urgent:stoc negativ,transformare vanzare din buc-bax,tombola

iacobanl552

urgent:stoc negativ,transformare vanzare din buc-bax,tombola

#1 Mesaj de iacobanl552 »

Buna seara

Ma confrunt cu niste situatii si nu le dau de cap defel
poate exista pe aici si persoene care sunt in cunostinta de cauza..

Problema 1

O societate, cumpara 1 produs
unitate masura: buc
pret prestabilit la vanzare 20 lei
societatea vinde catre un distribuitor cate 10 buc, pe care le ambaleaza cu o folie, respectiv unitatea de masura fiind bax, dar pret de vanzare fiind 10buc*20 lei

este evident ca pt a vinde la bax, exista manopera si acea folie... care in mod normal ar trebui sa mareasca pretul de vanzare
dar pretul lor ramane insa neschimbat

intrebare:
cum se face transformarea din buc in bax? (nu ne referim aici la program saga)
am citit treaba cu transfer, se creeaza un nou produs numit 'produs bax' u.m. bax...
dar ce ne facem cu partea cu folia....? manopera...?
evident garzii nu ii prea place treaba asta...cu pretul de vanzare acelasi chiar si dupa prelucrare..

problema 2

cumpar produse pt a le oferi la tombolele pe care le organizez
cresc vanzarile datorita acestor tombole
care sunt inregistrarile contabile in privinta achizitiei si 'premiilor' oferite la tombole, precum si implicatiile fiscale in cazul acestor tombole?

problema 3

stocuri
vanzare en-detail
intrari sunt..dar sunt putine... iesiri sunt... si sume destul de ..mari...
iau stoc de la 0, luam un caz, ca sa fiu cat mai explicita
achizitionez marfa, am adaos 50% de ex
vand marfa, este evident ca descarc tot cu 50% ca nu am cum sa descarc cu alt procent decat am facut receptia

mai departe...incarcand si descarcand totul ca la carte.. ajung la un stoc fabulos de minus cateva sute de milioane

ce ma fac..???? cum rezolv problema???? exsiata cateva variante practicate, dar nu se poate face nimic in acest caz

cum rezolv in contabilitate problema, note contabile..?
371=758 ..?

sau?..??? este incredibil ce situatii pot intalni..si este pt cunoscatori evident si de ce se ajunge la asa ceva..

multumesc mult!!
astept urgent raspuns

teodorg133

Re: urgent:stoc negativ,transformare vanzare din buc-bax,tom

#2 Mesaj de teodorg133 »

problema 3

stocuri
vanzare en-detail
intrari sunt..dar sunt putine... iesiri sunt... si sume destul de ..mari...
iau stoc de la 0, luam un caz, ca sa fiu cat mai explicita
achizitionez marfa, am adaos 50% de ex
vand marfa, este evident ca descarc tot cu 50% ca nu am cum sa descarc cu alt procent decat am facut receptia

mai departe...incarcand si descarcand totul ca la carte.. ajung la un stoc fabulos de minus cateva sute de milioane

ce ma fac..???? cum rezolv problema???? exsiata cateva variante practicate, dar nu se poate face nimic in acest caz

cum rezolv in contabilitate problema, note contabile..?
371=758 ..?

sau?..??? este incredibil ce situatii pot intalni..si este pt cunoscatori evident si de ce se ajunge la asa ceva..

multumesc mult!!
astept urgent raspuns[/quote]

La primele 2 intreb, inca nu m-am lovit ca sa-ti dau un rasp corect..dar la probl.3..nu vad cum e posibil ca inreg.corect intrarile si descarcand corect cu vanz..sa ajungi la stoc negativ !!??? :roll: :roll: :roll:
mai da-mi amanunte, caci eu tot lucrez conta comert de vreo 15 ani si nu am intalnit inca asa ceva, doar daca undeva programul sau tu nu ai setat ceva :cry:
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

iacobanl552

#3 Mesaj de iacobanl552 »

stiu ca nu este posibil si totusi iata ca se intampla

am putut sa gasesc si note contabile in anii precedenti, de inchidere lunara

clasa 7 = clasa 6
sau

lunar
121=117

sau tva neexigibila aplicata la adaos com si nu asa cum este corect, la 371 achiz+378 ...

