inregistrare utilaje spre inchiriere

petrescua506

inregistrare utilaje spre inchiriere

#1 Mesaj de petrescua506 »

In ce cont este corect sa inregistrez niste schele metalice importate in scopul inchirierii catre alte firme(nu se importa schela intreaga pe o factura ci subansamble din aceasta. Mentionez ca acesta este obiectul de activitate al firmei. Fostul contabil le inregistra ca si mijloc fix, fiecare import cate un analitic si le amortiza, insa nu mi se pare foarte corect. Multumesc anticipat de raspunsuri

serbanm815

#2 Mesaj de serbanm815 »

dupa parerea mea,fostul contabil a inregistrat corect, schela intra in patrimoniul societatii si este normal s-o inreg.pe mijl.fixe ( cum poti inchiria un mijl.fix daca nu-l ai in conta?)

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

serbanm815 scrie:dupa parerea mea,fostul contabil a inregistrat corect, schela intra in patrimoniul societatii si este normal s-o inreg.pe mijl.fixe ( cum poti inchiria un mijl.fix daca nu-l ai in conta?)

asa e.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

petrescua506

#4 Mesaj de petrescua506 »

multumesc frumos

baltaa

#5 Mesaj de baltaa »

am cumparat o schela metalica in valoare de 8800 lei fara tva. o inregistrez ca mijloc fix dar nu stiu ce cod de clasificare a mijloacelor fixe are. ma poate ajuta cineva?

davidb107

Re: inregistrare utilaje spre inchiriere

#6 Mesaj de davidb107 »

O societate achizitioneaza in luna ianuarie echipamente tehnologice si mijl. de transport, iar in luna aprilie le inchiriaza in baza unui contract, catre o alta firma.
1. Amortizare incepe sa calculeze numai din aprilie, este corect?
2. De asemenea, as dori sa stiu cum evidentieaza mijloacele fixe din patrimoniul societatii aflate la tertul respectiv, se creeaza o noua gestiune la tert... concret prin ce NC?
3. Ar fi o problema daca suma totala amortizata lunar depaseste venitul obtinut din chirie?
Multumesc.

eugen01

#7 Mesaj de eugen01 »

1.Nu cred ca e corect aprilie, mai degraba februarie daca a fost achizitionat in ianuarie.La carte scrie ca "începând cu luna următoare celei în care mijlocul fix amortizabil se pune în funcţiune" (art.24 alin.11 CF).Deci inceperea calculului e in functie de PV de punere in functiune.
2.Cred ca e vorba de contul 8031 si despre Registrul Numerelor de Inventar.
3.Presupun ca daca un client e dispus sa plateasca un anumit pret cerut de mine, la care achit TVA-ul aferent, nu cred ca suntem limitati de Costul de Achizitie (amortizarea in cazul de fata).

davidb107

#8 Mesaj de davidb107 »

Avand in vedere ca nu au fost date in functiune pana la data inchirierii, nu a lurat cu ele efectiv, cred ca aprilie e bine.
Multumesc pentru raspuns.

mehedintib

#9 Mesaj de mehedintib »

M-am gindit ca este bine sa ti cont si de asta...."procesul-verbal de receptie (cod 14-2-5) se intocmeste pentru mijloacele fixe independente care nu necesita montaj si nici probe tehnologice (utilaje pentru interventie, unelte, accesorii de productie, mijloace de transport auto, animale etc.), acestea considerandu-se puse in functiune la data achizitionarii lor;" Si eu zic ca trebuie sa le amortizezi din februarie...

Scrie răspuns