Buna ziua,
Am urmatoarea situatie la care ma tot zbat sa aflu raspunsul corect:
-eu sunt firma B (din RO), cumpar mat lemnos de la producatorul A (tot din RO) si o vand firmei C (din UE) care la randul ei o revinde firmei D din afara UE.
-marfa pleaca direct de la mine , firma B, cu vaporul direct la firma D in afara UE si fac si DVE in vama.
-firma A din Ro imi vinde mie EX Works si eu vand firmei C din UE- FOB.
-firma A imi factureaza cu TXI-nu scrie tva pe factura ci il scriu eu cand primesc factura si contez 4426=4427
-eu, firma B fac un invoice pentru vama cu valoarea pe care o vand catre firma C din UE. Aceasta factura catre firma C o fac cu TVA scutit cu drept de deducere ca la export (in afara UE) ?
-cum este considerata aceasta livrare? Export sau LIC avand in vedere ca marfa efectiv nu ajunge in UE ci ea pleaca direct din RO in afara UE.
-am dat telefon la ANAF si de acolo mi-au spus ca este LIC avand in vedere ca eu fac factura catre o firma din UE, dar totusi eu stiu ca conteaza daca marfa a fost efectiv livrata in EU ca sa se considere LIC, pe cand la mine marfa nu a fost efectiv livrata in UE.
- fac declaratie recapitulativa sau nu?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
LIC SAU EXPORT ?
EXPORT.
Omfp.2222/2006, art.1, lit.e:
"In scopul aplicării prezentelor instrucţiuni, livrările de bunuri care sunt transportate în afara Comunităţii, chiar şi cele prevăzute la lit. e), sunt numite exporturi, iar furnizorul menţionat la lit. d) este denumit exportator."
Lit. e)
"Sunt considerate o livrări în sensul art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, bunurile transportate din România în afara Comunităţii, chiar şi în lipsa unei tranzacţii;"
Si la art.10:
"(1) Scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal ...
se justifică cu: b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru"
In concluzie, in lipsa transportului nu poate fi LIC.
Omfp.2222/2006, art.1, lit.e:
"In scopul aplicării prezentelor instrucţiuni, livrările de bunuri care sunt transportate în afara Comunităţii, chiar şi cele prevăzute la lit. e), sunt numite exporturi, iar furnizorul menţionat la lit. d) este denumit exportator."
Lit. e)
"Sunt considerate o livrări în sensul art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, bunurile transportate din România în afara Comunităţii, chiar şi în lipsa unei tranzacţii;"
Si la art.10:
"(1) Scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal ...
se justifică cu: b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru"
In concluzie, in lipsa transportului nu poate fi LIC.
-
LIC SAU EXPORT ?
La fel m-am gandit si eu ca nu exista transportul , dar cel de la ANAf mi-a zis ca firma C din UE o sa raporteze cumpararea de la mine si atunci nu trebuie sa raportez si eu ca LIC in declaratia recapitulativa?
Vama o considera export pt ca destinatia finala este in afara UE.
In aceasta situatie eu fac declaratia recapitulativa sau nu?
Cand o sa inceapa controalele sa vada daca ce raportam noi este la fel cu ce au raportat cei din UE carora noi le vindem aceasta marfa cum o sa fie?
Ca eu tot in ceata sunt.
Multumesc APETREM
Vama o considera export pt ca destinatia finala este in afara UE.
In aceasta situatie eu fac declaratia recapitulativa sau nu?
Cand o sa inceapa controalele sa vada daca ce raportam noi este la fel cu ce au raportat cei din UE carora noi le vindem aceasta marfa cum o sa fie?
Ca eu tot in ceata sunt.
Multumesc APETREM
Re: LIC SAU EXPORT ?
NU!. Firma C din UE n-o sa raporteze!el habashis944 scrie:cel de la ANAf mi-a zis ca firma C din UE o sa raporteze cumpararea de la mine si atunci nu trebuie sa raportez si eu ca LIC in declaratia recapitulativa?
Pentru ca si ei aplica Directiva 6-a sau o implementare a acesteia, unde definitia AIC este tot cam asa:
"ART.130^1 Achizitiile intracomunitare de bunuri
(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, în contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
-
LIC SAU EXPORT?
Multumesc APETREM, acum m-am lamurit.
Mult suuces in continuare
Mult suuces in continuare