deductibilitate TVA

scortarum819

deductibilitate TVA

#1 Mesaj de scortarum819 »

Va rog 2 pareri :

1) o firma cu auto achizitionat in leasing cu livrarea/receptia masinii in 06.2012 va putea deduce TVA-ul in proportie de 100% pe toata durata leasingului, daca masina este folosita exclusiv de agentul de vanzari ?
ART. 145^1 alin.(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplică inclusiv în situaţia în care au fost emise facturi şi/sau au fost plătite avansuri, pentru contravaloarea parţială a bunurilor şi/sau serviciilor, înainte de data de 1 iulie 2012, dacă livrarea/prestarea intervine după această dată.
2) TVA-ul se mai deduce 100% in cazul achizitiei (cumparare/leasing), indiferent de data la care are loc, a unei dube de transport marfa cu MTMA < 3500 kg ? Cu alte cuvinte, mai e valabila circulara MF Nr. 341061/ 15.05.2009(referitoare la punerea in aplicare a OUG 34/2009) in care se spune ca
vehiculele care prin construcţie şi echipare sunt destinate transportului mixt, respectiv atât transportului de persoane cât şi transportului de mărfuri, cum ar fi autofurgonetele, autocamioanele, autodubele, etc. nu intră sub incidenţa noilor prevederi care limitează deducerea TVA, chiar dacă din punct de vedere al greutăţii şi al numărului de locuri de pasageri s-ar situa în limitele prevăzute de art. 1451 din Codul fiscal.
?

Eu sic ca e da in ambele cazuri, dar mi-ar placea sa aud si alte pareri, multumesc

apetrem

Re: deductibilitate TVA

#2 Mesaj de apetrem »

1) da
2) circulara nu mai e de acualitate, art. 145'1 a fost reformulat dispărând expresia " vehicule destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane".
Formularea de acum se refera la "vehicule utilizate exclusiv în scopul activităţii economice".

scortarum819

#3 Mesaj de scortarum819 »

multumesc

... si ca sa plusez, o duba de transport marfa se subintelege ca e utilizata exclusiv in scopul activitatii economice, sau trebuie sa dovedesc si asta ?

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

La fisc, nimic nu se subantelege. Totul trebuie dovedit.
In proiectul de norme au introdus si un continutul minimal pentru foaia de parcurs.

scortarum819

#5 Mesaj de scortarum819 »

multumesc inca o data

balteanuc692

#6 Mesaj de balteanuc692 »

Daca are peste 3500 kg acea duba de transport marfa, mai trebuie foaie de parcurs?

scortarum819

#7 Mesaj de scortarum819 »

nu

apetrem

#8 Mesaj de apetrem »

Si cu ce dovedesti ca vehicule au fost utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

balteanuc692

#9 Mesaj de balteanuc692 »

Pe facturile de intrari apare nr. masinii, data expeditiei, etc..., zic si eu... :roll:

scortarum819

#10 Mesaj de scortarum819 »

@apetrem

cu asta
(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Da, nu li se aplică limitarea dreptului de deducere, dar trebuie să înțelegeți că pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie să justifici utilizarea în scopul activității economice a oricărui bun sau serviciu achiziționat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

fagarasa176

#12 Mesaj de fagarasa176 »

Doar nu'mi iau duba doar pt ca are "portbagajul" mare si o folosesc pe post de masina de familie. :roll:
M-i se pare absurd sa justific folosirea dubei in interes de serviciu.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

timisescur

#13 Mesaj de timisescur »

firma la care lucrez si a luat cateva masini sub 3500t in leasing care vor fi folosite de persoane imputernicite sa mentina relatii cu clienti si furnizori...nu a contracte de munca.... pot deduce cheltuielile cu aceste masini?

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Puteți demonstra cu documente, utilizarea exclusivă a acestora în scopul activității economice sau nu puteți? Dacă răspunsul e afirmativ și sincer mă îndoiesc că poate fi afirmativ, atunci, da, puteți deduce integral, altfel, nu veți putea deduce decât 50% din TVA și cheltuieli.

@fagarasa
Și dacă duba aia e luată în leasing pe firma ta, pentru altcineva? Și de ce să nu demonstrezi? Simpla deținere a acesteia nu îți dă drept de deducere automat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

albescuc

#15 Mesaj de albescuc »

Dar in cazul unei societati care are un parc auto, dupa iulie 2012, cf OUG 24/2012, cum imi stabilesc numarul de autoturisme pentru care pot aplica deducerea si ce incadrari administrative pot face?

Din paragraful :
"n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit alin. (4) lit. t) la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii."
s-ar intelege ca ar trebui sa schimbam incadrarea soferilor in functionari administrativi pentru a ca societatea sa-si poata deduce aceste cheltuieli? Adica numai angajatii din grupa 1 si grupa 4 din COR s-ar incadra, prin urmare cheltuielile efectuate de soferii cu COR 832201 nu pot fi deduse?

Si in cazul incare trebuie modificata incadrarea, e ok sa fac modificarile pana pe 19 iulie ca sa cuprind deducerea cu 1 iulie?

Scrie răspuns