Pentru voi am solicitat informatii avizate (am sunat la asistenta contribuabil).
Iata raspunsul lor:
Legiuitorul a dat mai multe termene pentru depunerea optiunii privind plata si depunerea lunara a D112.
In situatia in care cei care indeplineau conditiile de depunere la trimestru SI DOREAU SA DEPUNA LUNAR si sa plateasca lunar, DEPUNEAU pana la 25.09.2011 declaratia de optiune (nu formularul 010)
In situatia in care acest termen a fost depasit, urmatorul termen de schimbare a optiunii din TRIMESTRIAL in LUNAR se va face pana la 31 ianuarie anul urmator folosind acelasi formular DECLARATIE DE OPTIUNE PRIVIND.....
Concluzie:
Cei care pana la 31.12.2011 indeplinesc conditiile de depunere trimestriala pentru anul 2012, DAR NU SI-AU EXPRIMAT OPTIUNEA PRIN DEPUNEREA DECLARATIEI DE OPTIUNE INAINTE DE 31.12.2011 SI DORESC SA DEPUNA SI SA PLATEASCA LUNAR, O POT FACE PANA LA 31.01.2012 DEPUNAND "DECLARATIE DE OPTIUNI PRIVIND...". Asadar schimbarea optiunii de la trimestru la luna se face la fiecare inceput de an PENTRU CEI CARE NU AU DEPUS NICIODATA O ASTFEL DE CERERE.
In situatia in care deja ati depus in anul 2011 cererea privind optiunea de depunere lunar (desi legea va obliga lunar), NU MAI TREBUIE SA DEPUNETI NIMIC, nici formularul 010 si nici declaratia privind optiunea de depunere si plata lunara IN ANUL URMATOR.
ATENTIE!
EXPRIMAREA OPTIUNII ESTE ANUALA SI NU SE POATE MODIFICA INTR-UN AN FISCAL.
Declaratia 112 lunar
Re: Declaratia 112 lunar
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Multumim pentru informatii. Eu citesc pe site`ul AFP Brasov urmatoarele:
"Persoanele care depun trimestrial D112 pot opta pentru
depunerea LUNARA a Declaraiei dac depun declaraia
privind opiunea pân la data de 31
ianuarie inclusiv.
Optiunea se declara in
formularul 010 (prevazut de OMFP nr.
2706/2011) care se depune pe suport
hârtie, la sediul organului fiscal
competent."
In cazul in care depunem 010 pentru a trece la depunere lunara, in formular nu exista optiunea "lunar" sau "trimestrial" decat pentru impozitul pe venituri din salarii, nu exista si pentru rubricile referitoare la pensie, somaj, sanatate, CIC, deci cum ar trebui completat?
Sper sa ne lamurim ca sa nu facem mai multe drumuri la AFP, mai ales in Bucuresti.
Declaratia 394 pentru sem II 2011 se depune pe hartie si discheta, corect?
Multumesc
"Persoanele care depun trimestrial D112 pot opta pentru
depunerea LUNARA a Declaraiei dac depun declaraia
privind opiunea pân la data de 31
ianuarie inclusiv.
Optiunea se declara in
formularul 010 (prevazut de OMFP nr.
2706/2011) care se depune pe suport
hârtie, la sediul organului fiscal
competent."
In cazul in care depunem 010 pentru a trece la depunere lunara, in formular nu exista optiunea "lunar" sau "trimestrial" decat pentru impozitul pe venituri din salarii, nu exista si pentru rubricile referitoare la pensie, somaj, sanatate, CIC, deci cum ar trebui completat?
Sper sa ne lamurim ca sa nu facem mai multe drumuri la AFP, mai ales in Bucuresti.
Declaratia 394 pentru sem II 2011 se depune pe hartie si discheta, corect?
Multumesc
Referitor la Declaraţia 394:
Pentru operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional până la data de 31 decembrie
2011 inclusiv, rămân aplicabile prevederile OPANAF nr. 702/2007.
Ce spun instrucţiunile din OPANAF nr. 702/2007:
Declaraţia se depune în format electronic, pe suport electronic, însoţită de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii. În formatul hârtie se depune doar prima pagină a declaraţiei. Formatul hârtie se editează în două exemplare:
- un exemplar se depune la organul fiscal competent împreună cu suportul electronic;
- un exemplar se păstrează de către contribuabil.
Concluzie:
Pentru semestrul II-2011, declaraţia 394 se depune NUMAI LA GHIŞEU pe dischetă, tipărită şi ştampilată.
Referitor la formularul 010:
La punctul 6.2 PERIOADA FISCALĂ se subînţelege că prin bifarea LUNAR, LUNARĂ PRIN OPŢIUNE, TRIMESTRIALĂ toate TOATE contribuţiile, inclusiv impozitul pe venitul din salarii, vor avea acelaşi tratament. Dacă aleg lunar, TOATE vor fi lunare, dacă aleg trimestrial TOATE vor fi trimestriale, etc, etc, etc.
Pentru operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional până la data de 31 decembrie
2011 inclusiv, rămân aplicabile prevederile OPANAF nr. 702/2007.
Ce spun instrucţiunile din OPANAF nr. 702/2007:
Declaraţia se depune în format electronic, pe suport electronic, însoţită de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii. În formatul hârtie se depune doar prima pagină a declaraţiei. Formatul hârtie se editează în două exemplare:
- un exemplar se depune la organul fiscal competent împreună cu suportul electronic;
- un exemplar se păstrează de către contribuabil.
Concluzie:
Pentru semestrul II-2011, declaraţia 394 se depune NUMAI LA GHIŞEU pe dischetă, tipărită şi ştampilată.
Referitor la formularul 010:
La punctul 6.2 PERIOADA FISCALĂ se subînţelege că prin bifarea LUNAR, LUNARĂ PRIN OPŢIUNE, TRIMESTRIALĂ toate TOATE contribuţiile, inclusiv impozitul pe venitul din salarii, vor avea acelaşi tratament. Dacă aleg lunar, TOATE vor fi lunare, dacă aleg trimestrial TOATE vor fi trimestriale, etc, etc, etc.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!