stornand toate nc contabile pe 2008, si reinregistrand totul corect, ajung la acest stoc

este simplu, cum f multi fac, am obs ca baga si marfa la negru, chiar dc nu a spus acest lucru..
eu am spus ca operarea mea dpdv contabil este corecta,
problema intervine atunci cand bate pe casa si produse care nu au intrare cu doc....
cam asta este pe scurt
si evident ma duce la un stoc negativ...atunci cand descarc din gestiune

teodorg133

#4 Mesaj de teodorg133 »

aaaaaaaa, da...acum e clar, daca intra mf fara doc. si sunt batute in casa ca si vanzari, e si normal sa-ti iasa stoc negativ...in cazul asta nu ai controlul gestiunii...ori se tine evid numai pt marfa cu docum si asta se si bate pe casa iar "cealalta" :wink: extra...ori.....altfel nu vad cum iti va iesi stocul corecte !!...NEVER :roll: :roll:
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]

iacobanl552

#5 Mesaj de iacobanl552 »

da... si totusi trebuie sa gasesc o varianta pt rezolvarea acestei pb...
as incarca pe 758... si sa impoziteze.. ca n am ce sa i fac..

teodorg133

#6 Mesaj de teodorg133 »

nu cred ca e bine cu 758...371 nu are corespond asa cu cont de venit...!!!
tie iti treb.de fapt intrari pt ca nu ai cum sa stornezi veniturile, nu stiu ce fel de comert face soc. dar daca este alimentar, fa un bord.de achiz.de la piata libera (prod.partic) ca sa intregesti stocul, sa ajungi la un stoc pozitiv, sau macar la 0...nu stiu, e o parere....dar oricum nu merge 371= 758.... parerea mea !!! :oops: :oops: :oops:
[/color]

iacobanl552

#7 Mesaj de iacobanl552 »

pana una alta am mai aprofundat problema :lol:
conform omfp1752/2005
intra in corespondenta 371=758 :evil:
daaaaaar
am mai aruncat azi un ochi prin magazin si am descoperit 'buba' sau mai bine spus sfanta rezolvare.. :D

adaos comercial f mare...de aici veneau ...aproape toate anomaliile
adaosul pe care mi-l comunicase este clar mai mic decat ceea ce face in realitate, si de aici marile mele dureri de cap
deci dragii mei
tre sa refac partea de intrari,mai exact
nota contabila 371=%378,4428
si respectiv decarcarea de gestiune...
si totul revine la normal.. :wink:

of... poate gasesc rapunsuri si pt partea cu tombola si partea 1 cu 'productia' sau mai bine spus prelucrarea

o seara buna!

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Problema 2:
Cheltuielile ocazionate de organizarea tombolei pot fi considerate cheltuieli de protocol care se înregistrează în contul 623, analitic distinct . În acest sens, am în vedere prevederile pct. 39 din normele de aplicare ale Codului fiscal aprobate prin H.G. nr. 44/2004 prin care cheltuielile de protocol sunt acele cheltuieli care se efectuează doar în scopul afacerii, cu ocazia acordării de cadouri, trataţii şi mese partenerilor de afaceri.
Bunurile sub formă de premii se acordă câştigătorului doar pe baza avizului de însoţire a bunurilor pe care se înscrie una din următoarele menţiuni, în funcţie de situaţia concretă: ,,nu se facturează: premiu în cadrul campaniei promotionale,, sau ,,nu se facturează: obiect de protocol,,.
În situaţia în care premiile acordate sunt câştigate, acestea se supun impozitului:
- pe venit sau pe profit dacă premiul revine unei persoane juridice;
- pe venituri din premii . Dacă sunt peste limita de scutire de la plata impozitului pe venit, impozitele sunt reţinute la sursă şi se raportează prin declaraţia cod 100 depusă pentru luna în care se acordă premiile.

Pentru persoanele fizice câştigătoare, premiile sunt reglementate prin articolul 75, alineatul 1 din Codul fiscal şi sunt definite ca venituri obţinute fie din concursuri, fie din promovarea produselor şi a serviciilor acordate prin diverse practici comerciale.
Trebuie reţinut faptul că nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii în bani sau în natură, sub valoarea sumei 600 lei obţinută de către fiecare câştigător. Se supune impozitării cu cota de 16%, prin reţinere la sursă, doar venitul net determinat prin diferenţa aritmetică dintre venitul din premiu şi suma neimpozabilă de 600 lei reglementat prin articolul 76 din Codul fiscal.
De exemplu, o persoană fizică obţine drept premiu un televizor în sumă de 1.400 lei iar firma organiyoatoare are obligaţia calculării şi reţinerii în momentul plăţii premiului a impozitului în sumă de 128 lei, determinat astfel:
(1.400 lei - 600 lei) x 16% = 800 x 16% = 128 lei

Suma de 128 lei reprezintă impozit final şi se raportează prin declaraţia cod 100. Impozitul reţinut şi declarat trebuie virat la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost calculat şi reţinut.
De retinuţ ţi de citit şi: O.G. nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, publicată în M.Of. nr. 424 din 1 septembrie 2000 şi republicată în M.Of. nr. 603 din 31 august 2007, aprobată prin legea nr. 650/2002 publicată în M.Of. nr. 914 din 16 decembrie 2002. De interes sunt articolele privind loteriile publicitare numerotate de la 48 la 53 inclusiv. Alte articole care merită studiate sunt cele numerotate de la 54 la 57 inclusiv.
Astfel, din articolul 54^1 rezultă faptul că nu este asimilată loteriei publicitare şi este considerată practică comercială permisă alocarea de premii în mod aleator, înainte de oferirea la vânzare a produselor şi serviciilor şi atribuirea câştigurilor la achiziţionarea produselor/serviciilor, chiar dacă intrarea în posesie a premiilor are loc la o dată ulterioară

Problema 1:
Garzii nu-i plac de fel multe.
Pretul de vanzare fie la bax fie la bucata trebuie sa fie cel putin cu 0,1% mai mare decat pretul de cumparare.
Asa cum observi si tu este absurd ca folia sa nu fie cuprinsa intr-un venit. Manopera poate sa fie si ea cuprinsa in acel 0,1 %
Cheltuielile, pe buna dreptate, sunt recunoscute in contabilitate NUMAI DACA SUNT "aduacatoare" de profit. Daca eu cumpar cu 10 lei si vand cu 10 lei unde e profitul?
Alt exemplu: Aprind seara lumina (consum/cheltui) ca sa deschid computerul sa ma loghez la forumul SAGA sa aflu raspunsuri (profit/venit) la intrebarile puse.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

iacobanl552

#9 Mesaj de iacobanl552 »

scuze paturcai
cred ac nu m am exprimat corect

cumpara cu 10 lei bucata si vinde cu adaos
de ex vinde la 20 lei

problema lor este
vand pe bucata, pret vanzare este de 20 lei/buc
dar vand si la bax (eu arunc peste 30 buc de exemplu, o folie==>ai apar aici contabiliceste 3 costuri:cost marfa,cost folie si cost manopera..)
bun deci
vand la bucata 1buc*20 lei=20 lei
vand la bax 1bax*30buc*20 lei=600lei

problema lor este aici,la pretul de vanzare al baxului!!de ce se vinde tot la 20 lei bucata cand eu am mai consumat si folie... si mana de lucru....

:shock:

multumesc mult pentru raspunsul cu tombola premii...

iacobanl552

#10 Mesaj de iacobanl552 »

merg si eu la cod fiscal sa citesc 'din scaorta n scoarta' ceea ce mi ai spus, si mai revin la o 'discutie' daca cumva mai raman cu ceva nelamuriri

multumesc inca o data!!

mocanl378

#11 Mesaj de mocanl378 »

buna ziua, ma confrunt si eu cu o problema, va rog sa ma ajutati, daca puteti.
am lucrat anul trecut cu gestiunea global-valorica, apoi in anul acesta am trecut pe gestiunea cantitativ-valorica, problema este ca m-am intors si am devalidat lunile din anul trecut sa reglez niste plati facute unui furnizor de marfa, iar acum cand incerc sa validez lunile, imi zice ca stocul este negativ pt. marfa respectiva, dar eu nu lucrez cu articole numai de cand am schimbat gestiunea, deci nu stiu de ce imi apare mesajul "pt. articolul respectiv stocul este negativ"

ce sa fac sa imi apara situatia ca si inainte de devalidare?

va multumesc!

ciobanum147

#12 Mesaj de ciobanum147 »

Daca reglati pentru anul trecut trebuie sa debifati gestiunea cantitativ valorica si sa bifati gestiunea global valorica ,validati si dupa aceea reveniti si bifati cantitativ valoric.

mocanl378

#13 Mesaj de mocanl378 »

va multumesc, dar nu functioneaza!
am devalidat gestiunea cantitativ-valorica, am devalidat chiar si facturile de intrari pt. articolul respectiv, dar nu merge, imi apare acelasi mesaj ca pt. articolul respectiv stocul este negativ.
ce-mi mai sugerati?

ciobanum147

#14 Mesaj de ciobanum147 »

Deci :1) prima data debifati gestiunea cantitativ valorica si bifati global valorica (asa cum ati lucrat in anul precedent)-faceti acele reglari validati luna din anul precedent si cant reveniti la anul curent bifati gestiune cantitativ valorica-
2) atentie cum ati definit tipul la intrari sa fie pe nedefinit
3) daca nu merge nici asa faceti o salvare si o restaurare a bazei de date si ajungeti de unde ati plecat.

mocanl378

#15 Mesaj de mocanl378 »

va multumesc frumos pt. ajutor, sa stiti ca am procedat cum mi-ati sugerat si am reglat situatia, in sensul ca mesajul "la articolul cutare soldul este negativ" persista, dar acum stocurile finale sunt in regula. nu stiu ce e cu mesajul respectiv pt. ca stocul la acel produs nu este negativ.

oricum, va multumesc inca o data!

Scrie răspuns