Buna ziua,
Am o societate neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, dar inregistrata in scopuri de TVA pentru achzitii intracomunitare.
Achizitioneaza marfuri din UE, de la furnizori cu cod valid de TVA.
Nelamuririle mele:
1. Cum se inregistreaza factura in SAGA?
Am inregistrat-o la intrari in valuta, tip "T-taxare inversa", ca o achizitie intracomunitara intre parteneri cu cod valid de TVA.
Cum inregistrez TVA-ul de plata pe care il declar prin 301? Ar trebui sa intre in costul de achizitie avand in vedere ca e o taxa nerecuperabila?
2. Declarare
Desi la 301 trec codul de TVA pentru achizitii intracomunitare, Saga imi genereaza 301 pe codul de inregistrare din Romania (neplatitor de TVA), trecandu-mi la denumire codul de platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare, in loc de denumirea societatii.
Cand generez 390, desi am trecut la 301 codul de TVA pentru AIC, imi aduce codul de identificare de neplatitor de TVA.
Problema declaratiilor o pot rezolva manual, prin modificarea PDF-ului, dar banuiesc ca undeva gresesc la inregistrare, setari, etc din moment ce nu se genereaza corect.
In plus, codul de TVA pentru AIC trecut in 301, nu este memorat de la o luna la alta. La generarea declaratiei aferente urmatoarei luni, la 301 imi apare codul de neplatitor si trebuie modificat de fiecare data.
Va multumesc anticipat!
Achizitie intracomunitara de marfuri
-
Re: Achizitie intracomunitara de marfuri
1. La inregistrarea facturii la partea de produs/serviciu completezi coloana "%" cu "24", astfel iti va genera nota 4423=4427. Nu va intra in costul de achizitie, deoarece trebuie sa-l platesti statului acea taxa.
2. Din pacate la D.301 se pare ca sunt probleme la exportul in pdf, dar la D.390 se genereaza corect.
Precis vor remedia cei de la Saga problema.
2. Din pacate la D.301 se pare ca sunt probleme la exportul in pdf, dar la D.390 se genereaza corect.
Precis vor remedia cei de la Saga problema.
Eu zic ca intra in costul bunului, ia sa ne mai gandim ...balazse scrie:...Nu va intra in costul de achizitie, deoarece trebuie sa-l platesti statului acea taxa.
Marian Apetre
Eu m-am gandit doar technic (la program), din pacate mai am scapari.
Am verificat nota generata care este:
371=401
4423=4427
Totusi daca ma uit pe fisa contului 4423 nu gasesc nimic, dar daca ma uit pe fisa contului 442 gasesc 4426=4427, iar inchiderea de luna 4427=4426, adica este pe zero si nu reiese ca ar trebui sa platesc.
Daca s-ar regasi in pretul de achizitie atunci as avea:
371=%
____401
____4423
dupa care plata s-ar face 4423=5121/5311, nu?
Am verificat nota generata care este:
371=401
4423=4427
Totusi daca ma uit pe fisa contului 4423 nu gasesc nimic, dar daca ma uit pe fisa contului 442 gasesc 4426=4427, iar inchiderea de luna 4427=4426, adica este pe zero si nu reiese ca ar trebui sa platesc.
Daca s-ar regasi in pretul de achizitie atunci as avea:
371=%
____401
____4423
dupa care plata s-ar face 4423=5121/5311, nu?
-
In felul acesta am gandit-o si eu, problema este ca nu stiu cum sa inregistrez in SAGA.
Aveti vreo sugestie?
Multumesc!
Aveti vreo sugestie?
Multumesc!
Din câte știu eu, problema e rezolvată pentru aceste cazuri. Dar, nu se înregistrează 371=4423 ci 635=4423. Asta și pentru că documentul de stabilire a creanței e d301 și taxa e stabilită pe total achiziții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Inregistrarea pe 635 nu-i tocmai in spiritul regulilor contabile de stabilire a valorii de intrare, valoare ce trebuie sa cuprinda şi taxele nerecuperabile, indiferent de documentul de stabilire a taxei. Nu prea e nici in spiritul regulilor fiscale, unde valoarea fiscală recunoscuta este cea stabilita potrivit reglementărilor contabile aplicate.
Marian Apetre