prestari servicii

Mesaj
Autor
chioranl
Mesaje: 40
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

prestari servicii

#1 Mesaj de chioranl »

vreau si eu sa facturez prestari servicii (prelucrare lemn) catre o firma din Germania si nu stiu sigur cum. cu tva sau fara? am tot citit codul fiscal si sincer nu sunt sigura nici acum. dupa parerea mea, nu este scutita operatiunea de tva, dar mai departe nu mai stiu. ma poate lamuri cineva???? va rog!!!

Avatar utilizator
bujore
Mesaje: 21
Membru din: Mar Ian 09, 2007 1:00 am
Localitate: BRASOV
Contact:

#2 Mesaj de bujore »

Este necesara solicitarea de la client a unui cod de inregistrare fiscala in scopuri de tva,cod a carui valabilitate se verifica in programul VIES de pe site-ul ministerului de finante.
In situatia in care codul este valid,facturarea se face fara tva,operatia nefiind impozabila in Romania.

chioranl
Mesaje: 40
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

#3 Mesaj de chioranl »

interesant. cei de la finante mi-au spus altceva. nu intra la scuturi, deci se factureaza cu tva. nu stiu ce sa fac. daca ma puteti lamuri, va rog s-o faceti!!!!!!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#4 Mesaj de tomac »

Ca regula la prestarile de servicii vedeti unde este locul prestarii conform art.133 din codul fiscal. Daca operatiunea se incadreaza, ca loc al prestarii in lit.art.133, alin.2, lit.c-f,g,h si i, atunci aplicati taxarea inversa similar operatiunilor de la art.160 CF cu conditia sa aveti cod valabil de TVA din partea partenerului extern. Daca nu, atunci locul prestarii este considerat a fi in Romania si facturati cu TVA.
Ultima oară modificat Mar Mai 29, 2007 11:00 am de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

#5 Mesaj de florescuo »

tomac scrie:Ca regula la prestarile de servicii vedeti unde este locul prestarii conform art.133 din codul fiscal. Daca operatiunea se incadreaza, ca loc al prestarii in lit.art.133, alin.2, lit.c-f,g,h si i, atunci aplicati taxarea inversa similar operatiunilor de la art.160 CF cu conditia sa aveti cod valabil de TVA din partea clientului. Daca nu, atunci locul prestarii este considerat a fi in Romania si facturati cu TVA.
Ma intereseaza si pe mine de unde reiese ca daca operatiunea se incadreaza la art 133 lit g este vorba de taxare inversa. La art 155 referitor la mentiunile de pe facturi am gasit "2.în cazul în care taxa se datorează de beneficiar în condiţiile art. 150 alin. (1) lit. b)-d) şi g) sau ale art. 160, o menţiune la prevederile prezentului titlu sau ale Directivei a 6-a ori menţiunea «taxare inversă»"

Am cautat art. 150 si la literele respective scrie ca numai in cazul in care persoana care presteaza serviciile nu este stabilita in Romania se datoreaza taxa de catre beneficiar.
Firma pt care ma interesez are sediul fiscal in Romania.
Poate imi scapa mie ceva si ma puteti lamuri. Multumesc!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#6 Mesaj de tomac »

Între 2 firme din România se aplică taxare normală dacă nu e vorba de operaţiuni prevăzute la art.160.
Prestările de servicii către firme din afara României sunt tratate, de regulă, în funcţie de locul prestării definit conform art.133.
Similar prestările efectuate de firme din afară către firme din România.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#7 Mesaj de apetrem »

florescuo scrie:Ma intereseaza si pe mine de unde reiese ca daca operatiunea se incadreaza la art 133 lit g este vorba de taxare inversa.
Depinde de ce parte te aflii:
- daca esti furnizorul unor astfel de servicii, atunci nu este taxare inversa operatiunea fiind "neimpozabila in Romania";
- daca esti beneficiarul unor astfel de servicii atunci da, este vorba de taxare inversa, sau autolichidarea taxei datorate.
Norme, pct.82 alin (6) scrie: Înregistrarea contabilă 4426 = 4427 la cumpărător este denumită autolichidarea taxei pe valoarea adăugată, colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situaţii în care se aplică taxare inversă.

florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

#8 Mesaj de florescuo »

Multumesc pt raspunsuri!
Si eu am inteles acelasi lucru din cod: operatiunea este neimpozabila, locul prestarii serviciilor nefiind Romania ci tara unde isi are sediul beneficiarul. Am facut o referire pe factura la art. si literele din lege dar cred ca si daca scriam neimpozabil in Romania era ok.

Scrie răspuns