Concediu fara plata vs concediu de odihna

andreis491

Concediu fara plata vs concediu de odihna

#1 Mesaj de andreis491 »

Daca un salariat isi ia, pe parcursul unui an, concediu fara plata de 90 de zile, care este numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul? Conform contractului individual de munca, beneficiaza de 21 de zile de concediu de odihna. Zilele de concediu fara plata, diminueaza zilele de concediu de odihna?

gramac921

Re: Concediu fara plata vs concediu de odihna

#2 Mesaj de gramac921 »

nu , nu e nici un motiv sa diminueze zilele de CO la care are dreptul . ( acestea sunt platite de angajator pe cand cele in CFS nu ) :)

andreis491

#3 Mesaj de andreis491 »

Asa ma gandeam si eu, insa am am dubii deoarece Codul Muncii: Art. 145 (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Partea asta se refera clar la situatia in care angajatul isi incepe activitatea in timpul anului. Ori este limpede ca daca se angajeaza in septembrie, nu poate beneficia de toate cele 21 de zile de concediu.

Dar, se poate referi si la concediul fara plata solicitat de salariat in baza Art. 153 ?
Codul Muncii nu precizeaza clar acest lucru, cum precizeaza de altfel, in mod expres pentru concediile pentru formare profesionala prin Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

andreis491 scrie: Partea asta se refera clar la situatia in care angajatul isi incepe activitatea in timpul anului. Ori este limpede ca daca se angajeaza in septembrie, nu poate beneficia de toate cele 21 de zile de concediu.
...
ati raspuns dvs. nu se refera la CFS.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

popd331

#5 Mesaj de popd331 »

Eu la toti angajatii care au avut concediu fara salar , am recalculat numarul de zile de concediu de odihna deoarece contractul individual se suspenda pe perioada concediului fara salar,iar concediu de odihna se acorda in functie de prestarea pe care o face angajatul . Daca 3 luni de zile nu lucreaza pentru societate, nu este remunerat , atunci cum poate beneficia de concediu de odihna pentru aceasta perioada ???

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Depinde cum ati stabilit in CIM.
Daca acolo ati stabilit ca ii suspendati CIM pe perioada concediului fara plata atunci comunicati ITM aceasta si procedati in consecinta diminuati zilele de CO.
Dar nu e obligatoriu sa-i suspendati CIM la un angajat care isi ia concediu fara plata. La ITM e precizat POATE fii suspendat. Deci nu e obligatoriu. (S-a mai discutat pe tema asta pe forum)
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ichimp17

#7 Mesaj de ichimp17 »

Buna ziua ,

Referitor la concediul pentru formare profesionala .
Art.153 "Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul."
Cursul la care este trimis salariatul este de 8 zile calendaristice (5 lucratoare). In foaia de prezenta si statul de plata apare in acest concediu care este platit de angajator , el fiind cel care-l trimite la curs.
Salariatul are stabilit in CIM 22 zile de C.O. Incurc pe undeva ceva .....daca el va aparea cu 22+5 zile C.O. luate pe anul 2013 ?
Va rog frumos sa-mi dati si mie un raspuns cand aveti putin timp la dispozitie.

Va multumesc,

herganiec

#8 Mesaj de herganiec »

nu se incurca cu nimic daca apare cu mai multe zile de co.

ichimp17

#9 Mesaj de ichimp17 »

Multumesc herganiec, pentru raspuns .

o zi minunata,

faurg

#10 Mesaj de faurg »

popd331 scrie:Eu la toti angajatii care au avut concediu fara salar , am recalculat numarul de zile de concediu de odihna deoarece contractul individual se suspenda pe perioada concediului fara salar,iar concediu de odihna se acorda in functie de prestarea pe care o face angajatul . Daca 3 luni de zile nu lucreaza pentru societate, nu este remunerat , atunci cum poate beneficia de concediu de odihna pentru aceasta perioada ???
CORECT!!!

Scrie răspuns