TVA la incasare
- balteanuc692
Re: TVA la incasare
Deduceti la plata. De aici si problema care va aparea cu siguranta: Cei mari nu vor mai vrea sa lucreze cu cei mici iar cei mici vor fi marginalizati si... 

O partea poate o sa se "transforme" in neplatitori de TVA.
Am primit facturi de la furnizori care aplica cest sistem dar nu au stipulat pe factura TVA la incasare.Au aceata obligatie.I-am verificat in registru de la anaf.
Faptul că nu specifică pe factură că aplică acel sistem, nu exonerează beneficiarul de obligația de a verifica dacă furnizorul său aplică sau nu sistemul de TVA la încasare în registrul ANAF.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Deci in concluzie sa ma lamuresc si eu odata deduc TVA de la furnizorii care aplica acest sistem in momentul efectuarii platii indiferent cum se face plata numerar,cec BO etc.
Dacă aplicați sistemul de TVA la încasare veți deduce TVA numai dacă plătiți furnizorilor dvs, indiferent că ei aplică sau nu TVA la încasare.
Dacă nu aplicați sistemul de TVA la încasare veți deduce TVA numai dacă plătiți facturile doar în cazul în care furnizorul dvs aplică el acel sistem la încasare.
Pentru a deduce, pe lângă documentele necesare ca până acum, apare obligația dovezii plății facturilor.
Dacă nu aplicați sistemul de TVA la încasare veți deduce TVA numai dacă plătiți facturile doar în cazul în care furnizorul dvs aplică el acel sistem la încasare.
Pentru a deduce, pe lângă documentele necesare ca până acum, apare obligația dovezii plății facturilor.
La introducerea de facturi de achizitii trebuie bifat "tva la incasare", chiar daca plata se face numerar in aceasi zii cu care a fost emisa factura? (societatea aplica sistemul de tva la incasare)
Va rog sa ma lamuriti cu un aspect legat de urmatorul art din CF: Art. 1342.(6) …. Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
...lit d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevazute la art. 1342 alin. (1) si alin. (2) lit. a);”
Tomac zicea: "Dacă sunt încasate integral în numerar, pe loc, la emitere sau anterior emiterii, nu se aplică TVA la încasare".
Dar daca este incasata partial la data emiterii facturii, atunci trebuie sa mentionam separat pe factura valoarea incasata in numerar - ptr care se aplica regula generala si diferenta de valoare ptr care mentionam "TVA la incasare"? Asa era un exemplu intr-un ghid MF doar ca acolo erau achitata o suma partiala in avans (in numerar) si apoi urma factura cu cele 2 pozitii mentionate mai sus. Mie mi se pare ca exemplu lor se bate cap in cap cu art de mai sus.
Eu interpretez art de mai sus ca indiferent daca o factura este achitata, partial sau total, in numerar (in avans sau la emitere) atunci acea factura urmeaza regula generala. Si atunci de unde 2 pozitii pe factura -asa cum este exemplu din ghidul MF. Exceptie: daca ulterior emiterii facturii se incaseaza in numerar o parte sau integral atunci sumele respective urmeaza regula TVA la incasare.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in acest aspect. Va multumesc
...lit d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevazute la art. 1342 alin. (1) si alin. (2) lit. a);”
Tomac zicea: "Dacă sunt încasate integral în numerar, pe loc, la emitere sau anterior emiterii, nu se aplică TVA la încasare".
Dar daca este incasata partial la data emiterii facturii, atunci trebuie sa mentionam separat pe factura valoarea incasata in numerar - ptr care se aplica regula generala si diferenta de valoare ptr care mentionam "TVA la incasare"? Asa era un exemplu intr-un ghid MF doar ca acolo erau achitata o suma partiala in avans (in numerar) si apoi urma factura cu cele 2 pozitii mentionate mai sus. Mie mi se pare ca exemplu lor se bate cap in cap cu art de mai sus.
Eu interpretez art de mai sus ca indiferent daca o factura este achitata, partial sau total, in numerar (in avans sau la emitere) atunci acea factura urmeaza regula generala. Si atunci de unde 2 pozitii pe factura -asa cum este exemplu din ghidul MF. Exceptie: daca ulterior emiterii facturii se incaseaza in numerar o parte sau integral atunci sumele respective urmeaza regula TVA la incasare.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in acest aspect. Va multumesc
Citiți cu atenție ce reguli nu se aplică.
Pentru sumele ce se încasează ulterior, nu se aplică:
Ce se aplică dacă nu se aplică regula generală? Se aplică alin.3 al art.134^2.
Adică discutăm despre excepția excepției
Să nu vorbesc de istoricul textului citat.
Inițial, orice încasare era exclusă de la acel sistem.Vedeți ordonanța inițială.
Normele date spuneau altceva, ceea ce spune acum textul legii, ceea ce a făcut ca la apariția normelor să existe o discrepanță între lege și normă.
La o săptămână după apariția normelor de aplicare, un parlament aflat în plină campanie electorală dă o lege de aprobare și modificare a ordonanței inițiale. Una din modificări era cea prin care textul inițial era modificat să corespundă cu...normele de aplicare, ajungându-se ca norma să bată legea. Da, și eu trebuie să cred că parlamentul era supervigilent și a remarcat această anomalie...da... ce să zic.
Pentru sumele ce se încasează ulterior, nu se aplică:
Adică regula generală.Art.134^2 scrie:(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
Ce se aplică dacă nu se aplică regula generală? Se aplică alin.3 al art.134^2.
Adică discutăm despre excepția excepției

