Referitor la tva-regularizare

ionetei153

Referitor la tva-regularizare

#1 Mesaj de ionetei153 »

In fiecare luna cand am inchis tva,am facut si compensarea 4424 cu 4423
astfel incat la decl.3oo am avut fie randul 32 tva de plata sau la rd.33 tva sold 4424 de recuperat.
M-am trezit cu scrisoare de la fisc prin care constat ca ei ma tin in debit cu sumele declarate lunar la 4423 rd.27,fara sa tina cont de regularizarile mele.
Va intreb daca a avut cineva astfel de cazuri cum le-a rezolvat.Din planul de conturi si instructiunile de aplicare am inteles ca se pot face formule contabile de regularizare ( compensare)intre 4423 si 4424 fara a se spune la ce perioada de timp se face aceasta formula.Cum procedati voi ?lasati sold la 4424 pina la calende?
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Este corect cum ai făcut. La fisc ar trebui ca sumele de rambursat să-ţi apară în fişa pe plătitori cu atribut DRA parcă. Şi la ei ar trebui ca sumele de plată să se compenseze automat cu cele de rambursat, de aceea TVA este singura obligaţie bugetară la care există cont distinct pentgru majorări.

Este posibil însă să primeşti decizie de calcul accesorii dacă ai avut spre exemplu cazul următor:
- la 31/05/2007 ai de plată TVA în sumă de 1000 lei pe care nu îl achiţi
- în iunie, înregistrezi TVA de recuperat de 1200 lei.
Normal compensezi cei 1000 de plată din mai din cei 1200 de recuperat din iunie şi rămâi cu sold la TVA de recuperat, de 200 lei.
Însă pentru luna mai trebuia să achiţi 1000 de lei până la 25/06/2007 şi nu i-ai achitat. În aceste condiţii fiscul îţi va calcula majorări pentru debitul de 1000 lei pentru intervalul 26/06/2007-25/07/2006.
Urmarea este că fiscul îţi va trimite decizie de calcul accesorii.

Dacă nu ai avut o astfel de situaţie, undeva ai o problemă. Trebuie să te punctezi cu cei de la fisc-evidenţele tale versus evidenţa pe plătitori a lor.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionetei153

#3 Mesaj de ionetei153 »

Da Tomac,daca adun din fisa de cont 4423 toate sumele cu tva de plata lunar cu soldul la finele lunii iunie a.c. constat ca este identic cu debitul din fisa fiscului.Am avut mai multe luni consecutive in care desi aveam tva de plata lunar,la ultimul rand din declaratie aveam tva sold 4424 care de fiecare data era identic cu balanta.Nu ar fi chestia de majorari,ptr.ca sumele lunare de la rd.27 nu eraufoarte mari,erau intre20-100-400 lei,dar ei ma tin cu debit cumulat la tva de plata lunar fara sa tina seama de regularizarea de care am spus.Eu nu pot sa inteleg ce programe au astia de la fisc.

Tomac ,acum vreau sa-ti expun un alt caz:
Incepand cu 01.04.2007 am preluat ofirma nou infiintata la 10 ian.2007
A venit cu actele intr-o plasa si i-am facut evidenta din urma la zi.Mi-a spus patronul ca nu este platitor de tva, si ca este declarat platitor de impoz/prof. A comandat la tipografie in luna ianuarie facturi fara tva,pina la 31.03.07 facuse deja prestatii in valoare de peste 60.000 Ron fara sa calculeze si sa incaseze tva. Normal ca in situatia asta la 31.03.07 si la 30.06.07 nu i-am facut decl.300.
La finele lunii iule a venit somatie de la fisc precum ca firma in cauza este platitoare de tva si ca nu a depus decl.300.Am ramas masca si l-am intrebat pe patron.El a zis ca nu este adevarat,ca nu s-a declarat la infiintare platitor de tva,ca a avut incredere intr-un jurist care s-a ocupat de deschiderea firmei.Aincercat cu diverse relatii sa schimbe situatia cu o noua decl 010 insa fara rezultat.
In aceasta situatie,i-am zis ca va trebui sa facem o decl 300,sa calculam tva -ul aferent la valoarea facturilor emise si sa plateasca tva-ul din buzunar,adica pina la urma din profit,ptr.ca de la clientii deja facturati si incasati nu va mai putea sa ia tva-ul din urma.A avut contracte,tarife negociate fara tva,asa ca problema este inchisa cu acei clienti.
Acum,pun urmatoarea intrebare : voi putea sa intru pe facturile in cauza si sa calculez tva-ul cuvenit prin program,sa fac din nou inchiderile de luna,sau sa fac articol manual ? Problema este ca daca fac formula in ,,artic.contabile,, apare mesajul acela ca se denatureaza jurn.de vanzari. A doua intrebare este sa fac calculul si decl.300 acum in august sau la 30.09.07 ? Pe moment astept sa-mi aduca ceva scris de la fisc sa vad si perioada de declarare a tva pe care a bifat-o la infiintare.In prezent a comandat noi facturi la tipografie,de data asta cu tva,si de acum inainte va factura tva-ul sau va face taxare inversa ( are cod 4521),dupa caz.
Astept parerea ta .Mult noroc.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

