PROIECT - Norme metodologice CF - TVA la incasare
Re: PROIECT - Norme metodologice CF - TVA la incasare
Buna dimineata,
Trebuie sa cerem clientilor nostri o hartie prin care sa ne anunte ce fel de tva aplica(la incasare sau facturare)?
Trebuie sa cerem clientilor nostri o hartie prin care sa ne anunte ce fel de tva aplica(la incasare sau facturare)?
NU scrie nicaieri . Eventual daca vrei tu sa ii cataloghezi in aia care aplica si aia care nu aplica. 

Multumesc,eu am primit de la cativa furnizori aceasta hartie prin care imi cer sa le spun unde ma incadrez si deasta am intrebat.
Hopa ...se pare ca "ANAF"-ii astia nu se joaca , il baga si la Gazeta pe ghid
:
"Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1.519/2012 pentru aprobarea Ghidului privind aplicarea sistemului TVA la incasare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792, din 26 noiembrie 2012. "

"Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1.519/2012 pentru aprobarea Ghidului privind aplicarea sistemului TVA la incasare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792, din 26 noiembrie 2012. "
poate asa nu or sa mai apara milioane de intrebari la anul "ce" "cum" "cat" "de ce" "cand" etc.
Ci o să apara una singură: ”da`oare până când?” 

Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!
Am citit Ghidul privind aplicarea sistemului tva la incasare dar nu m-am lamurit cu o problema.
Daca o societate nu aplica sistemul tva la incasare si primeste o factura tot de la o societate care nu aplica sistemul tva la incasare poate deduce tva? Sau deduce tva doar dupa ce plateste factura? Va rog mult daca ma poate lamuri cineva..
Multumesc
Daca o societate nu aplica sistemul tva la incasare si primeste o factura tot de la o societate care nu aplica sistemul tva la incasare poate deduce tva? Sau deduce tva doar dupa ce plateste factura? Va rog mult daca ma poate lamuri cineva..
Multumesc
Dupa ce plateste ...
Scuze, n-am citit atent.
Scuze, n-am citit atent.
Ultima oară modificat Mar Dec 04, 2012 6:12 pm de către apetrem, modificat 1 dată în total.
Marian Apetre
Asta am inteles si eu dar speram sa nu fi inteles bine.
Multumesc frumos
Multumesc frumos
apetrem , nu as prea crede .apetrem scrie:Dupa ce plateste ...

Intre societati ce nu aplica regimul de TVA la incasare , regulile sunt ca si acum . Exigibilitate la facturare si deducerea se face in baza facturii primite ( indiferent daca s-a platit sau nu) .
Îți răspund eu: textul directivei este pentru stat.Statul poate implementa, opțional, acest sistem. Este opțiunea statelor membre dacă în legislația lor introduc un astfel de sistem. Dacă îl introduc opțional sau obligatoriu este o problemă a statului respectiv. Polonia am înțeles că e una din statele ce a optat pentru introducerea în legislația lor a acestui sistem, dar a introdus sistemul ca fiind opțional la rândul lui pentru agenții economici.gramac921 scrie:Atunci daca UE zice "optional" , de ce .....beeeep....astia n-il indeasa pe gat cu forta ?![]()
Ar trebui sa ma lase sa aleg eu ce sistem aplic .( care sa nu aiba efect negativ asupra meaaaa) .
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
tomac , de aia e Polonia unde e , si noi ....mai la coada
Adica nu numa' de aia .
Si Marea Britanie aplica TVA la incasare doar ca e intr-adevar TVA la incasare , nu ca la noi o struto-camila in care dupa 90 zile daca nu ai incasat factura esti bun de plata .

Si Marea Britanie aplica TVA la incasare doar ca e intr-adevar TVA la incasare , nu ca la noi o struto-camila in care dupa 90 zile daca nu ai incasat factura esti bun de plata .
eu cred ca sistemul este optional pentru statele ue... dar daca un stat a optat pentru introducerea sistemului pentru unele categorii de imm-uri, la el, la sistem, imm-urile din acea categorie vor adera ...tot optional.
Concluzii
Statele membre au libertatea de a implementa sau nu art. 167 a, dar nu in orice conditii, ci doar legiferand un sistem optional pentru IMM-uri in care TVA-ul devine exigibil cand IMM-urile isi incaseaza creantele, oricand si oricum s-ar face incasarea, iar dreptul de deducere doar al IMM-urilor se naste atunci cand IMM-urile isi platesc propriile datorii.
Sistemul European de TVA la incasare
http://ioanacarp.wordpress.com/2012/10/ ... -incasare/
Concluzii
Statele membre au libertatea de a implementa sau nu art. 167 a, dar nu in orice conditii, ci doar legiferand un sistem optional pentru IMM-uri in care TVA-ul devine exigibil cand IMM-urile isi incaseaza creantele, oricand si oricum s-ar face incasarea, iar dreptul de deducere doar al IMM-urilor se naste atunci cand IMM-urile isi platesc propriile datorii.
Sistemul European de TVA la incasare
http://ioanacarp.wordpress.com/2012/10/ ... -incasare/
gramac921 scrie:apetrem , nu as prea crede .apetrem scrie:Dupa ce plateste ...![]()
Intre societati ce nu aplica regimul de TVA la incasare , regulile sunt ca si acum . Exigibilitate la facturare si deducerea se face in baza facturii primite ( indiferent daca s-a platit sau nu) .
Te rog mult de tot imi poti spune unde scrie asta?
Multumesc anticipat