IMPOZIT MICRO - OBLIGATORIU pt CA <65.000EURO
IMPOZIT MICRO - OBLIGATORIU pt CA <65.000EURO
De la 1 februarie, impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine obligatoriu pentru toate firmele cu venituri mai mici de 65.000 de euro prin noua ordonanta ce va sa fie publicata in Mof. 

- fagarasa176
Re: IMPOZIT MICRO - OBLIGATORIU pt CA <65.000EURO
Nu e bre' CA este vorba de VENITURI
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Ce bine,iar schimbari ,sa nu ne plictisim.Oare ne vor inregistra din oficiu ca platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor?Ar trebui,tot ei ,din oficiu,ne-au trecut la impozit pe profit din impozit pe veniturile microintreprinderilor.
fagarasa , CA calculata cf plafonului TVA la incasare 

-
am doua nelamuriri, poate ma lumineaza cineva :
1. firma infiintata in Oct. 2012, platitoare de impozit pe profit, cu C.A. la 31.12.2012 de 50.000 eur banuiesc ca va deveni micro de la 01.02.2013, pentru ca nu vad sa specifice ca C.A. s-ar calcula proportional cu lunile in care a functionat
2. ce se intampla daca firma de mai sus emite in decembrie 2012 o factura pentru servicii de consultanta si management, sa zicem de 100 lei + TVA ; nu mai indeplineste una dintre contitiile pentru a fi micro, si ramane platitoare de impozit pe profit si in 2013 ?
1. firma infiintata in Oct. 2012, platitoare de impozit pe profit, cu C.A. la 31.12.2012 de 50.000 eur banuiesc ca va deveni micro de la 01.02.2013, pentru ca nu vad sa specifice ca C.A. s-ar calcula proportional cu lunile in care a functionat
2. ce se intampla daca firma de mai sus emite in decembrie 2012 o factura pentru servicii de consultanta si management, sa zicem de 100 lei + TVA ; nu mai indeplineste una dintre contitiile pentru a fi micro, si ramane platitoare de impozit pe profit si in 2013 ?
- fagarasa176
1. da si eu am inteles ca devine micro
2. citeste pe blog http://www.sagasoftware.ro/?p=729#comment-1851 raspunsurile colegului cristi pe aceasta tema
2. citeste pe blog http://www.sagasoftware.ro/?p=729#comment-1851 raspunsurile colegului cristi pe aceasta tema
Un magazin naturist platitor de imp.profit in 2012 cu domeniul principal de activitate de comert are angajat in anul 2012 un ,, terapeut in terapii complementare''. Acest angajat ofera consultanta in domeniul terapiei complementare la persoane fizice , se taie chitanta fara contract. Pot sa las la impozit pe profit din februaruarie 2013 aceasta firma?
- fagarasa176
Doar daca este trecut in CAEN'ul firmei zic eu.
Nu are legatura cu angajatul.
Doar o parere
Nu are legatura cu angajatul.
Doar o parere
In legatura cu VENITURILE la microintreprinderi am urmatoarea situatie :
Venituri totale la 31.12.2012 = 226000 lei din care :
- venituri realizate din despagubiri de la soc. de asigurare / reasigurare pentru pagube produse bunirilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii{ Cod fiscal 112 ^ 7 , baza impozabila art. 1 al g) }
in suma de 18000 lei.
Problema esta ca aceste venituri incasate de la banca NU sunt pt pagube.(conf. lit. g..).. ci provin ca urmare a unui contract de asigurare de viata al administratorului care ,intre timp a decedat si urmasii au incasat in 2012 ,pe firma, suma.
Cum interpretez esenta sumei de 18000 lei pt. putea incadra firma la macro sau la micro. Mai direct, scad din veniturile totale cei 18000 lei conf. g) si devine micro, sau acest venit nu se incadreaza in litera si sensul lui g) si deci nu o scad si atunci ramane platitor de impozit pe profit?
Va multumesc
Venituri totale la 31.12.2012 = 226000 lei din care :
- venituri realizate din despagubiri de la soc. de asigurare / reasigurare pentru pagube produse bunirilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii{ Cod fiscal 112 ^ 7 , baza impozabila art. 1 al g) }
in suma de 18000 lei.
Problema esta ca aceste venituri incasate de la banca NU sunt pt pagube.(conf. lit. g..).. ci provin ca urmare a unui contract de asigurare de viata al administratorului care ,intre timp a decedat si urmasii au incasat in 2012 ,pe firma, suma.
Cum interpretez esenta sumei de 18000 lei pt. putea incadra firma la macro sau la micro. Mai direct, scad din veniturile totale cei 18000 lei conf. g) si devine micro, sau acest venit nu se incadreaza in litera si sensul lui g) si deci nu o scad si atunci ramane platitor de impozit pe profit?
Va multumesc
Plafonul de 65000 euro este la cursul de 4,4291, adica 287.892 lei iar printre societatile care nu pot fi impozitate pe veniturile microintreprinderilor sunt acele societati care desfasoara activitati de asigurare-reasigurare,, nu care inregistreaza, ocazional, venituri din despagubiri de la societati de asigurare.
In concluzie, societatea este obligata sa modifice vectorul fiscal, trecand la impozitare de 3% pe venituri.
In concluzie, societatea este obligata sa modifice vectorul fiscal, trecand la impozitare de 3% pe venituri.
Oare ce vor hotara pentru pierderea fiscala inregistrata la 31.12.2012 ? Ce or mai inventa ca sa le fie numai lor bine ? Banuiesc ca vor spune ca ramane sa se reporteze pentru cand vor fi iar platitori de impozit pe profit. Sper sa scrie ceva in norme....
- fagarasa176
http://www.sagasoftware.ro/?p=729 ultima postare a lui @cristi
Asta a fost si parerea mea dat fiind ca este si singura care mi se pare aplicabila dar eu una nu am gasit nimic scris in Codul Fiscal legat de asta si aici ma refer la faptul ca acum se trece la sistemul de impozit pe venit in mod obligatoriu. Codul Fiscal prevede la art 26 ce se intampla cu o micro care a avut pierdere fiscala inainte de a trece la imozit micro si revine la impozit pe profit. Dar aceasta era o optiune (trecerea la micro) si in acest caz mi se parea normal ca la analiza daca trec sau nu la micro sa iau in calcul si faptul ca s-ar putea sa nu imi mai recuperez pierderea fiscala. Dar cand acest lucru este facut cu japca....ca acum, nu mi se pare corect pentru ca CF spune ca cei 5/7 ani decurg de la data inregistrarii pierderii fiscale si atunci....Dar daca doar asta ar fi singurul lucru incorect ar fi simplu. Eu sunt convinsa ca mai sunt inca multe alte lucruri cel putin la fel de "bune" ca TVA la incasare care vor veni in perioada urmatoare. Ca doar de-abia ce am inceput...
-
Eu vad aici o exceptie - daca ai fost micro in 2012, cu total venituri < 100.000 eur (ma refer la cei cu venituri > 65.000 dar < 100.000 eur) si vrei neaparat sa ramai micro si in 2013, prin depunerea unei D010 pana in 31.01.2013, poti ramane microgramac921 scrie:De la 1 februarie, impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine obligatoriu pentru toate firmele cu venituri mai mici de 65.000 de euro prin noua ordonanta ce va sa fie publicata in Mof.
Articolul 112^2... (7) Persoanele juridice romane care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data de 1 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013
Corect, este o excepție. Textul final diferă de cel din proiect, dar în esență e același lucru.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.