apropo de reduceri comerciale

comand279

apropo de reduceri comerciale

#1 Mesaj de comand279 »

am o firma ce comercializeaza carti, pe factura catre librarii trece pretul de lista al cartilor (adica cel cu care libraria vinde respectiva carte) iar ultima pozitie reducere comerciala x%. Mentionez ca librariile numai asa vor sa lucreze iar firma mea este microintreprindere. Initial si la achizitie si la vanzare am inclus reducerile comerciale primite de la furnizor, respectiv acordate clientilor in costul de achizitie al cartilor, respectiv de vanzare.
Astfel incat nu am lucrat cu conturile 667 si 767 (mai ales cu 767 fiind microintreprindere). Cautand zilele trecute ceva in ordinul 1752/ 17.11.2005 Reglemntari conforme cu directiva europeana... uitati ce-am citit: art 54 alin 2 "reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie." Sa intaleg de aici ca s-a schimbat modul de contabilizare al reducerilor comerciale?
Rog pe cei mai experimentati ca mine sa-mi raspunda cum era corect sa contabilizez aceste reduceri in contabilitatea firmei tinand cont ca este si microintreprindere?

va multumesc anticipat

tomac

#2 Mesaj de tomac »

La librării s-a lucrat tot timpul aşa din câte ştiu eu. Se practică procedul aşa numit "cedare de rabat".
Ai procedat corect înregistrând factura de achiziţie la valoare netă. Textul din OMFP 1752/2005 este similar celui din OMFP 306/2002 (în 306, textul era "Reducerile comerciale si alte elemente similare acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie").
Prevederea din 1752/2005 spune că: aceste reduceri nu fac parte din costul de achiziţie, nu spune că acesta nu este diminuat cu reducerile comerciale.
Acum să fim serioşi aceste reduceri nu sunt nicidecum reduceri financiare care să fie înregistrate prin 767 sau 667.
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=1242 aici am postat opiniile mele legate de aceste situaţii, distincţia dintre reducerile comerciale şi reducerile financiare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

comand279

#3 Mesaj de comand279 »

Multumesc Tomac, imi faceam deja probleme serioase ca trebuie sa stornez notele contabile, sa refac descarcarea de gestiune etc...N-am mai avut nici somn azi noapte. Multumesc mult, daca mai are si altcineva alte pareri sunt binevenite.

Multumesc mult, Tomac.

gheorghiud

#4 Mesaj de gheorghiud »

eu am avut cazuri asemanatoare si expertul care auditeaza societatea a zis ca nu e bine ca nu trebuie in contul 667 ca aici se inregistreaza altceva, dar nu a spus ce; pe mine ma punea sa sterg dar nu mi-a dat solutie cum se face inregistrarea si am lasat-o asa.

Scrie răspuns