Buna ziua,
Am citit ce s-a scris pe forum legat de discount, nu m-am lamurit de aceea am deschis din nou subiectul.
Utilizez saga c - contabiliate
am gestiune global valorica la pretul de vanzare cu tva, pretul de vanzare este stabilit la intrarea marfii in gestiune, trecut pe nir si contabilizat.
vanzarea catre clienti se face cu factura, se factureaza o pozitie cu produsul si alta pozitie cu discountul acordat care difera in functie de cantitatea cumparata. Marfa o trec in 707, discountul in 667, bineinteles cu tva aferent.
ex: la un produs cumparat nu se acorda discount, la doua produse de acelasi fel se ofera discount o suma, la trei alta suma, si tot asa, in functie de cate produse de acelasi fel cumpara clientul.
Intrebare: este corect?
am acest semn de intrebare deoarece: daca scad din pretul produsului discountul nu mai pica cu pretul stabilit la intrarea in gestiune, si decarcarea gestiunii nu o sa fie ok.
discount clienti
- fagarasa176
Re: discount clienti
E corect...discountul trebuie sa apara pe linie separata in factura.
In schimb nu este corect contul...folositi contul 709
Cititi si http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 09#p117669
In schimb nu este corect contul...folositi contul 709
Cititi si http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 09#p117669
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
aici era dilema mea, deoarece stiam ca operam in 709 doar daca este factura separata de discount, daca e pe aceiasi factura, e ok sa folosim 709?.
mentionez ca tot anul trecut in 667 am operat
mentionez ca tot anul trecut in 667 am operat

- fagarasa176
A'ti facut exact pe invers...
In momentul unei facturi ulterioare de discount de foloseste contul 667

In momentul unei facturi ulterioare de discount de foloseste contul 667
sursa: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... t=reduceritomac scrie:b)în situaţia în care ulterior facturii iniţiale, vânzătorul acordă cumpărătorului reduceri conform clauzelor contractuale, acestea se cuprind într-o factură ulterioară, în roşu, care se înregistrează în contabilitate astfel:
la vânzător
4111=% în roşu
...........707
...........4427
la cumpărător
% = 401 cu sumele în roşu
3xx
6xx
4426
reducerile de natură financiară se înregistrează în contabilitate astfel:
la vânzător ‚ valoarea reducerilor acordate
667=4111 în negru
4111=4427 în roşu
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
atentie cf. Ord nr.3055 in ct. 709 se inregistreaza reducerile comerciale acordate ulterior:
"Contul 709 "Reduceri comerciale acordate"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă.
În debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" se înregistrează :
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării (411)."
in contul 667 se inregistreaza reducerile financiare acordate legate de decontare:"Contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor privind sconturile acordate clienţilor, debitorilor sau băncilor.
În debitul contului 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" se înregistrează:
- valoarea sconturilor acordate clienţilor, debitorilor sau reţinute de bănci (411, 461, 511, 512).
"Contul 709 "Reduceri comerciale acordate"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă.
În debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" se înregistrează :
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării (411)."
in contul 667 se inregistreaza reducerile financiare acordate legate de decontare:"Contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor privind sconturile acordate clienţilor, debitorilor sau băncilor.
În debitul contului 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" se înregistrează:
- valoarea sconturilor acordate clienţilor, debitorilor sau reţinute de bănci (411, 461, 511, 512).