factura avans cazare motel

budileanue

factura avans cazare motel

#1 Mesaj de budileanue »

firma la care lucrez a deschis un motel si sunt clienti care doresc sa achite avans pentru revelion.exista posibilitatea sa facem factura de avans cazare si factura finala atunci sau ce alta posibilitate am?multumesc pentru ajutor si rabdare

eugen01

#2 Mesaj de eugen01 »

de ce nu?
1.emiteti factura (de avans) cu tip articol=Nedefinit ,Denumire articolAvans conform contract, alegeti contul 704.
2.Factura finala va avea 2 pozitii.Pozitia a doua va fi cu minus factura de avans.

budileanue

#3 Mesaj de budileanue »

serviciul nu trebuie facturat pana in data de 15 ale lunii urmatoare?iar eu serviciul il prestez in decembrie .multumesc

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

ART. 155 Facturarea

(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

perioada de 15 zile se refera la avansuri incasate, sau servicii deja prestate.De aceea, se recomanda sa existe un contract.
Emitera facturii de stornare e prevazuta in NM 69 pct 4.(referitoare la art.155 din CF)

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Cu mentiunea ca la factura de avans contul contabil musai sa fie 419 in loc de 704, in rest e corect ce spune Eugen01.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

eugen01

#6 Mesaj de eugen01 »

Contul 419 "Clienti - creditori" este un cont de pasiv.

In creditul contului 419 "Clienti - creditori" se inregistreaza:
- sumele facturate clientilor reprezentand avansuri pentru livrari de bunuri, prestari de servicii sau executari de lucrari (411);
- valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire, facturate clientilor (411);
- diferentele nefavorabile de curs valutar aferente avansurilor in valuta primite de la clienti la inchiderea exercitiului (665).

In debitul contului 419 "Clienti - creditori" se inregistreaza:
- decontarea avansurilor incasate de la clienti (411);
- diferentele favorabile de curs valutar, aferente avansurilor decontate, precum si cele aferente datoriilor in valuta catre clienti la inchiderea exercitiului financiar (765);
- valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire, primite de la clienti (411);
- valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire, nerestituite de clienti (708).

de acord, imi cer scuze pt inducerea in eroare.

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Textual te-ai exprimat corect (se factureaza avans)_, dar la contul contabil ai trecut contul gresit.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

budileanue

#8 Mesaj de budileanue »

multumesc.sumele pentru facturile de avans intocmite se regasesc in contul 419 dar nu eram sigura de factura finala si de termenul acela de 15 zile ,. Multumesc dragi colegi.

Scrie răspuns