Pagina 1 din 3

leasing prin cesiune?

Scris: Mie Iun 21, 2006 9:12 pm
de matel
Am si eu o problema cu inregistrarea unei facturi de leasing.

Este de fapt o cesiune a unui contract de leasing, dupa ce o firma, a cedat o masina cu 15 luni inaintea expirarii contractului de leasing.
Noua firma la care tin contabilitatea s-a inteles asupra pretului masinii, dar fara factura sau alte acte, doar ceva de mana care nu are nici o valoare.
ma intreb daca dupa terminarea contractului de leasing eu ce valoare trebuie sa introduc la masina respectiva, si daca amortizarea incepe doar dupa terminarea contractului?

factura se prezinta cam asa:
- cota parte cost achiz. 89EUROx3.5386lei/EURO.........314.94; tva 59.84.
- cota lunara dobanda 33EUROx3.5386lei/EURO.........116.77 fara tva.
- rata asigurare 27EUROx3.5386lei/EURO..............95.54; tva 18.15.
- taxa administrare 61EUROx3.5386lei/EURO...........215.85; tva 41.01.
ce conturi trebuie sa folosesc? si daca este bine sa il introduc ca doua facturi separate? adica rindul 2 care este fara TVA sa-l fac ca o alta factura separat de celelalte randuri?

Multumesc anticipat. :D

Scris: Vin Iun 23, 2006 8:40 am
de tomac
Pentru astfel de cazuri, în care o firmă cedează o maşină în leasing înainte de expirarea lui, către o terţă parte, nu este suficient să ai ceva "de mână".
Este obligatoriu contractul de cesiune între cele 3 părţi implicate: firma de leasing-finanţatorul, firma care primeşte bunul şi firma care l-a cedat.
Ulterior întocmirii acelui contract, se va prelua contractul de leasing de către firma nouă.
În condiţiile în care nu ai aceste contracte - cel de cesiune sau un act de novaţie şi contractul de leasing, în care să fie stipulat ca utilizator firma ta, nu se poate discuta despre amortizare, înregistrare de rate, dobândă, etc.
Chiar dacă între cele două părţi există un act scris, acel act nu este suficient, iar beneficarul legal alcontractului de leasing nu va putea refactura către firma ta ratele, dobânda, etc. pentru următoarele motive:
- el nu putea ceda leasingul fără acordul finanţatorului
- leasingul este o formă de împrumut care necesită întocmirea de contracte de către societăţi autorizate, or firma care a "cedat" bunul nu este autorizată pentru aşa ceva
Lipsind elementele de mai sus, firma ta nu are forme legale de utilizare a acelui bun şi nici posibilitatea de a înregistra ceva legat de bunul respectiv.

Nu m-am exprimat prea bine.

Scris: Dum Iun 25, 2006 10:42 am
de matel
Nu m-am exprimat prea bine.

S-a facut contract nou pe firma la care tin eu contabilitatea, nr. 800B.
Dar firma care a cedat masina prin leasing a vandut mai bine zis masina cu 3 000 de Euro, pe care nu a putut emite factura sau chitanta, urmand ca firma care a preluat leasingul sa plateasca leasingul inca 15 luni urmand a deveni proprietarul masinii dupa terminarea contractului de leasing.

Scuze pt inexplicarea corecta a problemei mele.
Si inca ceva, ce stii despre taxa de mediu pt masini? Am inteles ca trebuie sa platim retroactiv pana pe 06.2002 ? si cum se calculeaza sumele ?

Lwk :)

Scris: Dum Iun 25, 2006 6:49 pm
de tomac
Ok.
În aceste condiţii, firma ta va înregistra maşina utilizând datele din contractul încheiat cu finanţatorul.
Presupunem că valoarea de plată pentru cele 15 luni de leasing este de 4000 EUR, iar dobânda conform scadenţarului este de 500 EUR. Cursul de facturare iniţial este 3,5586.
Uite ce înregistrări se fac:
1. Contractul de leasing
2133 = 167 4000 EUR x 3,5586 lei/EUR = 14234,4 lei - maşina
471 = 1687 500 EUR x 3,5586 lei/EUR = 1779,3 lei - dobânda

Maşina o înregistrezi şi la imobilizări, cu valoarea de intrare calculată după exemplul de mai sus şi cu data intrării=data contractului.
Amortizarea se va calcula lunar, începând cu luna următoare luării în evidenţă.

