buna ziua
am in luna august 2014 o situatie incurcata si nu stiu cum sa procedez.
O societate romaneasca platitoare de TVA si inscrisa in ROI cumpara de la o societate din Anglia (GB ) cu cod valid tva VIES -marfa.
Cumpararaile se fac de pe un site si marfa e livrata in romania cu DHL.
Problema este ca societatea din Anglia mi-a facturat in 2 moduri :
1. o factura fara TVA - cum este corect
2. 9 facturi cu TVA
Factura fara tva am primit-o dupa multe insistente si mail-uri ( e de fapt o factura initialala emisa cu tva si ulterior refacuta fara TVA).Desi am solicitat refacerea tuturor facturilor , acest lucru nu s-a intamplat.Tot timpul mail-urile sunt directionate catre alte persoane din firma din Anglia si doar una singura vad ca a inteles situatia si mi-a refacut factura corect.In continuare si in luna septembrie facturile imi vin cu TVA.
Administratorul firmei romanesti va dori recuperarea TVA platit prin declaratia 318.
In saga am procedat asa - am introdus toate facturile la intrari in valuta - am ales factura si taxare inversa .La facturile primite cu tva am introdus tva in baza.
Problema mea este ca nu stiu daca sa declar in 390 -doar factura corecta , cea fara TVA sau toate facturile ?- tinand cont de faptul ca se doreste recuperarea tva anul viitor prin 318.
Introducand facturile in programul saga ca mai sus mi se preiau toate in d390 si in d 300 la randul 5, 5.1,18, 18.1. Este bine ?
Sau sa declar in 390 doar factura fara tva , acea factura sa fie trecuta in decont la randurile 5 ,5.1 si 18 respectiv 18.1.
Restul facturilor sa nu le declar in 390 , ele sa fie trecute in decont la randurile 5 si 18.( fara a fi cuprinse in 5.1 si 18.1 ).
O parere , va rog ?
Multumesc
d390,d300 si d 318
Re: d390,d300 si d 318
Le declarați pe toate. Este obligația dvs. Dacă TVA este facturat, atunci includeți taxa în preț, ea fiind considerată o taxă nerecuperabilă, la momentul achiziției. Dacă ulterior recuperați taxa, o veți trece pe venituri. Însă, acum, declarați ca AIC toate acele achiziții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc pt raspuns !
ziua buna, tuturor!
va rog sa ma ajutati cu un sfat, sincer...nu stiu ce sa fac.
Am preluat evidenta unei societati incepand cu luna august. Ma confrunt cu o "problema" gasita in evidenta lunii iulie.
In luna iulie s-a facut o AIC din Germania. Desi societatea din RO este inregistrata in ROI si a comunicat cod valid, furnizorul din Germania a facturat cu TVA. Data facturii :31/07/2014 si au refuzat corectarea facturii in privinta Tva-ului. Decontarea facturii (inclusiv Tva) s-a facut in data de 01.08.2014(extras de banca). Factura a fost contabilizata in data de 31.07.2014 ca fiind AIC neimpozabila si s-a declarat suma in D300 la Rd 26. Nu s-a depus D390!!
In data de 08.09.2014, furnizorul returneaza in cont valoarea Tva-ului, fara a emite insa factura de storno.
In final situatia este:
31/07/2014 = factura cu tva
01/08/2014 = plata (inclusiv tva)
08/09/2014 = returnare tva, fara corectia facturii
Ce pot sa fac,in conditiile in care nu exista decat aceea factura din 31/07/2014 ce contine Tva?
va rog sa ma ajutati cu un sfat, sincer...nu stiu ce sa fac.
Am preluat evidenta unei societati incepand cu luna august. Ma confrunt cu o "problema" gasita in evidenta lunii iulie.
In luna iulie s-a facut o AIC din Germania. Desi societatea din RO este inregistrata in ROI si a comunicat cod valid, furnizorul din Germania a facturat cu TVA. Data facturii :31/07/2014 si au refuzat corectarea facturii in privinta Tva-ului. Decontarea facturii (inclusiv Tva) s-a facut in data de 01.08.2014(extras de banca). Factura a fost contabilizata in data de 31.07.2014 ca fiind AIC neimpozabila si s-a declarat suma in D300 la Rd 26. Nu s-a depus D390!!
In data de 08.09.2014, furnizorul returneaza in cont valoarea Tva-ului, fara a emite insa factura de storno.
In final situatia este:
31/07/2014 = factura cu tva
01/08/2014 = plata (inclusiv tva)
08/09/2014 = returnare tva, fara corectia facturii
Ce pot sa fac,in conditiile in care nu exista decat aceea factura din 31/07/2014 ce contine Tva?
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)
Contabilizați factura emisă de partenerul din Germania folosind taxarea inversă. Includeți TVA facturat de el în costul bunurilor achiziționate. Ulterior, la încasarea TVA de la partener, treceți TVA pe venituri de exploatare sau pe venituri în avans după caz.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
multumesc!
Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă. (Octavian Paler)
stiti cumva se poate obtine declaratia 318 din program? si daca nu ce se poate face in acest sens?
Nu, si nici nu ar avea sens, deoarece nu are de unde sa-l populeze cu informatii.