transfer marfa din depozit in marfa cu amanuntul

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
nicolauc

transfer marfa din depozit in marfa cu amanuntul

#1 Mesaj de nicolauc »

buna seara,
dupa ce am pierdut cam 2-3 zile in fiecare luna cu trecerea marfii din depozit in marfa cu amanuntul mi-a ajuns!
am un magazin cu electronice (care este inregistrat ca magazin cu ridicata) care vinde si la bucata. Deobicei toata marfa o tinem in gestiunea depozit si pentru facturi vindem de acolo dar vindem si la clienti pers fizice cu casa de marcat. Pentru a nu tine omul acolo 10 minute facem vanzarea direct din depozit, ceea ce presupune ca cineva la sfarsitul lunii sa devalideze toate bonurile , sa faca transferul/urile , sa schimbe gestiune sursa pentru bon si sa-l revalideze.... acum ca incepem sa avem din ce in ce mai multe bonuri, si ne chinuim teribil cu dichiselile astea.

Intrebarea mea este, cum se descurca altii cu astfel de situatii?

Va multumesc.

tomac

Re: transfer marfa din depozit in marfa cu amanuntul

#2 Mesaj de tomac »

Dacă fizic nu aveți două gestiuni, de ce vă mai chinuiți? De ce nu ați folosit o singură gestiune din care să faceți vânzări? Cele către firme, cu factură și cele către persoane fizice cu bon fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nicolauc

#3 Mesaj de nicolauc »

Buna ziua si multumesc pentru raspuns,
noi ca firma vindem si distibuitorilor, care au diferite preturi, in functie de cantitatile cumparate, si din cate stiu, daca le pun in marfa cu amanuntul, trebuie sa ii declar pretul de vanzare, pe care nu il stiu nici macar de pe o zi pe alta....
marog, aici este o discutie destul de complicata dintre mine si contabila... de aceea cautam si alte pareri si eventual pe cineva care a mai avut o astfel de situatie, sunt sigur ca firmele de calculatoare au rezolvat cumva problema asta....

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Vă complicați. Pur și simplu vă complicați.
Comerțul cu amănuntul se adresează clienților persoane fizice și se desfășoară în structuri de vânzare, magazine ce sunt autorizate pentru desfășurarea unui astfel de tip de comerț.
Gestiunea unei astfel de locații se conduce în preț de vânzare cu amănuntul fie folosindu-se sistemul global-valoric, fie cel cantitativ-valoric.
Comerțul cu ridicata se adresează în pricipal firmelor, nu persoanelor fizice, și evidența stocurilor se conduce în sistem cantitativ-valoric.
Dintr-o gestiune de comerț cu ridicata se pot vinde produse și persoanelor fizice, doar că pentru vânzările către aceștia se va utiliza casa de marcat fiscală. Dar faptul că se vând produse și persoanelor fizice, nu transformă automat nici activitatea și nici tipul gestiunii într-una de comerț cu amănuntul.
De aceea: folosiți o singură gestiune evaluată cantitativ-valoric, nu la preț de vânzare cu amănuntul ci la preț de achiziție, iar prețurile de vânare le stabiliți la livrarea produselor.

nicolauc

#5 Mesaj de nicolauc »

tomac scrie:Dintr-o gestiune de comerț cu ridicata se pot vinde produse și persoanelor fizice, doar că pentru vânzările către aceștia se va utiliza casa de marcat fiscală. Dar faptul că se vând produse și persoanelor fizice, nu transformă automat nici activitatea și nici tipul gestiunii într-una de comerț cu amănuntul
Asa am zis si eu, desigur, nu sunt contabil, ba chiar departe de aceasta meserie, parerea mea fiind una pur practica.

Am uitat sa specific, livrarile catre clientii pers fizice din tara le facem pe factura, cei ce vin la sediu, primesc bon fiscal, dar totusi, contabila imi zice ca pe bon fiscal trebuie vandut DOAR din gestiunea vanzari cu amanuntul....

unde o fi adevarul?.......

dascam368

#6 Mesaj de dascam368 »

eu zic ca nu se poate din aceeasi gestiune sa vindeti si en-gros (cu preturi diferite de cele cu amanuntul) si en detail; va trebuie musai 2 gestiuni diferite
og 99/2000
art 73 Sanctiuni
22. exercitarea de activitati de comert cu ridicata şi comert cu amanuntul în aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei şi cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati;

SAU
o singura gestiune en-detail si pt firme acordati pe facturi discount (deci preturi mai mici decat cele cu amanuntul) pe baza de contract

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Știți că nu prețul dă tipul activității?
Nu contează că sunt prețuri diferite.

Da, este corect ca celor ce vin la sediu să le dați bon fiscal, iar celor ce le trimiteți marfa prin curier, să le emiteți factură.
Legea permite folosirea casei de marcat și la comerțul cu ridicata, nu obligă, dar nici nu interzice. Obligă folosirea casei pentru vânzări către persoane fizice, direct la locul de vânzare.

butnaruc323

#8 Mesaj de butnaruc323 »

o covrigarie vinde pe casa de marcat la pers.fizice si al PJ cu factura cu incasare chitanta fara sa fie trecute si in casa de marcat

inregistrare venit prin Z si prin chitanta este gresit?

pot vinde la pf. produse finite(covrigi) prin casa de marcat?

multumesc

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Da, puteți. Sunteți obligați să emiteți factură către PJ.
Către persoane fizice însă numai cu casă de marcat.

butnaruc323

#10 Mesaj de butnaruc323 »

multumesc f mult,

florescuc278

#11 Mesaj de florescuc278 »

O SC a inchis magazinul pe care l-a avut, iar casa de marcat a fost mutata pe sediul firmei.
Acum, societatea se ocupa cu:
- prestare servicii catre PJ ( o data pe luna emite o factura care este incasata prin banca) si
- vanzarea stocului de marfa ramas de la magazin (direct catre persoane fizice si prin magazin online - curierat).
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez cu casa de marcat? Daca pentru vanzarile directe emit bon, cum fac cu celelalte incasari, ca sa corespunda Z-ul cu registrul de casa (avand in vedere ca incasarile prin banca trec apoi in casa??
Multumesc

florescuc278

#12 Mesaj de florescuc278 »

Nici o parere?

herganiec

#13 Mesaj de herganiec »

..incasarile prin banca trec apoi in casa.. cum asa?

ce se incaseaza prin banca nu trebuie sa apara in casa sau pe Z.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

florescuc278

#14 Mesaj de florescuc278 »

Vreau sa spun ca din 5121 o parte se duc apoi in 5311.
Eu in prezent emit bonuri doar pentru vanzarile direct catre pf, dar am auzit pareri ca nu ar fi corect, deoarece daca am casa de marcat trebuie sa apara acolo toate incasarile, sa corespunda cu registrul de casa. (ex. cand se incaseaza prin mandat postal, daca nu este operat pe casa marcat, la sfarsitul zilei Z-ul nu mai corespunde cu registru casa)
Sper ca ma intelegeti acum...
Multumesc

balteanuc692

#15 Mesaj de balteanuc692 »

Cine a zis ca Z trebuie sa corespunda cu registrul de casa?

Scrie răspuns