2. Factura lunară - în intrări
rata 167=404
dobânda 1687=404
asigurarea 613=404
taxî administrare 628=404
TVA 4426=404
nu are sens să introduci factura ca două poziţii distincte în intrări. Saga îţi va face corect nota contabilă şi îţi va prelua corect îm jurnalul de cumpărări şi în decontul de TVA sumele cu TVA şi cele fără TVA. Este suficient ca la poziţiile din factură, la care nu se calculează TVA să pui 0 la cota TVA din ecanul de detalii intrări.

concomitent, în articole contabile:
668=471 cu c/v dobânzii lunare, facturată de finanţator


Eu nu am achitat acea taxă. Nu am fost foarte în clar cu privire la ea, mai ales că în perioada 2002-2006 până la apariţia ordinului 578/2006 nu au existat norme de calcul a acesteia publicate în monitorul oficial. Nu cred că se pot achita retroactiv până în 06/2006. Din câte ştiu eu termenul de prescripţie a sumelor datorate este de maxim 3 ani. Asta înseamnă că pot achita retroactiv sume datorate din luna 06/2003 maxim.
Oricum legat de modul de calcul, ai aici linkul către ordinul 578/2006:
http://www.afm.ro/main/legislatie_stuf/o578-2006.pdf
unde la art.14-16 sunt toate datele care te interesează.

Tot nu stiu inca.

Scris: Mar Iun 27, 2006 1:00 pm
de matel
Inca nu am reusit sa-l inregistrez.
Daca vreau sa il inregistrez la imobilizari imi cere factura de intrare. Sa trec factura ce apare pe contractul de leasing ca factura nesosita? :roll:
O contabila mai in varsta mi-a spus ca amortizarea incepe doar dupa terminarea contractului de leasing. Ce parere ai? Eu oricum am incredere in ceea ce spui tu si nu niste contabili care inca nu au facut in practica asa ceva.
Iar in Saga nu exista contul 1687, l-am creat eu, sper ca e bine asa.
Si inca ceva cu ce curs valutar sa calculez, daca firma finantatoare imi factureaza in fiecare luna la cursul zilei de 01 al lunii respective?

Eu m-am gandit asa:
- sa trec numarul facturii din contractul de leasing ca factura nesosita. adica la 408.
- sa introduc la imobilizari masina cu suma 4000 Euro x curs valutar din prima factura sosita.
- sa introduc lunar factura emisa de furnizor.
- la terminarea leasingului, sper sa trimita factura cu numarul din contractul de leasing si sa trec 408 = 401.
- si in rest sa fac cum ai spus tu.

Ce zici e bine? :roll: :?:

Scris: Mar Iun 27, 2006 10:11 pm
de tomac
Contractul de leasing financiar (bănuiesc că despre aşa ceva discutăm), este în esenţă un contract de împrumut, atât doar că nu primeşti bani ca în cazul unui contract de împrumut încheiat cu o societate bancară ci primeşti un bun şi devi proprietar al bunului doar la închierea contractului.
În acest caz contabilizezi intrarea bunului în patrimoniu, pe baza contractului de leasing.
În Saga la Imobilizări se introduc mijloacele fixe deţinute de societate pentru a avea o evidenţă nominală pe locuri de utilizare a lor şi pentru a-mi facilita calculul şi înregistrarea amortismentului.
Mesajul legat de faptul că nu găseşte factura de intrare a mijlocului fix, îl generează deoarece nu găseşte în intrări numărul respectiv. Singurul inconveninet este faptul că pe fişa mijlocului fix, va tipări NULL la furnizor.
Nicăieri nu scrie că în 408 se înregistrează şi operaţiunile de leasing. Înregistrările sunt cele pe care ţi le-am scris eu.
Mă îndoiesc sincer că în planul de conturi din Saga nu există contul 1687. Cel mai probabil a fost şters. Ca să te convingi crează o firmă nouă şi intră pe preluare date. Vei vedea că există acel cont în planul de conturi.
Legat de ce ţi-a zis contabila aceea, nu comentez.
Cursul valutar, aici sunt societăţi care nu facturează diferenţele de curs între cursul iniţial - cel din DVI-ul lor şi cursul practicat de ele la facturarea ratelor către utilizatori, dar înscriu totuşi acele cursuri pe factură. Dacă ai o astfel de situaţie îţi calculezi singur(ă) diferenţele de curs.
Ca mod de lucru
1.Înregistrezi în articole contabile, contractul de leasing
2133=167 inclusiv valoarea reziduală
2.Înscrii la Imobilizări maşina, cu valoarea înregistrată la articole contabile şi cu data intrării=data contractului=data înregistrării la articole contabile. Nu scrii nimic la numărul de factură.
3.Lunar înregistrezi factura de la finanţator
4.La terminarea leasingului vei înregistra factura cu valoarea reziduală, dacă aceasta nu este cuprinsă în ratele facturate de finanţator.

