Pagina 1 din 1

Comert on line

Scris: Sâm Iul 18, 2009 1:14 pm
de patrum601
Am cautat pe net dar nu am gasit cine stie ce si de aceea apelez la ajutorul vostru
Am un client care si-a deschis o micro cu principal ob.de activitate comert online -cu incasare prin sms.
Din discutiile purtate cu el am inteles urmatoarele :
- el afiseaza pe site-ul lui produsele destinate vanzarii ;
- clientul (pf sau pj) comanda ce doreste iar cand plateste prin sms i se genereaza factura ;
- c/val marfurilor vandute se incaseaza de catre firmele de telefonie (ex.Vodafone) care transmit mai departe banii unei SC cu care firma care vinde are contract de incasare ( firma vanzatoare "este prea mica" pentru a incheia contract direct cu Vodafone de incasare a banilor care i se cuvin) ;
- firma care a incasat banii de la Vodafone trebuie sa ne achite banii pe bunurile pe care le-am vandut -mai putin un comision prestabilit prin contract ;Pentru a incasa banii de la aceasta firma am inteles ca i se cere clientului meu sa emita o factura pentru sumele pe care le are de incasat ( c/val marfii vandute - comisionul firmei incasatoare)

Ca si evidenta contabila consider ca este aceeasi ca ptr. comert numai ca difera modul de incasare a marfurilor .Problemele mele sunt insa urmatoarele :
1. preturile afisate sunt in Euro , clientul plateste euro .Pe factura emisa catre el dupa ce valideaza achitarea prin sms apare valoarea in euro a bunului achizitionat ( aceasta valoare se transforma in lei de catre firma de telefonie care o incaseaza ). Este corect sa tin evidenta marfurilor la pret de achizitie si pe masura ce fac vanzarea sa inregistrez pretul de vanzare fiind egal cu echivalentul in lei la data vanzarii urmand ca in momentul in care am incasarea sa fac o nc cu diferente de curs valutar ?
2. avand in vedere ca se emite factura clientului in momentul in care confirma plata prin sms eu imi inregistez veniturile din vanzare marfa in baza acestei facturi . Nu stiu cum sa interpretez factura pe care o solicita firma intermediara care trebuie sa-mi plateasca sumele incasate prin Vodafone ptr.ca ei cer sa emitem noi o factura catre ei pentru banii pe care-i avem de incasat efectiv ( c/val marfa - comisionul lor) .
Daca aveti astfel de cazuri va rog sa ma lamuriti si pe mine, poate este ceva ce nu am inteles de la clientul meu .
Poate ma ajutati si cu ceva legislatie .

Multumesc frumos

Scris: Mar Oct 27, 2009 8:17 pm
de patrum601
Nu are nimeni cazuri de astfel de comert?

Am tot incercat sa aflu raspunsuri de pe mai multe forumuri si nu am primit nimic pana in prezent .
Ar fi usor sa nu accept sa tin evidenta contabila a acestui client dar ma macina ca nu gasesc monografie ptr. acest comert.
Dupa inca o discutie cu clientul recapitulez problema :
Firma viitorului meu client o voi numi \"X\" SRL iar firma care incaseaza de la \'Vodafone\" o voi numi \"Y\" SRL ptr.a simplifica discutia.
\"X\" SRL expune marfa pe net.
Clientul -pf sau pj - cumpara marfa pe care o doreste si in datele pe care le completeaza pe net este camp obligatoriu de completat numarul de telefon (care nu se accepta decat in reteaua ex.VODAFONE ) .
In momentul in care confirma plata (el confirma plata pe net ceva similar achitarii la Posta a c/val.coletului ) i se genereaza factura fara TVA dar si SMS-ul pe care il incaseaza VODAFONE ( servicii ) ca si o banca .Intre Vodafone si firma Y exista un contract de prestari servicii astfel incat tot ce se incaseaza pe un tip anume definit de ei de operatiuni prin SMS se achita de catre Vodafone firmei Y ( mai putin un comision ).
Pentru aceste comisioane se emit facturi cu TVA ptr. ca emitentii (atat Vodafone cat si firma Y sunt platitori de TVA ) .
Acum era neintelegerea mea ptr. ca firma Y o punea pe firma X sa taie factura cu explicatia \" servicii plati prin SMS\" a carei valoare reprezenta c/val bunurilor pe care firma X trebuie sa le incaseze din care scade valoarea comisionului datorat firmei Y.
C/Val. acestei facturi o primeste in contul bancar firma X de la firma Y.
Aici mi se pare o dublare de facturi pentru acelas venit ca valoare ( ptr ca firma X emite o factura clientului care cumpara produse dar si una catre firma Y ).Din pct meu de vedere trebuia ca firma X sa nu mai emita factura catre firma Y ci doar sa primeasca de la firma Y una cu comisionul pe care-l datoreaza acesteia. Ori ,este ceva ce nu am inteles din modul de lucru explicat de potentialul meu client -firma X.
Aici am avut nevoie de explicatii , poate cineva mai lucreaza cu un astfel de tip de comert .
Si eu personal am cumparat niste carti cu plata prin SMS si mi s-au luat banii pe factura telefonica emisa de Vodafone iar cartile le-am primit prin Posta .
Am uitat sa spun ca firma X trimite prin Posta sau alta firma de curierat produsele catre cumparator dupa ce a emis factura ptr.ca este sigur ca plata o face Vodafone ( chiar daca clientul nu-si plateste factura responsabil de recuperare este Vodafone - si nu se accepta SMS de pe cartele ).
Legat de TVA nu am probleme in intelegerea situatiei .
Am elucidat si partea cu diferentele de cusr valutar (inregistrez vanzarea in lei la curs BNR din ziua emiterii facturii catre client si fac regularizarea la cursul BNR cand incasez banii in contul bancar prin diferente de curs favorabile sau nefavorabile) .
--------------------------------------------------

Scris: Mie Oct 28, 2009 10:54 am
de eugen01
Rationamentul dvs. mi se pare corect .Proprietarul bunului este clientul pe numele caruia s-a emis factura.Nu importa ce este intre Y si Vodafone.Firma Y face un serviciu firmei X deci Y ar trebui sa emita o factura cu valoarea comisionului datorat pentru acest serviciu.Firma Y nu cumpara acel produs, face un serviciu de incasare si plata, serviciu ce intr-adevar trebuie facturat.Situatie similara cu serviciile de livrare prestate de firmele de curierat rapid, in care modalitatea de plata este ramburs/plata in momentul livrarii.

o simpla parere.

Scris: Mie Oct 28, 2009 7:11 pm
de patrum601
multumesc frumos ptr.raspuns