salariu minim
salariu minim
Cat este salariul minim incepand cu 01.01.2009 pentru un lucrator comercial?
600 ron sau 720 ron?
Multumesc!
600 ron sau 720 ron?
Multumesc!
salariul minim pe economie este de 600 lei, dar pentru necalificati.
Dupa aceea se adapteaza la persoane calificate, cu pregatire medie,
cu studii superioare..... 720 si 1200 tot salariu minim se cheama ca are.
Cu foarte multi ani in urma cel mai mic salariu il avea femeia de servici.
Acum si portarul si administratorul cam...... tot acolo.
Dupa aceea se adapteaza la persoane calificate, cu pregatire medie,
cu studii superioare..... 720 si 1200 tot salariu minim se cheama ca are.
Cu foarte multi ani in urma cel mai mic salariu il avea femeia de servici.
Acum si portarul si administratorul cam...... tot acolo.
cativa dintre angajatii nosti au fost incadrati pana la 1 ian. cu un salar care depasea salariul minim pe economie pentru persoane calificate, dar dupa aceasta data, salariul nu se mai incadra. Si ma refer ca aveau 600 lei, iar el trebuia marit la 720. ce e de facut acum dupa 9 luni??
intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui
-
Si ce-au zis cei de la ITM cand s-au depus statele de plata?
O sa va puna sa faceti rectificative la declaratii si sa duceti state corecte. NU vreau sa ma gandesc cate sunt de facut, daca ar fi sa refaci totul. Mai ai o solutie, pui salariul de incadrare corect si diminuezi programul de lucru sau salariul, in asa fel incat sa iasa cat a realizat in fiecare luna si trebuie totusi facuta decizie de majorare colectiva. Poate vor cere si statele refacute dar tot in acelasi fel adica cu diminuare ca sa scapi de tot felul de rectificative. Eu am gresit odata statul si nu i-am modificat salariul, i-am refacut statul si i-am diminuat salariul cu diferenta dintre ele (penalizare).
O sa va puna sa faceti rectificative la declaratii si sa duceti state corecte. NU vreau sa ma gandesc cate sunt de facut, daca ar fi sa refaci totul. Mai ai o solutie, pui salariul de incadrare corect si diminuezi programul de lucru sau salariul, in asa fel incat sa iasa cat a realizat in fiecare luna si trebuie totusi facuta decizie de majorare colectiva. Poate vor cere si statele refacute dar tot in acelasi fel adica cu diminuare ca sa scapi de tot felul de rectificative. Eu am gresit odata statul si nu i-am modificat salariul, i-am refacut statul si i-am diminuat salariul cu diferenta dintre ele (penalizare).
salariul minim
Un lucrator comercial nu pote fi considerat muncitor calificat decat daca are un atestat obtinut, de obicei, de la un liceu economic sau a urmat alte cursuri de atestare, daca nu e considerat tot muncitor necalificat.
Sursa: ITM
Sursa: ITM
-
-
În contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii comerţ
Art. 39. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati = 1;
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2;
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficientii de salarizare de la alin. (1) se aplica la salariul minim negociat pe ramura comert.
(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. (1) se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.
(4) Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este cu 50 lei mai mare decat salariul minim brut negociat in contractul colectiv de munca unic la nivel national.
"Vrei să trăieşti cum se cuvine? Învaţă mai întâi să mori." – Confucius