ionetei153 scrie:Da Tomac,daca adun din fisa de cont 4423 toate sumele cu tva de plata lunar cu soldul la finele lunii iunie a.c. constat ca este identic cu debitul din fisa fiscului.
Asta nu e bine defel. Problema trebuie lămurită la fisc.

Legat de cazul 2:
- normal ar fi trebui ca firma să primească acel certificat de înregistrare în scopuri de TVA. De acolo ar fi rezultat clar că e plătitor de TVA.
- din ceea ce ştiu eu, la început se merge pe decont lunar de TVA şi nu trimestrial.
- odată înregistrat ca plătitor nu mai ai şanse să devii neplătitor de TVA dacă desfăşori activităţi impozabile aflate în sfera de aplicare a TVA, de aceea încercarea de a înlocui 010 era sortită eşecului de la început.
- acel patron trebuia să verifice modul de înregistrare a firmei.
În această situaţie, din păcate va trebui refăcută toată contabilitatea pe anul în curs. Asta pentru că problema TVA nu se reflectă numai la facturile emise ci se reflectă şi la cele de cumpărare, pentru care beneficiază de dreptul de deducere. În plus va trebui depusă obligatoriu şi declaraţia 394 precum şi declaraţia 390 dacă are cumva şi achiziţii intracomunitare.
Astfel va trebui să înregistraţi toate documentele ca şi la un plătitor de TVA.
Deocamdată riscaţi doar o amendă pentru nedepunerea declaraţiilor la fisc. E bine că aţi descoperit acum această problemă şi nu mai târziu.
Atenţie la cazurile în care trebuie aplicată taxare inversă. Dacă are numai clienţi parteneri plătitori de TVA e ok şi la facturile emise.

ionetei153

#5 Mesaj de ionetei153 »

Ptr.Tomac

Ai dreptate.Chiar inainte de a citi mesajul tau am discutat cu patronul despre refacerea evidentei contabile si reflectarea corecta in raportarea la 3o iunie a.c. Vina nu este a mea pentru ca asa cum ti--am explicat cind a venit la mine la 01 april.07 el deja facuse facturi ca neplatitor de tva.Eu am muncit si i-am facut evidenta conform actelor prezentate.Acum ca sa o iau de la inceput i-am cerut sa ma plateascadin nou ptr fiecare luna in parte .Eu i-am facut odata munca.Ma rog asta este problema noastra ,ins este un om care nu prea colaboreaza,in sensul ca nu aduce actele la timp.Mai sunt cateva zile pina la 15 aug.si trebuie depusa raportarea.Asa ca daca refac evidenta de la inceput o sa fac o declaratie de tva la luna august in care sa raportez cumulat toate facturile de prestatii si cele de achizitii de la o1 ian pina la 31 aug.2007.Daca vi constata ca nu colaboreaza corespunzator voi rezilia contractul cu el.
Iti multumesc ptr.sfaturi.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Dacă refaceţi evidenţa, depuneţi acum toate deconturile lunare de TVA. Nu trebuie cumulate în august. Aţi şi primit înştiinţare de la fisc pentru a depune deconturile lunare.

ionetei153

#7 Mesaj de ionetei153 »

OK.Asta este situatia,nu avem incotro.

ionetei153

#8 Mesaj de ionetei153 »

Ptr.Tomac

Referitor la patronul care a uitat ca este platitor de tva.
Azi incep sa-i reconstitui evidenta si doresc sa discutam urmatoarele :

-factura prestatii initiala.......5000 lei calculata fara tva.
-calculez si adaug tva............950 lei in contul 4427
-articol contabil initial 4111=704 5000 lei

-articol contab.corectat 4111 % 5950 lei
704 5000 lei
4427 950 lei
Clientul a platit 5000 lei cat s-a facturat initial si nu se mai poate emite factura ptr tva-ul care nici nu a fost inclus initial in tariful negociat.
Asta inseamna ca la clienti va ramane sold D 950 lei cu tva-ul neincasat pe care va trebui sa-i sting prin 654 sau 658.Ca sa nu afecteze contul 121 cred ca va trebui apoi sa fac 654(658)=461 cu 950 lei in rosu pe numele administr.cu titlu de imputatie si sa -i incasez debitul prin casa.
Consider ca prin reparatia articolelor legate de tva nu trebuie sa afectez
cifra de afaceri initiala,respectiv cat a incasat initial pe baza facturilor fara tva,si astfel nu se va modifica calculul impozitului pe profit care l-am declarat in perioada anterioara.
Binenteles ca se vor reface si intrarile de la furnizori privind 4426.
Astept parerea ta.Sper ca am reusit sa ma fac inteles.

