control incrucisat
control incrucisat
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
Sc x vinde marfuri lui SC Y, cu livrare treptata. Facturarea s-a face pe intreaga cantitate de marfa prevazuta in contract,marfa care la momentul facturarii nu exista in intregime pe stoc.
In contabilitatea lui X am inregistrat 4111 = 472 avans marfa
Ulterior dupa livrarea marfurilor am stornat avansul si am facturat marfurile
Y in contabilitatea lui a inregistrat factura cu toata cantitatea de marfa fara sa mai tina cont de faptul ca livrarea nu se realizase.
Mai putem rectifica ceva acum avand in vedere ca deja controlul a trecut pe la Y iar acum vrea sa verifice si situatiile lui X.
Orice sfat este de ajutor
Multumesc
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
Sc x vinde marfuri lui SC Y, cu livrare treptata. Facturarea s-a face pe intreaga cantitate de marfa prevazuta in contract,marfa care la momentul facturarii nu exista in intregime pe stoc.
In contabilitatea lui X am inregistrat 4111 = 472 avans marfa
Ulterior dupa livrarea marfurilor am stornat avansul si am facturat marfurile
Y in contabilitatea lui a inregistrat factura cu toata cantitatea de marfa fara sa mai tina cont de faptul ca livrarea nu se realizase.
Mai putem rectifica ceva acum avand in vedere ca deja controlul a trecut pe la Y iar acum vrea sa verifice si situatiile lui X.
Orice sfat este de ajutor
Multumesc
Re: control incrucisat
cum poti sa facturati marfa pe care nu ai ?
si cum poate Y sa receptioneze(inregistreze) ceva ce nu a primit?.. asta niciodata nu o sa inteleg... (numai daca e acelasi patron si la x si la y si crede ca poate face cum vrea.. )
si cum poate Y sa receptioneze(inregistreze) ceva ce nu a primit?.. asta niciodata nu o sa inteleg... (numai daca e acelasi patron si la x si la y si crede ca poate face cum vrea.. )

“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
Facturarea a facut-o patronul firmei caruia i s-a explicat diferenta dintre facturarea cu livrare imediata si avansul pentru marfa cu livrare ulterioara..dar din nefericire a gresit la intocmirea facturii si pana sa apuce sa rectifice greseala a venit controlul.
Nici Y nu vrea sa rectifice in contabilitate si am ramas la mijloc.
Ei au dat situatiile lor...Eu le voi da pe ale mele...si sunt total diferite...si ma gandesc ca o apara si probleme
Nici Y nu vrea sa rectifice in contabilitate si am ramas la mijloc.
Ei au dat situatiile lor...Eu le voi da pe ale mele...si sunt total diferite...si ma gandesc ca o apara si probleme

o sa te imprietenesti cu jiji 

-
La firma care a primit factura, nu si marfa, poti considera ca furnizorul a facturat un avans si poti sa inregistrezi 4091 = 401 cu suma aferenta marfii nelivrate. Ca sa fie ok,intreaba daca in contractul de livrare marfa este scris explicit modul de livrare-adica esalonat.
-
Mai oameni buni, se inregistreaza avizul de insotire a marfii pe facturi de sosit (408) si apoi cand vine factura se face compensarea :
aviz: 371=408
factura : 408=401
Atentie! Factura se face pana cel tarziu 15 ale lunii urmatoare livrarii.
aviz: 371=408
factura : 408=401
Atentie! Factura se face pana cel tarziu 15 ale lunii urmatoare livrarii.
art.46 Principul prevalentei economicului asupra juridicului.
Evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate în contabilitate asa cum acestea se produc, în baza documentelor justificative. Documentele care stau la baza înregistrarii în contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte întocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie în concordanta cu realitatea. De asemenea, contractele încheiate între parti trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.
Evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate în contabilitate asa cum acestea se produc, în baza documentelor justificative. Documentele care stau la baza înregistrarii în contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte întocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie în concordanta cu realitatea. De asemenea, contractele încheiate între parti trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.
Si asta unde se specifica?chirvasutaa282 scrie:Atentie! Factura se face pana cel tarziu 15 ale lunii urmatoare livrarii.
La art.155 alin.14-15 din codul fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
T>
io zica Balazse stia asta.Mai degraba a intrebat referitor la spetza prezentata.
io zica Balazse stia asta.Mai degraba a intrebat referitor la spetza prezentata.

Eu m-am referit, asa cum zicea si TomaC, ca nu trebuie intocmit factura inca pe luna in curs, chiar daca se face pana pe data de 15 a lunii urmatoare.