facturi deductibile TVA nedeductibil
facturi deductibile TVA nedeductibil
Buna ziua,
Am un birou de proiectare (PFA) aflat in comodat intr-un spatiu.
Facturile pentru intretinere (electrica, UPC) sunt emise pe numele proprietarului.
Intrebarea mea este cum ar trebui sa operez in programul SAGA PS aceste
facturi care sunt deductibile iar TVA-ul nu
Am un birou de proiectare (PFA) aflat in comodat intr-un spatiu.
Facturile pentru intretinere (electrica, UPC) sunt emise pe numele proprietarului.
Intrebarea mea este cum ar trebui sa operez in programul SAGA PS aceste
facturi care sunt deductibile iar TVA-ul nu
Re: facturi deductibile TVA nedeductibil
Facturile daca nu sunt pe PFA atunci nu ai cum sa le introduci in program. Acele facturi dupa ce au fost platite de catre "proprietar", atunci pe baza de dispozitie de plata ii platesti contravaloare utilitatiilor si acea dispozitie vei introduce la "casa-lei". Tu nu ai nici o treaba cu partea de TVA.
Totusi eu propun un contract de inchiriere si nu de comodat.
Facturile le platesc eu.
Am fost sfatuit sa introduc facturile la intrari si TVA-ul sa-l trec 0 in cazul acesta suma totala a facturii este deductibila integral, ceea ce nu este corect.
Varianta buna ar fi sa introduc in casa/banca, cum sugerati si d-voastra, si in cazul acesta valoarea facturii (fara TVA) este deductibila iar TVA-ul nu este luat in calcul.
Am contract de comodat pentru ca nu este cazul sa platesc chirie, in rest cele doua tipuri de contract sunt la fel.
Am fost sfatuit sa introduc facturile la intrari si TVA-ul sa-l trec 0 in cazul acesta suma totala a facturii este deductibila integral, ceea ce nu este corect.
Varianta buna ar fi sa introduc in casa/banca, cum sugerati si d-voastra, si in cazul acesta valoarea facturii (fara TVA) este deductibila iar TVA-ul nu este luat in calcul.
Am contract de comodat pentru ca nu este cazul sa platesc chirie, in rest cele doua tipuri de contract sunt la fel.
Nu stiu cine ti-a sugerat sa introduci facturile care nu sunt emise pe PFA, dar din pacate a gresit.
De ce sa nu iti fie deductibil si partea de TVA? Tu platesti toata suma pe baza dispozitie de plata.
Citeste aici diferenta dintre cele doua contracte, nu sunt chiar identice (poti sa faci contract de inchiriere chiar si pentru 10 lei/luna):
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ht=comodat
PS. Sa respectam titlul forumului "Aici ne tutuim".
De ce sa nu iti fie deductibil si partea de TVA? Tu platesti toata suma pe baza dispozitie de plata.
Citeste aici diferenta dintre cele doua contracte, nu sunt chiar identice (poti sa faci contract de inchiriere chiar si pentru 10 lei/luna):
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ht=comodat
PS. Sa respectam titlul forumului "Aici ne tutuim".

O doamna de la SAGA (o alta mai spunea de inregistrarea a 2 facturi una deductibila si alta nedeductibila nu am inteles exact ce si cum)
Sa inteleg ca la intrari nu pot sa introduc facturi care nu sunt in numele biroului?
Tocmai am avut un control si acest TVA a fost scos de la deductibil
puneam intrebari pentru a nu mai avea probleme pe viitor
multumesc pt sfatul cu contractul
Sa inteleg ca la intrari nu pot sa introduc facturi care nu sunt in numele biroului?
Tocmai am avut un control si acest TVA a fost scos de la deductibil
puneam intrebari pentru a nu mai avea probleme pe viitor
multumesc pt sfatul cu contractul
De mentionat ca eu sunt platitor de TVA.
Ai posiblitate de a deduce TVA-ul doar daca factura este emisa pe numele PFA-ului, de aceea si ziceam ca nu se introduc la intrari (deoarece nu au ce cauta in jurnal cumparari). Pentru tine sunt doar niste cheltuieli pe care le inregistrezi pe baza dispozitiilor de plata, unde decontezi ca si cheltuiala inclusiv TVA-ul (adica TVA-ul il incluzi in cheltuieli).
-
1-Dispozitia de plata se poate introduce doar la CASA-LEI ?balazse scrie:Facturile daca nu sunt pe PFA atunci nu ai cum sa le introduci in program. Acele facturi dupa ce au fost platite de catre "proprietar", atunci pe baza de dispozitie de plata ii platesti contravaloare utilitatiilor si acea dispozitie vei introduce la "casa-lei". Tu nu ai nici o treaba cu partea de TVA.
2- Pe aceasta dispozitie se trece la explicatii ca suma reprezinta cota parte (conform contractului de comodat) din chelt. cu energia electrica cf. facturii nr. ?
- fagarasa176
1. Da...
2. Da..
2. Da..
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!