stat sal. pensionar

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
isacm

stat sal. pensionar

#1 Mesaj de isacm »

aminregistrat pensionar si am vazut ca se calc si sanatate la el, am bifat ca e pensionar , ca nu se retine cci si somaj, nu se retine sanatate de la societate , cum trebuie - e bine cum face saga?

multumesc

stoicac75

Re: stat sal. pensionar

#2 Mesaj de stoicac75 »

La pensionar nu se fac urmatoarele retineri: calcul ajutor somaj angajat , calcul ajutor somaj angajator si fd.garantare 0,25%. Atat si nimic mai mult. In declaratia 010 nu treci aceleasi pozitii de mai sus, pt. ca o sa ai probleme la Declaratia 112.

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Am două observații:
1. De la 01/01/2011 se datorează fond de garantare a creanțelor salariale și pentru pensionarii angajați cu contract de muncă. Singurele obligații ce nu se plătesc pentru pensionari sunt contribuția individuală și cea a unității la fondul de șomaj.
2. În 010 se trec toate obligațiile dacă cel puțin un salariat nu este și pensionar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stoicac75

#4 Mesaj de stoicac75 »

Art.7 din Legea nr.200/2006 s-a modificat? : fd de garantare de 0,25% platit de angajator rezulta prin "aplicarea unei cote de 0,25% asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bug.asig.pt.somaj realizate de salariatii incadrati cu CIM" Deci in aceste venituri nu intra si veniturile realizate de pensionarii angajati pt.ca nu li se calculeaza aj.somaj! E corect?

tomac

#5 Mesaj de tomac »

De la 01/01/2011 citiți codul fiscal pentru a vedea ce contribuții se plătesc, care e baza lor de calcul, etc. Articolul citat a fost modificat prin OUG 117/2010.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gondorg145

#6 Mesaj de gondorg145 »

am un angajat pensionar cu contract pe 2 ore/zi....desi e selectat cu norma de 2 ore in d112 imi apare la norma 8 ore....ma poate cineva ajuta,va rog?

zaineae

#7 Mesaj de zaineae »

la dec 112 se selecteaza manual rubrica de pensionar

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Pentru GondorG145
Daca la "salariati" ai apasat pe "detalii" si ai bifat la "pensionar", precum la "norma pe zi" ai trecut "2" atunci declaratia se completeaza corect.
Daca te referi la D.112 la rubrica "ore norma zilnica contract" este norma sa apara "8", vezi explicatii in instructiuni de completare a D.112 (http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/de ... letare.pdf):
Rândul 4 “Ore normă zilnică contract” – se completeazǎ cu programul normal de lucru specific locului de muncǎ al asiguratului, exprimat în ore. Prin program normal de lucru se înţelege programul prevǎzut la art.109 alin.(1) din Codul muncii sau programul normal de lucru sub 8 ore stabilit cu respectarea prevederilor Legii nr.31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite sau alin.(2) din art.109 din Codul muncii. Norma zilnicǎ poate sǎ fie de 8, 7 sau 6 ore.

Scrie răspuns