furnizori inactivi

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
Încuiat
cirsteal53

furnizori inactivi

#1 Mesaj de cirsteal53 »

in cazul unei achizitii de la un furnizor inactiv, atat TVA cat si CHELTUIALA este nedeductibila!!!!
daca verific furnizorul programul imi spune ca este neplatitor de TVA dar NU MA ATENTIONEAZA CA ESTE INACTIV , DECI VOI AVEA O CHELTUIALA NEDEDUCTIBILA.
lucrez pe acest program de mai putin de o luna si principalul motiv pentru care mi-am schimbat programul de conta sunt tocmai ATENTIONARILE . Am gresit eu ceva la instalare sau acest program nu este conectat la registrul inactivilor ? Multumesc

botezatur956

Re: furnizori inactivi

#2 Mesaj de botezatur956 »

Ordinul ANAF nu face referire decat la nedeductibilitatea TVA. In ceea ce priveste programul SAGA , nu face verificari cu registrul contribuabililor inactivi/reactivati .Registrul poate fi consultat pe pagina ANAF-SERVICII ON-LINE - REG.CONTR. INACTIVI/REACTIVATI.
Important de stiut este faptul ca persoanei care face achizitii de la un contr. inactiv este opozabila data publicarii starii de inactivitate (se regaseste in registru ) si nu data cand a fost declarat contribuabilul inactiv (este data cand decizia a fost comunicata acestuia) . Sper ca m-am facut inteles.

cirsteal53

#3 Mesaj de cirsteal53 »

tocmai am avut control de la finante si toata cheltuiala de 56.000lei inclusiv tva a fost considerata nedeductibila , am platit impozit , TVA si penalitati
furnizorul a fost declarat inactiv in mai ( contabilul nu i-a depus declaratiile ) si eu am lucrat cu el in iunie si septembrie .
deci . din punctul meu de vedere este foarte important ca in momentul in care introduc sau verific un furnizor sa fiu atentionata de starea lui . se poate lista de pe site anaf data de la care a intrat in inactivitate si daca am cumparat de la el anterior acelei dat totul este ok , anexez la factura si gata .
repet , nu este de joaca cu acesti inactivi, de multe ori ei nici nu stiu daca contabilul le-a depus sau nu declaratiile si pana sa primeasca instiintare e cam tarziu .
nu vad de ce ar fi imposibil adaptarea programului sa verifice registrele de pe site anaf .
ar insemna ca toata ziua sa verific furnizorii direct de pe site ... multumesc

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Nu stiu cat de actuala este baza de date de pe serverul Saga, in ceea ce priveste persoanele inregistrate in scopuri de TVA, deoarece este cea mai facila modalitate de verificare a partenerilor. Cred ca majoritatea stim ce inseamna sa verifici pe siteul ANAF, lunar toate achizitiile. Ca sfat personal, la momentul generarii D394, este bina sa efectuati o verificare a partenerilor. Daca apare un partener, a carui cod este anulat, obligatoriu trebuie eliminat din D394 si D300, deoarece daca raportati o achizitie/o livrare cu TVA, de la/catre un astfel de partener, in mod cert o sa aveti control de la finante. Daca va apare o achizitie, de felul celei amintite, reveniti asupra receptiei, incadrand cheltuiala si TVA ca nedeductibile.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Pentru CirsteaL53
Problema este ca cei de la ANAF nu pune la dispozitie o baza de date (acum vorbesc de baza de date care poate fi accesat online fara anumite restrictii, si nu de o lista pe pagina de web) de unde sa faci verificarea, ca urmare nici in program nu se poate introduce verificarea. Daca poti face lobby ca sa se creeze o baza de date atunci asteptam rezultatul.
La un moment dat am facut o sugestie prin e-mail pentru a introduce la intrari/iesiri (si nu numai la furnizori/clienti) acel buton de verificare, care s-ar putea utiliza la partenerii cu care se lucreaza ma putin, si cel mai important ar fi la acei utilizatori care lucreaza cu taxare inversa ca la partea de clienti sa poate verifica daca clientul esta inca platitor de TVA sau nu.

