taxa expl 0,5%

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
fordonf

taxa expl 0,5%

#1 Mesaj de fordonf »

Buna ziua.Va rog daca se poate sa actualizati si in saga ps decl 100 ca sa se poate declara taxa pt explotarea resurselor naturale altele decat gazel, 0,5 %.Momentan nu se poate.

balazse

Re: taxa expl 0,5%

#2 Mesaj de balazse »

Acesta informatie ar trebui sa trimiti si echipei Saga, deoarece aici gasesti mai degraba utilizatorii programului.

cernatv

#3 Mesaj de cernatv »

Descarca D100 de pe site-ul ANAF, redenumeste fisierul in "D100" si copie acest fisier in folderul "FreeTab" care se gaseste in folderul "SAGA PS.3.0".

tomac

#4 Mesaj de tomac »

De ce ai declara din PS așa ceva? Există vreo lege ce să te oblige? Mai exact să-ți indice în cazul PFA, II, IF, baza de calcul?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cernatv

#5 Mesaj de cernatv »

Ai dreptate. Sunt in OG sintagmele "cifra de afaceri" si "deductibile la stabilirea profitului impozabil". Cine le-a pus acolo nu a avut in vedere faptul ca si PFA, II...... pot sa faca exploatare de masa lemnoasa (sa zicem). Sau poate ca s-a scapat din vedere intentionat.
Pe de alta parte, nu e corect si echitabil pentru operatorii economici care fac exploatare de masa lemnoasa.
Baza de calcul e simplu de determinat. Nu e asta problema.
Problema e legata de sintagmele amintite, care exclud explicit notiunea de venituri impozabile, de care te poti prevala. Nu stiu daca ar "tine" la contestarea unui proces verbal de control si ulterior si in instanta.
Dar chiar daca ar tine, tot inechitate este.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Am scris despre acea aberație de când a apărut ordonanța.
Așa cum este formulat textul, taxa respectivă este datorată de către toți operatorii economici, adică și de PFA, II, IF, dar dacă citim mai departe vedem că nu prea e chiar așa.
De aici încolo apar problemele. Deși eu, PFA, II, IF, să zicem că nu contest că aș datora-o, se pune problema determinării taxei. Cum pot să o determin câtă vreme legea spune clar: baza de calcul o constituie
veniturilor obţinute de operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1), (2) şi (3) care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv veniturilor din activităţile principale pentru operatorii care aplică reglementările contabile conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară.
- eu PFA, II, IF, am venituri ce se iau în considerare la stabilirea cifrei de afaceri?
NU. O astfel de formă de organizare nu are cifră de afaceri. Mai mult nicăieri în reglementările contabile sau legislația fiscală aplicabilă acestor tipuri de agenți economici noțiunea de cifră de afaceri nu există.
- se poate asimila cifra de afaceri cu venitul brut din activitate?
Teoretic da, practic nu. De ce nu? Pentru că OG 6/2013 spune că e vorba de cifra de afaceri determinată, definită, conform reglementărilor contabile conforme cu directivele europene. Adică OMFP 3055/2009 care, ghici, se aplică exclusiv persoanelor juridice. Adică nu și PFA, II, IF
- dacă mi s-ar aplica, prin absurd, mi s-ar impune de către un inspector fiscal, sau aș calcula-o eu din proprie inițiativă (ceea ce eu unul nu o fac) ar putea să o considere o cheltuială nedeductibilă fiscal pe motiv că legea, deși se referă în art.2 la operatori economici, fără a detalia forma de organizare a acestora, spune că e cheltuială deductibilă numai la determinarea profitului impozabil. Iar considerarea ei ca o cheltuială nedeductibilă fiscal ar crea o inechitate fiscală evidentă, ceea ce nu este normal.

În aceste condiții, se pune întrebarea logică: un PFA, II, IF, datorează sau nu această taxă? Eu zic că nu. Faptul că ANAF a modificat formularul 070 prin adăugarea acestei taxe în vectorul fiscal, nu înseamnă absolut nimic din punct de vedere al modului de aplicare a acestei ordonanțe în realitate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cernatv

#7 Mesaj de cernatv »

Chiar sunt curios care vor fi rezultatete verificarilor pentru 2013 la II.... care sunt "operatori economici" ce desfasoara astfel de activitati.
Nici eu nu am calculat, cu toate ca sustin, in continuare, ca e inechitate.
Ba chiar am fost mai pervers, i-am sfatuit sa-si faca si un II pe care sa faca exploatarea si apoi sa vanda pe SC.

Scrie răspuns