Mersi Tomac

Scris: Joi Iun 29, 2006 11:38 am
de matel
Mersi mult tomac.
Ce ne-am face noi fara tine? :D

Sper ca nu te plictisesc cu atatea intrebari.
Am inteles deja cum se inregistreaza o masina cumparata in leasing.
Dar mai am cateva intrebari:
1. Saga imi indica la amortizare o durata de 48 luni, eu stiam ca la masini se aplica 60 luni, sa modific sau nu, mentionez ca masina are ca an de fabricatie 1998. :roll: :?:
2. La terminarea contractului de leasing ce va trebui sa mai inregistrez in Saga, daca valoarea reziduala este inclusa in contractul de leasing. :roll: :?:
3. Daca am pe perioada 2003-2006 pana in luna aprilie inregistrat combustibil dar nu exista nici o masina pe firma, ce se poate face? Mentionez ca nu eu am tinut contabilitatea pe perioada respectiva, ci o contabila mai in varsta, care a plecat din tara.
:roll: :?:

Scris: Joi Iun 29, 2006 12:02 pm
de tomac
Nu ai pentru ce.
Durata de amortizare este corectă - 48 de luni (este durata minimă prevăzută de ultima normă de clasificare a mijloacelor fixe).
Nu contează de când este maşina, amortizare vei calcula, pe perioada stabilită de lege ca durată de funcţionare, de la data intrării în patrimoniul firmei tale.
Dacă valoarea reziduală este cuprinsă în contractul de leasing, atunci vei înregistra factura respectivă ca pe o factură normală (cea cu rată lunară) primită de la furnizor.
În cazul în care ai consum de combustibil fără să deţii autoturism în proprietate, poţi face un contract de comodat între o persoană fizică şi firmă.
Acest contract fiind prevăzut de codul civil, nu este obligatoriu a fi autentificat.
Îl faci retroactiv, de preferat între asociatul unic sau unul din asociaţi dacă aceştia deţin un mijloc de transport şi firmă.
Problema este în acest caz, că pe toate bonurile de combustibil din perioada respectivă trebuie să ai înscris pe verso numărul maşinii respective.

cesiune ... ?

Scris: Mie Aug 15, 2007 4:44 pm
de taranekc
Buna tuturor
mi-am luat si eu o masina de la o alta firma, care a folosit-o 7 luni (a si platit ratele pentru aceste 7 luni). Nu am platit nimic, fiindca masina fiind folosita, insa aproape noua, am considerat, ca ajunge ce mi-a ramas din leasing. Insa pe desfasurator de la firma de leasing apare valoarea totala a masinii, dobanzii, TVA- lui, etc. cu acete 7 rate incluse. Intrebarea mea este: ce ma fac? Valoarea ce apare pe contractul de cesiune ( semnata si stampilata de cei trei participanti), de ex. 13.771 € pret CIP eu nu o sa-l platesc, ci numai 12.723 €. Ce fac cu restul si ce valoare introduc ca valoarea achizitiei (am inteles ca trebuie valoarea CIP de pe fact. de cesiune)? Va rog sa ma ajutati, ca sa pot face ceva pana nu-i tarziu (achizitia am facut-o luna tracuta). Va multumesc f. mult.

Scris: Joi Aug 16, 2007 2:28 am
de septimiuv
diferenta se trece pe venituri

Scris: Vin Aug 17, 2007 2:33 pm
de taranekc
septimiuv scrie:diferenta se trece pe venituri
Multumesc.
Sa inteleg ca intrare introduc valoarea initiala a masinii (13 mii €), si diferenta de la valoarea pe care platesc (12 mii €) consider ca venit? Si asta presupun fac la sfarsit? (ma scuzati, sunt foarte incepator...).

Scris: Vin Aug 17, 2007 3:49 pm
de apetrem
Ce sa cauti pe venit? Ca sa ai ce da statului impozit suplimentar?

Ai doua variante:
1. la valoare contractului de cesiune, respectiv 12.723€.
2. la valoare initiala 13.771€, pentru diferenta inregistrand o amortizare suplimentara.

Scris: Dum Aug 19, 2007 8:17 pm
de septimiuv
la contractu de notavie se modifica doar un tert, valoarea masinii de intrare este aceeasi
1. masina trebuie sa fie 13.771
2. primul utilizator a renuntat la masina fara preteantia banului; adunata chestia asta la punctul 1 si adunat si faptul ca mai e de plata 12.723 eu zic ca diferenta e un venit financiar

Scris: Lun Aug 20, 2007 8:42 am
de apetrem
1.masina nu mai e noua (13.771) e uzata, cine stie cat?
2.primul utilizator a renuntat fara pretentie caci a folosit-o si el un pic, poate tocmai de suma respectiva, sau poate mai mult, cine stie cat!

Pretul de inreg. al bunului procurat cu titlu oneros ar trebuii sa fie egal cu suma de bani ce mai trebuie platita.

Ar fi aiurea ca toate bunurile folosite sa fie inregistrate la valoare noua si diferenta sa fie venit ...

Scris: Lun Aug 20, 2007 12:53 pm
de septimiuv
bunurile folosite luate gratis
sa ne gandim la o masina de 80.000 euro
se plateste an avans de 20.000 euro si 10 rate a 1.250 euro= 12.500
dupa 10 luni se face contract de novatie
daca ar fi sa inregistram la valoarea ramasa de plata ar insemna 47.500
numai ca masina asta dupa 10 luni face 65.000 ca popa
de aceea eu sunt de parere ca notele ar fi
2133=% 80.000
2813 10 * (80.000/48)= 16.667
768 15.833
167 47.500

cel putin asta e viziunea mea :roll: