legislatie tichete de masa

popescud962

legislatie tichete de masa

#1 Mesaj de popescud962 »

asvrea sa stiu cum se inregistreaza in contabilitate tichetele de masa acordate salariatilor

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

5328-401
642-5328

ciuleil

#3 Mesaj de ciuleil »

Cand primesti factura:
5328 - 401 -cu val bonurilor
% - 401 - cu val prestatiei de serviciu ( procentual din val.bonurilor)
4426
628
Conform tabelului cu bonurile acordate salariatilor:
642 - 5328 - cu val bonurilor distribuite
642 '' Ch cu tichetele de masa acordate salariatilor''
Ciulei

florescuo

#4 Mesaj de florescuo »

Am si eu o intrebare legata de tichetele de masa. E prima luna cand achizitionam tichete si nu sunt sigura cum se face receptia lor. Am intrebat la o firma si ei fac NIR, apoi le trec pe baza acestuia in fisa de magazie si le dau la salariati pe baza unui borderou cu zilele lucrate in luna respectiva pe care acestia semneaza de primire. In norme am vazut si o situatie centralizatoare a tichetelor achizitionate si eu ma gandeam sa o completez pe aceea. Deci se face NIR pt tichete sau e mai bine sa completez situatia data ca model in norme?

florescuo

#5 Mesaj de florescuo »

As mai dori sa stiu daca se face o anexa la contractul individual de munca in care se precizeaza ca se acorda tichete. Si daca se pot da tichete desi deocamdata nu s-au facut aceste anexe. Data depunerii la itm a acestor anexe va fi ulterioara celei de acordare a bonurilor. Patronul ar vrea sa le dea bonuri si pe luna aprilie. Am nevoie de un raspuns astazi.
Va multumesc!

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Poţi să dai tichete şi fără ca acestea să fie prevăzute în contractul de muncă. Legea 142/1998 nu specifică acest lucru. Şi asta pentru că tichetele nu sunt drepturi salariale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

florescuo

#7 Mesaj de florescuo »

Multumesc pt. raspuns!
Am gasit in lege: ART. 5
(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Procedeaza cineva asa? Peste tot pe unde am intrebat inclusiv unde eu lucrez la functia de baza tichetele se dau in primele zile ale lunii pt luna care a trecut. Credeti ca reprezinta o pb dpvd legal?
Patronul le-a dat bonuri si pt luna aprilie dar chelt. o voi prinde la mai cand are loc si intrarea bonurilor. Sau sa redeschid luna aprilie sa fac inregistrarea 642=4281 si in mai 5328=401 si 4281=5328?
Astept un raspuns si va multumesc anticipat!

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Să faci ce zice popa, nu ce face popa :lol:
Eu nu aş acorda acum pe aprilie tichete.
Legat de eliberarea de tichete în ultima decadă, este adevărat. În practică mulţi procedează aşa cum spui şi tu şi asta pentru că deşi legea obligă salariatul să nu utilizeze tichetele de masă pentru zilele în care nu a fost la muncă, cei care vin în control se iau de angajator legat de justificarea numărului de tichete acordate/salariat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

florescuo

#9 Mesaj de florescuo »

De ce ar fi o pb acordarea lor si pt luna aprilie? Bonurile s-au cumparat pe 20 mai si atunci o sa zicem ca s-au si acordat desi s-au dat pe 30. Dpdv contabil era la fel si daca le dadeam pe 1 mai pt aprilie presupunand ca s-ar fi si achizitionat atunci. Am stat si m-am gandit la inca un lucru: daca sa zicem ca 2 luni patronul n-a avut bani de bonuri si cand face rost vrea sa cumpere bonuri nu numai pt luna curenta ci si pt cele in care nu le-a dat bonuri si sa le dea pe toate atunci. Nu poate?
Noi am vrut sa fie bine pt angajati cand ne-am gandit sa dam si pt aprilie dar daca totusi considerati ca poate reprezenta o pb la control mai bine schimb borderoul si il fac pe mai ca le pot acorda si 22 ca sunt in stoc. Va multumesc!

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

La noi, tichetele se dau prin 5-7 ale lunii urmatoare pt luna trecuta pt ca atunci se stie exact cate zile ai lucrat iar tichetele vin exact fara sa iti dea anticipat iar apoi sa ti le retina...
Mi se pare mai bine asa, chiar daca legea spune sa le iei anticipat pe luna urmatoare si daca nu ai lucrat toata luna.. faci evidente ca sa stii cu cat sa dai mai putin.
Unde sunt 1-10 salariati mai merge .. dar unde sunt deja de la 50 in sus e o corvoada in plus si toti dau la inceputul lunii pt luna precedenta si le dau exact..
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns