Va rog, daca ma poate ajuta cineva cu privire la impozitul calculat de "saga" pentru statul de plata colaborator(contabil autorizat), mai precis daca este corect calculul impozitului de 16 % fara a fi diminuata baza cu contributia retinuta pentru sanatate 5.5 % ?
Mi se pare aiurea sa platesc impozit si la suma virata la sanatate!
impozitare contr.de colaborare
Re: impozitare contr.de colaborare
Totusi despre ce tip contract vorbim? munca acestui "colaborator" nu este una de tip continua in cazul tau?
Eu am introdus un contrac colaborator si a diminuat baza de calcul.
Eu am introdus un contrac colaborator si a diminuat baza de calcul.
@cupsae
Eu zic să citiți codul fiscal. Apoi să spuneți că e aiurea sau nu.
@balasze
Depinde de cum se impozitează. Există două metode de impozitare pentru veniturile din contracte civile.
Munca poate fi pe bază de contract civil dacă e firmă mică. E o posibilitate dată de legea contabilității, dar în opinia mea aplicabilă doar celor ce pot organiza și conduce contabilitatea unei firme, adică persoanelor cu studii superioare.
Eu zic să citiți codul fiscal. Apoi să spuneți că e aiurea sau nu.
@balasze
Depinde de cum se impozitează. Există două metode de impozitare pentru veniturile din contracte civile.
Munca poate fi pe bază de contract civil dacă e firmă mică. E o posibilitate dată de legea contabilității, dar în opinia mea aplicabilă doar celor ce pot organiza și conduce contabilitatea unei firme, adică persoanelor cu studii superioare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Si atunci acea activitate nu se poate reconsidera in activitate dependenta si sa platesti toate contibutiile ca si la un CIM?
Nu neapărat.
Si totusi care ar fi acea conditie sa nu fie reconsiderat?
Există dată această posibilitate în mod explicit în legea contabilității. Dar pentru anumite cazuri particulare: anumite firme, persoane juridice. Dacă legea permite acest tip de contract pentru astfel de situații înseamnă că automat nu este necesar un contract de muncă.
Am inteles, multumesc pentru informatii.
Multumesc pentru raspunsul ironic si rautacios "tomac", este vorba despre persoana mea, sunt contabil autorizat membru ceccar, pensionata recent dupa 42 de ani de munca cu o pensie de mizerie si nu vreau sa mai platesc nicio contributie pentru cei care se ifrupta din ele cu legile lor speciale si nesimtite.
Am avut o functie de baza cu un salariu destul de mare plus contracte partiale cu firmele pe care le-am tinut in particular, iar acum mai am 2 firme mici la care vreau sa folosesc varianta cea mai simpla vizavi de contributii pentru ca nu se merita.
Sincer am cerut ajutorul cel mai rapid pentru ca m-am saturat sa tot citesc aceste modificari stufoase ale codului fiscal, noaptea citim si ziua muncim, ca la nebuni, sau mai bine spus ca la noi la nimeni.
In incheiere ii felicit pe cei ce-au inteles ca acest forul este un mod de comunicare si de sprijin profesional, un schimb de pareri si interpretari intr-un spirit prietenos si maleabil.
Un an bun tuturor, sport la treaba si multa sanatate.
Am avut o functie de baza cu un salariu destul de mare plus contracte partiale cu firmele pe care le-am tinut in particular, iar acum mai am 2 firme mici la care vreau sa folosesc varianta cea mai simpla vizavi de contributii pentru ca nu se merita.
Sincer am cerut ajutorul cel mai rapid pentru ca m-am saturat sa tot citesc aceste modificari stufoase ale codului fiscal, noaptea citim si ziua muncim, ca la nebuni, sau mai bine spus ca la noi la nimeni.
In incheiere ii felicit pe cei ce-au inteles ca acest forul este un mod de comunicare si de sprijin profesional, un schimb de pareri si interpretari intr-un spirit prietenos si maleabil.
Un an bun tuturor, sport la treaba si multa sanatate.