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Dacă facturile emise sunt către plătitori de TVA şi serviciile prestate sunt din cele la care se aplică TVA, atunci are noroc, nu se mai pune problema TVA acestea fiind cu taxare inversă.Asta o spun pentru că anterior spuneaţi că firma are cod caen 4521 parcă.
Dacă e aşa, atunci va trebui ca pentru facturile emise:
- fie să notificaţi partenerii că trebuiau să aplice taxare inversă,
- fie le stornaţi şi le reemiteţi respectând prevederile legale
- fie le corectaţi scriind pe ele direct Taxare inversă
Pentru facturile la care însă se aplică TVA, va exista o mică problemă. Aici va trebui să emiteţi acele facturi cu TVA. Aici apar 2 aspecte:
Dacă în contractele cu clienţii clauza de preţ este ceva de genul "5000 lei fără TVA" şi firma trebuia să emită factură cu TVA, atunci nu e nicio problemă, puteţi emite factură către clientul respectiv în care treceţi şi TVA, clientul fiind dator conform contractului cu preţul bunurilor/serviciilor+TVA.
Dacă, sintagma este "5000 lei, inclusiv TVA" atunci factura va trebui refăcută în aşa fel încât valoarea inclusiv TVA să fie 5000.
Altfel dacă în contract nu se specifică dacă preţul are sau nu TVA, puteţi proceda cum doriţi, deşi se subînţelege căp acela ar fi preţul final în astfel de condiţii este 5000 şi procedaţi ca în cazul în care preţul este considerat a fi 5000 lei cu TVA inclus.
În oricare din cazuri, totul pleacă de la contractul cu clientul în cazul în care există contracte.
Dar, corect ar fi ca:
- societatea dvs. să emită facturi de stornare către clienţi pentru perioada trecută
- să emită facturi corect, ţinând seama şi de prevederile din contract, aşa cum am arătat anterior
În funcţie de asta se vor înregistra pe venituri sumele din facturi.
Faptul că aţi înregistrat pe venituri anumite sume şi acum aţi constatat că trebuie corectate, nu e nicio problemă, refaceţi calculul şi depuneţi declaraţie rectificativă pentru D100, impozit pe profit. Calculul din registrul de evidenţă a profitului se poate reface, corecta, fără probleme pentru că nu există interdicţie în sensul ăsta.
Nu cred că ar trebui să vă complicaţi trecând prin 461 sau prin 658 sumele cu care eventualii clienţi ar rămâne datori. Dacă, aşa cum am arătat anterior, prevederea din contract este "5000 fără TVA" atunci ei chiar rămân datori cu acel TVA şi nu văd unde s-ar încălca contractul.

ionetei153

#10 Mesaj de ionetei153 »

Da Tomac este logic ce mi-ai zis,dar in contracte patronul a scris ca firma nu este platitoare de tva si de aceea nu a negociat tarifele cu tva.In acest caz clientii nu accepta sa stornez si sa emit alte facturi cu tva.
Revenind la varianta mea anterioara,rectific si spun ca as putea sa fac direct articolul contabil 461 = 4427 cu valoarea ramasa dupa deducerea 4426,deoarece patronul a dat o declaratie prin care si-a asumat toata povestea si a inteles ca trebuie sa suporte aceasta valoare.In acest fel nu mai raman nici la clienti cu sold neincasat.Pana in prezent toti clientii in cauza si-au achitat la zi facturile la nivelul facturilor initiale.Deasemenea,facem decl.300 pe toate lunile anterioare ,platim la stat tva-ul aferent,si nici nu mai umblam la veniturile initiale si la impozitul pe profit.Ce zici Tomac? Sa ma ierti daca te-am sacait prea mult cu acest subiect.

bolbai

#11 Mesaj de bolbai »

O sugestie pe viitor, daca imi permiteti: eu cand preiau o firma noua, nu ascult povestile administratorilor, ci verific direct vectorul fiscal al firmei. Acolo ai toate detaliile cu siguranta. Si in plus mai adaug ca se poate sa depui trimestrial decontul de TVA si daca esti in primul an de activitate! :wink:

Scrie răspuns