iul 13, 2010 11:05 pm
de tomac
1.Nu când se primește marfa, ci când se plătește.Tipul folosit la intrări, da, este de cheltuieli deductibile.Da, se face NIR.
2.Nu. Nu este nevoie de acest document la II.
3.Mărfurile nu se consumă. Asta se învață la bazele contabilității.
Re: contabilitate
Scris: Mie Iul 14, 2010 9:07 pm
de patrum601
Multumesc ptr raspuns.
Am crezut ca accesand butonul"bon de consum" pot trece si pretul de vanzare al marfurilor si de aici sa ma ajut in evidenta stocului de marfa. Scuze ca am pus intrebarea fara sa citesc HELP-ul .