bilant

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
alexandrum168

bilant

#1 Mesaj de alexandrum168 »

BUNA ZIUA,
am si eu o rugaminte prima pagina din bilant (cu situatie capitalui, profit/pierdere,forma lunga, prescurtata , simplificata, semnatura administrator, intocmit) se scaneaza si se ataseaza langa celelalte documente?
va multumesc

apetrem

Re: bilant

#2 Mesaj de apetrem »

da
Marian Apetre

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Pentru ApetreM
"Prima pagina din bilant" (adica pagina 1) de ce trebuie scanat?

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

Din acelasi motiv pentru care trebuiesc scanate si restul paginilor.
Marian Apetre

chiritam940

#5 Mesaj de chiritam940 »

04 Feb
2013

admin
Bilant 31.12.2012 – se vor scana din nou toate documentele solicitate (conform OMFP 40/2013) si se vor anexa sub forma de arhiva .zip

La fel ca si anul trecut, noul OMFP 40/15.01.2013 – text integral – vine si precizeaza ca formatul electronic al situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2012 si al situatiilor financiare anuale simplificate la 31 decembrie 2012, generat prin programele de asistentã, consta într-un fisier PDF având atasat un fisier xml,

Fisierul cu extensia zip va contine documentele cerute de lege, de exemplu:

- note explicative la situatiile financiare anuale;
- situatia modificãrilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de numerar, dupã caz;
- raportul administratorilor;
- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupã caz;
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile;
- declaratia scrisã a persoanelor prevãzute la art. 10 alin. (1) din legea contabilitãtii, prin care îsi asumã rãspunderea pentru întocmirea situatiilor financiare anuale)
- raport expert contabil (dupa caz).

Actele mentionate mai sus vor fii scanate alb-negru, lizibil, si cu o rezolutie care sa permita încadrarea în limita a 10 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

balteanuc692

#6 Mesaj de balteanuc692 »

Dupa parerea mea, prima pagina nu trebuie scanata. Ea apare cum deschizi pdf-ul, de ce s-ar mai scana? :roll: (odata in pdf si odata in arhiva?)

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Asta ziceam si eu, parca in raport administrator apar acele informatii.

petrovicif952

#8 Mesaj de petrovicif952 »

Nici eu nu am scanat prima pagina

apetrem

#9 Mesaj de apetrem »

Hai sa citim impreuna ce zice la Omfp.40/2013 despre ce trebuie sa contina fisierul zip ...
2.35. În vederea depunerii situaţiilor financiare anuale în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică, având ataşată o semnătură electronică extinsă, societăţile comerciale menţionate la pct. 2.31 alin. (1) folosesc programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fişier de tip PDF, având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a societăţii comerciale, precum şi un fişier cu extensia zip.
Fişierul cu extensia zip va conţine situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege aşa cum acestea sunt întocmite de societăţile comerciale şi scanate, alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip.
De ce trebuie scanata prima pagina?
Simplu, acolo apar semnaturile olografe.
Marian Apetre

dragomirt

#10 Mesaj de dragomirt »

[quote="chiritam940"]04 Feb
2013

admin
Bilant 31.12.2012 – se vor scana din nou toate documentele solicitate (conform OMFP 40/2013) si se vor anexa sub forma de arhiva .zip

Buna ziua,

Eu nu am scanat nimic. Pur si simplu am facut toate anexele in pdf. fara semnatura sau stampila, le-am arhivat zip si le-am atasat. Nu am primit erori de incarcare sau validare.
Chiar credeti ca se uita cineva in arhiva? sau intereseaza pe cineva ce scrie acolo? Nu.
Datele se incarca din formularul de bilant si atat. Pdf este tot o imagine in fond. Exceptie cele care se editeaza.
Incercati asa si nu mai pierdeti timpul cu scanare. Atita timp cat pui o semnatura electronica si ai documentele pentru firma listate, stampilate si semnate chiar daca vine un neicanimeni de la ANAF(altceva nu sunt) il pui sa caute diferentele de continut. Nu va gasi nimic. Dar ca boul se va lega ca nu are semnatura si stampila. Spui ca este la fel ca la factura perfect legala si valabila fara stampila si semnatura( conform legii).

Spor la treaba si nu mai pierdeti timpul cu scanarea.

apetrem

#11 Mesaj de apetrem »

Le amesteci rau de tot ... mai citeste odata ce am citat mai sus.
In lipsa semnaturilor olografe ale persoanelor responsabile, bilantul este nesemnat, deci egal cu zero.
Semnarea electronica atesta doar dreptul de a depune niste documentele. Atat.
Marian Apetre

balteanuc692

#12 Mesaj de balteanuc692 »

Dupa cum citati, Domnule Marian, ar trebui scanat tot bilantul plus notele plus declaratia, raport admin si hotarare AGA... Asta pentru ca si la sfarsitul fiecarui formular ale situatiilor financiare trebuie semnate olograf...
Or, va garantez ca la un control de fond, cei de la ANAF nu vor veni niciodata cu bilantul depus de noi si cu arhiva zip sa compare... Pentru ca pur si simplu pentru ANAF nu are nicio valoare ce transmitem noi. Important este sa fie depus, sa avem numar de inregistrare. Ca o facem prin ei, este altceva. Ganditi-va la declaratiile fiscale. De exemplu la declaratia 394. Stiti foarte bine ca aceasta declaratie e foarte des folosita in controale. Scot ei vreo declaratie de genul asta la un control? Nu, ei le cer de la noi si de la partenerii nostri, le compara si daca nu e in regula, e nasol.
Bilanturile depuse de noi au valoare doar pentru ministerul de finante, departamentul statistica, de unde trag concluziile starii economiei pe plan national. De aceea, si notele explicative, raportul administratorului si hotararea AGA (chiar si declaratia) sunt foarte importante, cei de la statistica chiar le deschid.

apetrem

#13 Mesaj de apetrem »

Crede-ma, ce scrie in lege ... e lege.
Si e mult mai valabil decat orice alte povesti ...
Marian Apetre

balteanuc692

#14 Mesaj de balteanuc692 »

Nu contest, scrie... scrie.
Dar acum pe bune, scanati si tot bilantul? :lol:

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Pentru ApetreM
Daca ne uitam la pct. 2.31 alin. (1) gasim:
2.31. (1) Entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic, prevăzute la art. 5 din ordin, întocmesc şi publică, conform prevederilor art. 3 al Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 881/2012 privind aplicarea de către societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a Standardelor internaţionale de raportare financiară, situaţii financiare anuale individuale întocmite în baza Standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), începând cu exerciţiul financiar al anului 2012.
Din cate inteleg eu nu la toate societatile comerciale se aplica acel punct mentionat.

De altfel, la descarcarea bilantului este trecut:
Fişierul cu extensia zip va conţine documentele cerute de lege (de exemplu: note explicative la situaţiile financiare anuale, situaţia modificărilor capitalului propriu şi situaţia fluxurilor de numerar, după caz; raportul administratorilor; raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz; propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile; declaraţia scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din legea contabilităţii, prin care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale) scanate alb-negru, lizibil, şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 10 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip - actualizat în data de 11.04.2013
Ca urmare s-a procedat corect pana acum si nu trebuie scanat bilantul.

Scrie răspuns