Ajutor! BAZA DE CALCUL LA INDEMNIZATIA DE MATERNITATE

gyongyverj

Ajutor! BAZA DE CALCUL LA INDEMNIZATIA DE MATERNITATE

#1 Mesaj de gyongyverj »

CUM SE CALCULEAZA BAZA DE CALCUL LA INDEMN. CONCEDIULUI DE SARCINA SI LAUZIE ?
PANA ACUM AM AUZIT DOUA VARIANTE :
1, -SE IAU EXACT SALARIILE BRUTE LA ULTIMELE 6 LUNI (EX.DIN 22.02.2005. PANA IN 22.08.2005.) ,SE IMPARTE LA NR. ZILE LUCRATE,ASTA SE INMULTESTE CU 85% SI ASTA AR FI INDEMNIZATIA ZILNICA ACORDATA.
2, -SE IAU ULTIMELE 6 LUNI CU SALARIILE BRUTE REALIZATE INDIFERENT DE DATA LA CARE IASA IN CONCEDIU PERSOANA RESPECTIVA.
VA ROG SA MA AJUTATI ,NU STIU CUM E CORECT SI NICI LEGEA NU SPUNE EXACT.
MULTUMESC. :roll:

floreaf

#2 Mesaj de floreaf »

Introdu la CM suma fixa 783 bifezi neipozitat si fara somaj si gata.

septimiuv

#3 Mesaj de septimiuv »

e concediu de sarcina si lauzie, nu crestere copil
eu as merge pe varianta 1

floreaf

#4 Mesaj de floreaf »

Ce am dat eu este intradevar pt.indemnizatie crestere copil,nu am citit atent intrebarea si am vazut titlu indemnizatie .Se face dupa varianta 1.

Octavian

Indemnizaţia de maternitate

#5 Mesaj de Octavian »

Din Legea 19/2000

Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.
Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se compensează între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1).
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) şi e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuţia individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, şi/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare

Daca vrei Legea 19/2000 actualizata posteaza mesaj

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Mi-a luat-o Octavian înainte :D :wink:
Corectă este varianta 2. Citeşte cu atenţie articolul 99 din mesajul lui Octavian. E vorba de ultimele 6 luni anterioare datei intrarii în concediul medical.
Tot timpul a fost aşa. De altfel în normele de aplicare a Legii 19/2000, era şi un exemplu cu un astfel de calcul.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

septimiuv

#7 Mesaj de septimiuv »

pai zice "ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu"...
asta nu inseamna ca daca incepe concediul pe 14 se calculeaza 6 luni din data de 13 ?
cred ca daca zicea 6 luni calendaristice erau 6 luni intregi :?

gyongyverj

concediu de maternitate

#8 Mesaj de gyongyverj »

Multumesc ptr. raspunsuri ,dupa cum vad nici aici n-am primit un raspuns concret,deci toata lumea intelege cum vrea legea ,asta am facut si eu ,m-am dus pe varianta 2 ,sper ca n-o sa am probleme la CAS.
Daca varianta 1 e corect, cred ca ar fi fost specificat in lege zilele(( mai exact),altfel cu cate zile se ia o luna daca zice de 6 luni ?.... aici e problema cu mai multe intelesuri dupa parerea mea.
Oricum va multumesc ptr. timpul acordat.

istrateg

Re: concediu de maternitate

#9 Mesaj de istrateg »

Se ia 6 luni in urma incepind cu ziua anterioara primei zile de concediu medical . Daca pe 15 iulie are prima zi de concediu se ia perioada 15 ianuarie -14 iulie . Nu trebuie sa specifice ei exact cate zile are o luna cum spui tu . Chestia asta cu termenul de o luna cuprinsa in doua luni si care se practica in toate tomeniile de activitate (uitate si pe facturile de telefon de exemplu) asa se considera de ex prima zi din luna pe 24 , luna se incheie pe 23 ale lunii urmatoare.

istrateg

#10 Mesaj de istrateg »

tomac scrie:Mi-a luat-o Octavian înainte :D :wink:
Corectă este varianta 2. Citeşte cu atenţie articolul 99 din mesajul lui Octavian. E vorba de ultimele 6 luni anterioare datei intrarii în concediul medical.
Tot timpul a fost aşa. De altfel în normele de aplicare a Legii 19/2000, era şi un exemplu cu un astfel de calcul.
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) şi e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuţia individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, şi/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare

Tomac cred ca ai vrut sa spui varianta 1 asa cum te-a atentionat si Septimiu.Referitor la baza de calcul se ia in calcul venitul la care s-a platit contributia si nu salariul de baza . Vezi ca e diferenta . Poate omul a beneficiat si de alte adaosuri de ex prime

istrateg

#11 Mesaj de istrateg »

Sep imi place ca iti plimbi pisicul pe toate forumurile pe care navighezi .Asa da stapan :)

septimiuv

#12 Mesaj de septimiuv »

ahaaaaaa, ma urmaresti care este :D 8)

p.s. bun venit la noi; cei care ne "jucam" cu saga :roll:

tomac

#13 Mesaj de tomac »

istrateg scrie: Referitor la baza de calcul se ia in calcul venitul la care s-a platit contributia si nu salariul de baza . Vezi ca e diferenta . Poate omul a beneficiat si de alte adaosuri de ex prime
De acord. Nu am scris nimic legat de baza de calcul, numai legat de periodada celor 6 luni.
Iar, legat de perioada aşa este cum aţi scris voi mai sus. Se iau ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. M-am lămurit şi eu între timp :oops: .
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns