4551

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
opream946

4551

#1 Mesaj de opream946 »

O societate ALFA are la 31 martie 2009 sold final creditor 4551 suma X. In aprilie 2009 cesioneaza partile sociale unei terte persoane, documente intocmite la ORC, facandu-se si mentiunea in contractul de cesiune ca fostul asociat renunta la toate drepturile si obligatiile de pana atunci.
In martie 2011, fostul asociat solicita insolventa firmei ALFA din cauza neplatii datoriei existente in balanta in 4551 la data de 31 martie 2009.
Din 2009 si pana in prezent au fost inregistrate operatiuni in contul 4551 dar nu exista documente din care sa rezulte plata catre fostul asociat a soldului creditor al contului 4551 pentru ca s-a considerat ca acest lucru nu mai este necesar.
Care este solutia in aceasta situatie? Cum se poate demonta solicitarea de insolventa a vechiului asociat?
Am nevoie urgenta de raspuns.

Multumesc!
Toate cele bune!

tomac

Re: 4551

#2 Mesaj de tomac »

Solicitarea respectivă poate fi efectuată de către o persoană ce deține acea creanță și ce poate demonstra cu acte faptul că deține creanța. Adică dacă eu am creditat societatea și am un contract de împrumut pe suma ce este înregistrată în contabilitate, e greu de demontat faptul că nu mie mi se cuvin acei bani. Dar dacă nu am contract, nu am nimic, e riscant să cer restituirea banilor pentru că poate exista o altă persoană ce a creditat firma și are contract de împrumut încheiat între el și firmă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

opream946

#3 Mesaj de opream946 »

Probabil ca exista dispozitii de incasare. Probabil. Insa mie mi se pare in neregula solicitarea respectivei sume dupa cesionarea partilor sociale. Cred ca renuntarea de catre asociat la drepturile si obligatiile ce tin de firma dupa momentul cesionarii trebuia inregistrata 4551=758, contractul de cesiune tinand loc de accept de renuntare.
Multumesc pentru promptitudine! Am reala nevoie de a lamuri situatia si de a gasi o modalitate legala (contabila) de a demonta solicitarea de insolventa din aceste motive.
Toate cele bune!

opream946

#4 Mesaj de opream946 »

... si... dupa cesionarea partilor sociale fostul asociat este doar FOST asociat, el a vandut partile lui sociale, nu mai este ACTUAL asociat. Actualului i se cuvine (zic eu) suma din 4551.
Toate cele bune!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Suma i se cuvine celui ce a împrumutat firma. E ca și cum ați spune că firma a luat un credit de la o bancă, în baza unui contract de împrumut, dar pentru că și-a schimbat asociatul nu-i mai restituie băncii banii ci altei persoane.
Asociatul ce a plecat a cedat părțile sociale, dar asta nu înseamnă că a renunțat la rambursarea banilor împrumutați. O parte din activul firmei, de care beneficiază noul asociat, a fost creat tocmai datorită acestui împrumut.
Faptul că e contabilizat în 4551 "Asociați conturi curente" și că acest cont reflectă datoria firmei față de asociat, iar persoana respectivă este un fost asociat, este iarăși irelevant. Asta înseamnă că în contabilitate nu s-a înregistrat, la data cedării părților sociale, transferul din 4551 în 462 de exemplu pentru a se reflecta noua situație. Dar și faptul că suma a rămas în 4551, arată tot o datorie față de persoana ce a împrumutat firma, în baza unui contract de împrumut.

opream946

#6 Mesaj de opream946 »

Este destul de complicat pentru ca din punct de vedere juridic lucrurile sunt altfel interpretate. Dpdv contabil sunt foarte de acord cu dvs dar el este FOST asociat, el cedeaza tot noului asociat, atat elemente de activ cat si pe cele de pasiv. Vinde in urma cesionarii partilor sociale si sumele datorate asociatilor, noului asociat. Putem privi in profunzime?
Toate cele bune!

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Scuze ca ma bag, dar asta s-a si facut. In ceea ce priveste partile sociale el a cesionat totul, dar asta nu include si drepturile asupra unui credit (credit acordat firmei).

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Corect.
Nimeni cu contestă faptul că noul asociat nu poate dispune de patrimoniu. A preluat însă toate drepturile și obligațiile persoanei juridice, nu și dreptul de creanță a persoanei fizice față de firmă, născut din împrumut. E ca și cum ați spune că firma a avut credit de la banca X, contractat când A era asociat. După cesionarea părților sociale de către A lui B, B să decidă că rambursarea creditului nu se va face către banca X, ci către altcineva. Este imposibil.
Nu vă legați de faptul că împrumutul a fost înregistrat în 4551. E o chestiune pur formală. Și nici juridic nu e complicat defel.
Lucrurile sunt clare. Persoana fizică a creditat firma. Firma are o datorie față de persoana fizică ce a împrumutat firma. Faptul că firma și-a schimbat acționarul nu înseamnă că a schimbat persoana față de care datorează bani. Noul asociat a preluat patrimoniul firmei, adică activele și pasivele firmei, dar acea sumă este o datorie a firmei către persoana fizică X nu către asociatul X.
Fostul asociat trebuia să cedeze noului asociat, în nume personal, dreptul de creanță asupra firmei pentru împrumutul respectiv.

opream946

#9 Mesaj de opream946 »

Si daca, la cesionarea partilor sociale nu s-a intocmit pv de predare-primire a elementelor de activ si de pasiv ale societatii (fara liste de inventar, nimic... ), noul asociat nu poate contesta sumele inscrise atunci in balanta...?
Toate cele bune!

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Poate contesta orice, pentru orice motiv, că e dreptul lui. Dar în instanță va fi întrebat cum de a semnat, de ce nu a cerut o expertiză contabilă, de ce nu a evaluat/discutat despre elementele patrimoniale, la preluare, și va fi dificil să găsească o explicație rezonabilă.

opream946

#11 Mesaj de opream946 »

Dati-mi o mana de ajutor va rog, sa combat solicitarea ... solicitantului. O idee, nu stiu... Ceva care sa-l scoata din necaz pe noul posesor de parti sociale.
Multumesc anticipat!
Toate cele bune!

Scrie răspuns