Modificare CASS pt cpntracte drepturi de autor care au CIM

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
Încuiat
radr

Modificare CASS pt cpntracte drepturi de autor care au CIM

#1 Mesaj de radr »

Buna,

Momentan, dupa ultima actualizare v 403, programul calculeaza automotat retineti la contributia pentru sanatate si al colaboratorii care au contract de munca. Ar trebui scoasa bifa implicita, deoarece pt acestea am inteles ca se datoreaza doar impozit pe venit incepand cu 1 iulie 2012.

Va multumesc anticipat.

septimiuv

Re: Modificare CASS pt cpntracte drepturi de autor care au C

#2 Mesaj de septimiuv »

saga nu stie daca persoana respectiva are sa nu contract de munca, astfel pune implicit contributiile
ca o persoana care cunoaste legislatie trebuie sa scoti contributiile la fiecare in parte unde este cazul

radr

#3 Mesaj de radr »

De acord, dar nu exista bifa care sa fie aferenta contributie la sanatate pentru colaboratori.

aurel211252

#4 Mesaj de aurel211252 »

Salut.Chiar acum actualizez 403.Sincer, nu prea am inteles multe din cele mentionate de Saga,cum calculeaza programul retinerile CAS.Insa imi pun speranta in voi"forumistii",ca veti dezbate"putin"acest subiect.Toti angajatii aflati in"State de plata"au CIM.daca programul calculeaza de la 01.07.a.c.CAS e ok,insa daca se pune undeva o "bifa"...
Ajuta-ti aproapele,pentru a fi laudat,iertat si fericit...

lincuv743

#5 Mesaj de lincuv743 »

Buna ziua. Conform art. 296 indice 23 alin 2 din Codul Fiscal ,, Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 29621 alin. (1) lit. a)-d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e). " iar la capitolul I sunt cuprinse persoanele angajate cu contract de munca. In cazul in care se trece la emiterea statelor de salarii pe contracte de drepturi de autor in SAGA, programul nu face diferenta intre cei care au si contract de munca, de aceea este foarte importanta o bifa la ecranul de salariati sau in state daca se poate, pentru a se inscrie si aceasta mentiune. Multumesc.

fagarasa176

#6 Mesaj de fagarasa176 »

SAGA C 3.0.403
1. S-a actualizat modul de calcul al contributiilor pentru conventiile civile si contractele pentru drepturi de autor.
Incepand cu statele din luna iulie 2012 se elimina contributia pentru somaj si se va calcula contributia individuala pentru
sanatate. In acest sens, in panoul "Detalii" din ecranul "Salariati", pentru conventii civile sau contracte pentru drepturi de
autor, devin active optiunile "Fara contributie sanatate - salariat" (se bifeaza atunci cand persoana nu datoreaza
contributia) si "Baza contrib. egala cu salariul" (se bifeaza atunci cand nu se doreste ca baza sa se raporteze la salariul
minim).
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Pentru RadR
La introducerea unei persoane la "salariati" ca si colaborator poti alege contributia care trebuie calculat sau nu.

lincuv743

#8 Mesaj de lincuv743 »

Buna ziua. In State contributia la sanatate se calculeaza automat si nu poate fi eliminata. In ecranul Salariati nu exista casuta pentru contributia de sanatate pentru a putea fi eliminata. De asemenea in cazul in care exista persoane cu contracte de proprietate intelectuala, pensionari care au pensii mai mari de 740 lei, trebuie calculata CASS. Toate aceste modificari trebuie implementate incepand cu data de 01.07.2012. Multumesc.

fagarasa176

#9 Mesaj de fagarasa176 »

Dupa ce ai facut modificarea la salariat trebuie sa dai actualizare in stat pentru a prelua modificarile
Casuta pentru contibutia de sanatate apare in momentul in care la persoana respectiva la tip alegeti contract civil in dreapta va apare casuta pentru fara contrib sanatate-salariat

lincuv743

#10 Mesaj de lincuv743 »

Buna ziua. In ecranul Salariati nu exista casuta pentru contributie CASS, atunci cand se alege la tipul contractului contract drepturi de autor ( este valabil si la contract civil) si din aceasta cauza programul calculeaza automat CASS. Cred ca ar trebui introdusa si o casuta pentru CASS pentru a se bifa aceasta sau nu, in functie de situatia avuta, astfel calculandu-se sau nu aceasta contributie. Multumesc.

fagarasa176

#11 Mesaj de fagarasa176 »

CASS = Contributia pentru asigurari sociale de sanatate
In ecranul "Detalii" dupa ce alegeti ce va intereseaza in dreapta devine activa optiunea "Fara contrib. sanatate - salariat"

Încuiat