Să nu vorbesc de istoricul textului citat.
Inițial, orice încasare era exclusă de la acel sistem.Vedeți ordonanța inițială.
Normele date spuneau altceva, ceea ce spune acum textul legii, ceea ce a făcut ca la apariția normelor să existe o discrepanță între lege și normă.
La o săptămână după apariția normelor de aplicare, un parlament aflat în plină campanie electorală dă o lege de aprobare și modificare a ordonanței inițiale. Una din modificări era cea prin care textul inițial era modificat să corespundă cu...normele de aplicare, ajungându-se ca norma să bată legea. Da, și eu trebuie să cred că parlamentul era supervigilent și a remarcat această anomalie...da... ce să zic.

In halul in care a ajuns sa fie macelarit, art. 1342.(6) lit. d) poate linistit sa lipseasca...
Lit. d) este total inutila, este de fapt o repetarea prosteasca a regulilor generale.
Incasarea are acelasi efect, indiferenta de modul de incasare, cu numerar, sau cu altceva,
indiferent ca este anterioara sau ulterioara faptului generator.
Lit. d) este total inutila, este de fapt o repetarea prosteasca a regulilor generale.
Incasarea are acelasi efect, indiferenta de modul de incasare, cu numerar, sau cu altceva,
indiferent ca este anterioara sau ulterioara faptului generator.
Marian Apetre
- balteanuc692
Eu am o nedumerire la leasing ned 50%...
SAGA face asa:
167=404 100 lei
4428=404 24 lei
635=4426 12 lei
4426=4428 12 lei
Inchid conturile de TVA, generez decontul si am de plata 12 lei... e normal?
De ce SAGA nu face 635=4428?
Imi scapa mie ceva?
SAGA face asa:
167=404 100 lei
4428=404 24 lei
635=4426 12 lei
4426=4428 12 lei
Inchid conturile de TVA, generez decontul si am de plata 12 lei... e normal?
De ce SAGA nu face 635=4428?

Imi scapa mie ceva?
pai din 24 lei TVA cu 50% NED cat ai vrea sa ai ? nu 12 lei ?
face Saga nota 635 = 4428 12 lei dar asa mai indirect ...prin doua note contabile pe care le-ai scris si tu .

face Saga nota 635 = 4428 12 lei dar asa mai indirect ...prin doua note contabile pe care le-ai scris si tu .

- balteanuc692
Pai ia gandeste-te... nu ar trebui sa am nimic.. nici de plata si nici de recuperat... ca ramane 4428 cu 12 lei...
eu am inchis luna ian 2013 si nu am nici o suma de plata sau de recuperat...de fapt nu am nici o nota de inchidere la TVA...cum e si normal.
( din moment ca am doar 4428.TP)
Ai ultima actualizare de ieri?

Ai ultima actualizare de ieri?
- balteanuc692
Da, am ultima actualizare... facuta pe 05.01(azi)
Nici eu nu am nicio nota la inchidere conturi TVA..
Am doar rulaje pe 4426... Cu sold zero... dar in decont imi apare de plata 12 lei
Nici eu nu am nicio nota la inchidere conturi TVA..
Am doar rulaje pe 4426... Cu sold zero... dar in decont imi apare de plata 12 lei