O alta problema este ca la clienti nu exista un buton "verifica toti clientii" asa cum este la furnizori, iar butonul de verificare toti tertii de la D.394 nu se ruleaza o data ce ai rulat "verifica toti furnizorii" (cel putin eu asa am observat).

Referitor la D.394 ar fi bine ca in partea drepta unde apar facturile sa putem vizualiza incepand cu prima factura si nu doar ultima, de multe ori la un partener exista mai multe facturi, dar cand te pozitionezi pe partener apare doar ultima factura si ca sa vezi si restul facturilor trebuie sa te deplasezi in sus cu bara din dreapta (care este cam neplacut).

Un lucru care ne-a ajuta ar fi ca la intrari/iesiri sa apara si codul fiscal al partenerului, in partea de mijloc a ferestrei, in acest caz poti vedea dupa artibutul "RO" daca partenerul este platitor de TVA sau nu, astfel poti sa decizi daca poti deduce TVA/poti aplica taxarea inversa.

Acum mi-am scris si eu doleantele. :mrgreen:

biltacs81

#6 Mesaj de biltacs81 »

Problema: am lucrat cu un furnizor inactiv exact in ziua in care a fost publicat pe site-ul anaf. L-am controlat si dimineata la 8.00 nu aparea inactiv. A doua zi am constatat ca figura inactiv cu data precedenta, fara a preciza ora (probabil dupa ce si-au baut cafeaua angajatii anaf). Am o justificare, a facut print screen (mereu fac), dar asta este o proba interpretabila. Ma gandesc daca nu cumva ma pot prevala de prevederea NCPC art. 181 - termenele procedurale se calculeaza pe zile libere, adica data publicarii nu se pune la socoteala, termenul incepand sa opereze de la ora 0.00 a zili urmatoare. De altfel, art. 68 din Codul de procedura fiscala face trimitere la Codul de procedura civila in privinta calcularii termenelor.
Imi fac aceste probleme deoarece inactivitatea opereaza in cursul lunii, deci ea va fi automat semnalata in decl. 394, care se face pe perioada calendaristica intreaga, iar eu solicit des rambursare de TVA.
Poate cineva sa ma indrume in aceasta problema? Stiu ca nu are legatura cu programul, dar am constatat ca sunt persoane foarte bine pregatite pe acest forum. Multumesc!

balteanuc692

#7 Mesaj de balteanuc692 »

Cel mai bine ar fi sa apelati la ANAF cu o intrebare... si daca o sa capatati un raspuns, ar fi util si pentru noi.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Articolul 68 face trimitere la codul de procedura civilă doar pentru
exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, precum şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie, dacă legea fiscală nu dispune altfel
Ceea ce nu este cazul aici. Reglementările privind inactivii specifică în procedură care este termenul exact de la care se face declararea acestora ca inactivi.
Mai exact acolo se spune clar:
10. Decizia de declarare în inactivitate produce efecte faţă de terţi de la data înscrierii în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

biltacs81

#9 Mesaj de biltacs81 »

Nu precizeaza insa ora de la care opereaza. Pentru asta exista paragraf separat:calculul termenelor, unde face trimitere clara la codul de procedura civila.

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Nu contează ora. Credeți-mă. E vorba de data publicării. Iar calculul termenelor așa cum sunt ele stabilite în codul de procedură civilă, nu are legătură cu termenul publicării al asumării declarării ca inactiv.

biltacs81

#11 Mesaj de biltacs81 »

Ok, atunci care e vina mea? Eu l-am cautat pe anaf si era activ. Ar trebui sa il caut la fiecare 30 min? Am print screen cu data si ora. Daca afisarea pe site se face la ora 16.00, opereaza retroactiv pentru intreaga zi? Este absurd. Si asa nu stiu cine isi mai verifica furnizorii de cate ori ia marfa de la ei si sa faca si print screen la tot. Cred ca pe asta se si bazeaza cei de la anaf. Publicarea ar trebui sa se faca dimineata la prima ora daca vor sa opereze pentru ziua respectiva. Cred ca totul depinde de echipa care vine in control.

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Omenește vă înțeleg. Dar, legal va fi foarte greu să dovediți contrariul.

Încuiat