scrisoare de trasura

burcam622

scrisoare de trasura

#1 Mesaj de burcam622 »

va rog ,cum se inregistreaza o scrisoare de trasura in contabilitate,as vrea sa stiu daca tina locul unei facturi si daca este purtatoare de tva,va multumesc anticipat

ganeam951

#2 Mesaj de ganeam951 »

scrisoare de trasura: document in baza caruia se face transportul de marfuri .

Scrisoarea de trasura serveste:
- pentru insotirea transportului de marfuri de la statia de predare pana la statia de destinatie;
- ca dovada pentru predator de prezentare si prelucrare a marfurilor pentru a fi expediate;
- ca aviz si adeverinta de primire de catre destinatar, ce se pastreaza in arhiva statiei de destinatie;
- ca act de taxare a transportului efectuat si de inregistrare in evidenta.

Dar, incepand cu 01.01.2007, documentul care insoteste transportul de marfuri este CMR indiferent daca transportul este intern sau extern.

Acest document nu inlocuieste nicidecum factura, nu este purtator de tva, nu se inregistreaza in contabilitate, se anexa la factura de transport, fara alte inregistrari contabile.

burcam622

#3 Mesaj de burcam622 »

mi s-a spus ca pot face inregistrarile contabile dupa acele scrisori de trasura,are valoarea transportului pe verso scrisa si tva,deci nu pot inregistra transportul de pe ele,daca trec transportul in 624 ,deci nu l-am inregistrat in valoarea marfii,este gresit,se pot lega cei de la finante daca il trec separat?
va multumesc mult,va rog astept un raspuns urgent.

ganeam951

#4 Mesaj de ganeam951 »

Toate inregistrarile contabile se fac in baza documentelor justificative LEGAL intocmite IN ORIGINAL. Pentru a inregistra transportul marfii trebuie sa ai obligatoriu factura de transport. In nici un caz nu poti face inregistrarea, chiar daca pe spatele scrisorii de trasura scrie cu pixul ceva.....(?)
Pe scrisoarea de transport/trasura se vede:
-unde si cand s-a incarcat / descarcat marfa (cu semnaturi si stampile in original)
-cantitatea si felul marfii

Scrie răspuns