timp de munca partial

ciobanum

timp de munca partial

#1 Mesaj de ciobanum »

Buna seara, am urmatoarea problema: un salariat nou va lucra 3 zile pe saptamana cate 5 ore in fiecare zi, deci 3*5-=15 ore pe saptamana. Eu am trimis Revisal cu 3 ore pe zi, astfel incat sa fie tot 15 ore pe saptamana, pentru ca nu am avut alta optiune, Saga nu permite sa aleg nr ore pe saptamana, iar daca treceam nr ore pe luna, puteam sa consider o luna are 4 saptamani, adica norma 0 si 60 ore pe luna, dar ar fi ramas mereu o diferenta la orele efectiv lucrate si era complicat.Am ales asadar 3 ore zilnica pentru a mentine numarul de ore pa saptamana, dar patronul vrea sa fie mentionat clar ca programul de lucru est 3 zile a cate 5 ore. Ce trebuie sa fac?
Pot face un act aditional in care sa scriu zilele in care lucreaza salariatul si orele, de ex. luni 8-13, marti 12-17, miercuri 10-15 si sa il atasez la CIM si sa adaug si in regulamentul intern? Nu exista CCM, e vorba de o firma mica.
Modificarea trebuie transmisa la ITM, caci nu vad cum si unde as putea modifica in Revisal.
Patronul nu vrea sa aiba probleme si din acest motiv vrea sa fie exact asa cum e in realitate.
Multumesc.

herganiec

Re: timp de munca partial

#2 Mesaj de herganiec »

il platesti pe luna(suma fixa) sau pe ora ? cum aveti facut contractul cu persoana respectiva?
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ciobanum

#3 Mesaj de ciobanum »

Multumesc pentru ajutor. Salariatul primeste o suma fixa, iar numarul de ore este asa cum am scris, nu face ore suplimentare, nu lucreaza sambata, duminica sau sarbatori legale.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

daca e suma fixa nu mai discutam de ore sau plata pe ora.
o luna poate avea 4 sau 5 saptamani primind aceeasi suma puteti sa faceti contractul si cu 2 ore pe zi, iar partea cealalta, ca vine doar de 3 ori pe saptamana e o intelegere intre dvs ca firma si angajatul respectiv. (si eu am asemenea contract cu 2 ore pe zi si ma duc de 2 ori pe saptamna sau cand e nevoie doar lucru sa mearga.)
implicand atatea elemente si apoi si ITM, mai mult va complicati.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ciobanum

#5 Mesaj de ciobanum »

BUna ziua, multumesc pentru raspuns.
Va rog sa imi mai spuneti, care este numarul minim de zile de concediu de odihna legale pe an, pentru un salariat care lucreaza 4 ore pe luna.
Multumesc.

rotarup281

#6 Mesaj de rotarup281 »

...Cum mai exact ai inregistrat in Revisal acel CIM cu 4 ore pe luna? Ma poti lamuri?
Mersi

rotarup281

#7 Mesaj de rotarup281 »

rotarup281 scrie:...Cum mai exact ai inregistrat in Revisal acel CIM cu 4 ore pe luna? Ma poti lamuri?
Mersi

Pot sa-ti ofer urmatorul raspuns la intrebare:
Contractul colectiv de munca la niv. national are urmatorul paragraf: "ART.56. (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare."
iar
Codul Muncii are urmatorul paragraf: " ART. 145 (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare"

Deci minimum este de 21 zile lucratoare pentru oricare timp de contract cu timp partial sau normal.....conform:
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic(muncesti jumatate de an, primesti 10 zile CO)

In cazul de fata este greu de interpretat avand in vedere ca acordarea acestor 21 zile presupune o regularitate a muncii(o anumita frecventa) daca muncesti 4 ore pe luna(sunt foarte curios cum s-a inregistrat in Revisal acest CIM) eventual si acele 4 ore in aceeasi zi nu iti poti lua chiar acea zi ca fiind zi de concediu, asta ar insemna ca nu mai trebuie sa muncesti ci iti iei in fiecare luna cate 1 zi de concediu, intelegi logica?

Dar daca te-ai inregistrat cu 4 ore pe luna, 1 zi pe saptamana muncita atunci probabil iti poti efectua 1 zi de concediu pe luna...Cred ca legiuitorul s-a gandit ca daca esti asa de competent sau ai specificul muncii in asa fel incat nu esti nevoit sa muncesti decat 4 ore pe luna atunci concediul de odihna probabil il treci de "ochii lumii" in CIM desi sigur ca nu il vei efectua.

ciobanum

#8 Mesaj de ciobanum »

Saga permite inregistrarea unui CIM cu 4 ore pe luna, se selecteaza norma de munca 0 si se trec 4 ore la rubrica ``ore pe luna``.
Sunt de acord cu dvs ca in mod efectiv acel salariat nu va lua CO, dar in acte trebuie sa fie corect.

rotarup281

#9 Mesaj de rotarup281 »

ciobanum scrie:Saga permite inregistrarea unui CIM cu 4 ore pe luna, se selecteaza norma de munca 0 si se trec 4 ore la rubrica ``ore pe luna``.
Sunt de acord cu dvs ca in mod efectiv acel salariat nu va lua CO, dar in acte trebuie sa fie corect.
..ma interesa cum ai inregistrat in Revisal pentru a argumenta mai solid, adica 1 ora pe saptamana timp de 4 saptamani, 2 ore pe zi timp 2 saptamani....pentru a comenta pe situatie; in acte se va trece 21 zile de concediu exact cat te obliga legislatia sa treci.

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

angajatul cu 2 ore pe zi are 21 zile de CO pe an,
angajatul cu 8 ore pe zi are 21 zile de CO pe an deci la fel. Nu conteaza norma de lucru pe zi.
Oricare dintre cei 2 de mai sus cand va lua concediu de odihna, programul Saga va calcula corect suma cuvenita pt concediu (respectiv pt 2 ore pe zi sau pt cel cu 8 ore pe zi).

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Pentru RotaruP281
Contract colectiv la nivel national nu mai exista de ceva timp, asa ca ramane valabil cel din Codul Muncii, adica minimc 20 de zile.
Referitor la ReviSal se poate alege norma pe luna si nu pe zi.

serbanm695

#12 Mesaj de serbanm695 »

buna seara!
am si eu o intrebare:
pot angaja o persoana cu sase ore pe zi, daca nu mai are nici un alt contract?

herganiec

#13 Mesaj de herganiec »

da se poate, si va avea functia de baza.
salar minim din 1.07.2013 este 800lei ( pt 8 ore norma intreaga) deci la cel care e angajat cu 6ore va trebui sa-l incadrati cu minim 600lei.

serbanm695

#14 Mesaj de serbanm695 »

multumesc frumos!

negrur339

#15 Mesaj de negrur339 »

Buna ziua,
va rog daca ma ajutati cu urmatoarea problema:
am preluat o societate si majoritaatea angajatilor sunt cu timp partial , respectiv 1-2 ore /saptamana, deci nr de ore e variabil in functie de saptamanile din luna.
Cum introduc in Saga B sa fie corect. Selectez mai putin de o ora pe si si apoi in fiecare luna modific cu cate ore a lucrat?
Imi apare pe stat ca lucreaza doar 1 zi pe luna de ex 5 ore 9 in cazul in care lucreaza 5 sapt o ora pe sapt).
Nu ar fi corect sa pun ca a lucrat 5 zile?

Cum sa fac?
multumesc

Scrie răspuns