impozitare tichete masa
Re: impozitare tichete masa
Caz ipotetic care contrazice opinia potrivit careia tichetele se impoziteaza in luna in care se acorda si sustine faptul ca tichetele se impoziteaza in luna pentru care se acorda.
Se incheie un CIM incepind cu data de 25.11.2013, salar minim pe economie. In luna noiembrie salariatul lucreaza 5 zile si primeste un salar de 190 lei, deducere 250 lei.
In data de 28.11.2013 se acorda tichetele pentru luna decembrie (20 de tichete x 9,35 lei = 187 lei). Cand se impoziteaza? In noiembrie (luna in care se acorda) sau in luna decembrie (luna pentru care se acorda)?
Daca impozitare se face in luna in care se acorda (noiembrie), vom putea intalni urmatoarea situatie:
Venit salarial 190 lei - viramente 31 = 159 lei + 187 lei tichete = 346 lei - 250 deducere = 96 lei x 16% = 15 lei impozit pe venit salarial.
Deci salariatul va plati in luna noiembrie, un impozit pe salar in suma de 15 lei.
In luna decembrie (luna pentru care s-a acordat), salariatul sufera un accident si toata luna este in concediu medical, drept pentru care trebuie sa restituie toate tichetele de masa primite in noiembrie. Cum procedezi in aceasta situatie? Tichetele de masa acordate nu mai sunt cuvenite, ca atare nu trebuie impozitate. Refaci calculul salarial pentru noiembrie ca sa scazi tichetele impozitate. Daca da, atunci cum mai poti sustine ca tichetele se impoziteaza in luna in care se acorda.
Eu zic sa studiezi mai bine Legea 142/1998 si Normele de aplicare.
Se incheie un CIM incepind cu data de 25.11.2013, salar minim pe economie. In luna noiembrie salariatul lucreaza 5 zile si primeste un salar de 190 lei, deducere 250 lei.
In data de 28.11.2013 se acorda tichetele pentru luna decembrie (20 de tichete x 9,35 lei = 187 lei). Cand se impoziteaza? In noiembrie (luna in care se acorda) sau in luna decembrie (luna pentru care se acorda)?
Daca impozitare se face in luna in care se acorda (noiembrie), vom putea intalni urmatoarea situatie:
Venit salarial 190 lei - viramente 31 = 159 lei + 187 lei tichete = 346 lei - 250 deducere = 96 lei x 16% = 15 lei impozit pe venit salarial.
Deci salariatul va plati in luna noiembrie, un impozit pe salar in suma de 15 lei.
In luna decembrie (luna pentru care s-a acordat), salariatul sufera un accident si toata luna este in concediu medical, drept pentru care trebuie sa restituie toate tichetele de masa primite in noiembrie. Cum procedezi in aceasta situatie? Tichetele de masa acordate nu mai sunt cuvenite, ca atare nu trebuie impozitate. Refaci calculul salarial pentru noiembrie ca sa scazi tichetele impozitate. Daca da, atunci cum mai poti sustine ca tichetele se impoziteaza in luna in care se acorda.
Eu zic sa studiezi mai bine Legea 142/1998 si Normele de aplicare.
la noi la firma, se dau tichetele pt luna curenta la restul de plata, nu in avans (pt noiembrie am primit in 5 decembrie cu restul de plata pe noiembrie). Asa se stie exact cat a lucrat fiecare angajat.
Inainte se dadeau tichetele de masa in avans pt luna urmatoare iar la restul de plata corespunzator lunii urmatoare se retinea valoarea tichetelor pt zilele nelucrate(deci necuvenite).
Inainte se dadeau tichetele de masa in avans pt luna urmatoare iar la restul de plata corespunzator lunii urmatoare se retinea valoarea tichetelor pt zilele nelucrate(deci necuvenite).
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
In aceasta situatie, in ce stat de salarii cuprinzi tichetele? In noiembrie sau decembrie? Corect este ca sa le cuprinzi in statul de salarii aferent lunii noiembrie. Aceea este luna pentru care se acorda. Pune-ti intrabarea: Daca unui salariat ii inceteaza CIM-ul in ultima zi a lunii noiembrie, iar impozitarea vrei sa o faci in luna decembrie (luna acordarii tichetelor), cum retii impozitul in decembrie cand salariatul nu mai apare in stat?
in noiembrie se impoziteaza cand se si inregistreaza la salariati.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
-
Va multumesc, si eu pe noiembrie le-am trecut in stat si deci impozitat:)
O sara faina!!!
O sara faina!!!

Dar in acest caz ai acordat tichetele in noiembrie si nu in decembrie. Daca in decembrie ai stiut ca angajatului nu mai venit nu ii mai acorzi tichete.
Stimati colegi, indiferent de luna in care-i distribui tichetele de masa, intotdeauna se impoziteaza in luna pentru care se acorda. fie ca le distribui in noiembrie pentru decembrie (asa cum prevede legea), sau in ianuarie pentru decembrie (asa cum se acorda in firma lui herganiec), tichetele de masa se trec in statul de salarii aferent lunii decembrie, ele se impoziteaza in decembrie.
-
In 5 decembrie le dau fizic tichetele (AFERENTE LUI NOIEMBRIE) si le am trecut in statul lunii NOIEMBRIE.balazse scrie:Dar in acest caz ai acordat tichetele in noiembrie si nu in decembrie. Daca in decembrie ai stiut ca angajatului nu mai venit nu ii mai acorzi tichete.
Fiecare procedeaza cum doreste, eu personal sunt de acord ca tichetele sa fie impozitate in luna in care sunt acordate si nu pentru care luna se acorda.
buna ziua, am si eu o nedumerire, s-a introdus in program "preluare automata a tichetelor de masa, aferent lunii anterioare", am folosit sageata respectiva, dar in contul 642 imi apare o suma mica, fata de luna anterioara, daca introduc manual imi preia exact ca luna anterioara. In concluzie, nu stiu cum e mai bine sa fac, ma puteti ajuta sa inteleg? va multumesc
Incearca sa decarci ultima actualizare, la mine n-au fost probleme.
da am rezolvat, multumesc !
-
Buna ziua,
Tichetele de masa -incepand cu ian.2014-se calculeaza:venit brut - cas,somaj,sanatate om+ tichete,
SAU
veniit brut -cas,somaj,sanatate-deduceri+ tichete?
Tichetele de masa -incepand cu ian.2014-se calculeaza:venit brut - cas,somaj,sanatate om+ tichete,
SAU
veniit brut -cas,somaj,sanatate-deduceri+ tichete?
Tichetele de masă se calculează la valoarea lor nominală.
Salariu brut + tichete = venit brut.
Salariu brut + tichete = venit brut.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Multumesc.