recuperare TVA

popescui928

recuperare TVA

#1 Mesaj de popescui928 »

Buna seara,
firma recupereaza tva de la facturile externe printr-o firma din Franta care factureaza comisionul perceput , factura care este trecuta si in declaratia 390 (pe factura este trecuta baza de rambursare tva si comisionul perceput de firma insa totalul facturii este compus doar din comisionul perceput de firma ) Prin banca se incaseaza diferenta dintre valoarea tva-ului de recuperat si comisionul perceput de firma
va rog sa ma ajutati cu inregistrari contabile pe care trebuie trebuie sa le fac
multumesc

tomac

Re: recuperare TVA

#2 Mesaj de tomac »

Depinde de cum ați tratat acel TVA la achiziție.
Dacă l-ați considerat o taxă nerecuperabilă și l-ați inclus în prețul bunurilor/serviciilor achiziționate, atunci, acum, la recuperare îl contabilizați prin 7588.
Dacă nu l-ați considerat o taxă nerecuperabilă, ci știind că urmează să-l solicitați la rambursare și l-ați contabilizat prin 461, acum îl treceți prin 461, la recuperare, dar prin creditul acestuia.
Suma reprezentând TVA ce o veți trece prin 7588 va conține și comisionul. Veți înregistra 5124=7588 și apoi 401=5124 cu factura de comision, unde plata respectivă se va face la cursul facturii.
Dacă ați folosit 461, atunci e suficient să contabilizați rambursarea 5124=461, cu suma efectiv rambursată, iar factura de comision o veți achita introducând la plată contul 461 și cursul de la data facturii de comision.
Factura de comision o înregistrați, normal, prin 628.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns