comision incasat

dudumand

comision incasat

#1 Mesaj de dudumand »

O firma incaseaza comision de la diverse persoane fizice pentru prestari servicii efectuate pt.acestea.La incasare emite chitanta pt.suma incasata.Firma este platioare de TVA.
Intrebarile mele sunt:
1. firma trebuie sa intocmesca si factura?
2. care sunt operatiunile contabile?

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

* trebuie data factura pe baza unui contract... fara contract nu prea e bine... plateste cu bani, nu cu ani :D
* 4111 = %
704
4427

cam asta imi vine in minte la ora asta :roll:

maryo

#3 Mesaj de maryo »

... obligatoriu ar trebui sa fie si factura ... altfel ... stai la "universitate" ... fara acces internet ... :lol:
"Numai 2 lucruri sunt infinite: universul shi prostia omeneask ! Shi pentru univers nu bag mana-n foc ..." Albert Einstein

dudumand

#4 Mesaj de dudumand »

Multumesc pt.cele doua raspunsuri.Mai am o intrebare.Aceasta firma presteaza servicii in Romania pt.firme germane(cauta personal,cauta sedii pt.firma etc).Pt.aceste firme din Germania se emite o "factura" in limba germana(semana mai mult cu o scrisoare prin care li se comunica suma de plata pt.serviciile prestate).Cred ca ar trebui intocmita si o factura fiscala de-a noastra nu?Se calculeaza si TVA?(beneficiarii sunt firme cu sediul in Germania).
Multumesc.

Doriana

#5 Mesaj de Doriana »

dudumand scrie:O firma incaseaza comision de la diverse persoane fizice pentru prestari servicii efectuate pt.acestea.La incasare emite chitanta pt.suma incasata.Firma este platioare de TVA.
Intrebarile mele sunt:
1. firma trebuie sa intocmesca si factura?
normal.... tva il platesti pe baza facturii, nu a chitantei.... :lol:
dudumand scrie:Aceasta firma presteaza servicii in Romania pt.firme germane(cauta personal,cauta sedii pt.firma etc).Pt.aceste firme din Germania se emite o "factura" in limba germana(semana mai mult cu o scrisoare prin care li se comunica suma de plata pt.serviciile prestate).Cred ca ar trebui intocmita si o factura fiscala de-a noastra nu?Se calculeaza si TVA?(beneficiarii sunt firme cu sediul in Germania).
Multumesc.
la extern nu este tva..... deci doar val facturii, iar la clienti in fisier bifezi extern, astfel e ok.....
normal ca trebuie si o fact interna, nu poti inregistra o fact in limba germana in contabilitatea romana.....
aici ar fi mai multe probleme...fact emisa e in euro, cea in germana ?
dupa parerea mea ar trebui facuta o fact fiscala in euro fara tva, pe care o inregistrezi, iar fila in limba germana ar fi de fapt o traducere daca interpretez eu bine.... :roll: , pe care o anexezi la fact. emisa.....
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...

dudumand

#6 Mesaj de dudumand »

Da,factura in limba germana are trecuta valoarea in euro.

Doriana

#7 Mesaj de Doriana »

nu stiu exact baza legala, dar cred ca faci si o fact fiscala romana, de ex. cea in germana banuiesc ca e doar un format pe calculator, fara serie fiscala.... deci facturezi in euro o fact fiscala , si eventual o copie dupa cea germana, atata timp cat aceea nu are plaja fiscala de numere.....dupa mine, nu are valoare fiscala, e doar un fel de traducere la factura....., cand bagi in saga fact in euro, o bagi prin iesiri in valuta, si iti apare ok, bifezi si clientul extern, si la jurnal de cumparari operatiunea va fi la scutit cu drept de deduere, adica rd 4 decont.... 8)

Octavian

#8 Mesaj de Octavian »

Pentru clienti persoane juridice straine se emite factura fara TVA. Aceasta nu trebuie intocmita pe formular inseriat, cu regim special. Insa este obligatoriu sa existe un contract cu clientul p.j. straina.

maryo

#9 Mesaj de maryo »

... din cite stiu eu ... in jurnalele de cumparari, respectiv vinzari nu poti inscrie decit documente cu regim special (exceptie fac doar bonurile de combustibil pe baza carora se poate deduce TVA-ul) ... in consecinta trebuie sa procedezi ca pentru ori ce fel de export ... "Invoice" + factura fiscala pe care inscrii clientul strain si cred ca nimeni nu va avea nimic de reprosat ... :) ... am sa incerc sa revin si cu un cadru legal ... :)
"Numai 2 lucruri sunt infinite: universul shi prostia omeneask ! Shi pentru univers nu bag mana-n foc ..." Albert Einstein

Doriana

#10 Mesaj de Doriana »

Octavian scrie:Pentru clienti persoane juridice straine se emite factura fara TVA. Aceasta nu trebuie intocmita pe formular inseriat, cu regim special. Insa este obligatoriu sa existe un contract cu clientul p.j. straina.
poti sa revii cu o trimitere la o lege.... ???
asa o simpla foaie poate fi `invoice` si gata..... daca mergem mai departe.... nu te poate controla nimeni daca ai inregistrat-o sau nu !!!....
nu prea cred ca e ok.....mai ales ca nu e in romana.... si orice act ce nu e in romana trebuie tradus pt a fi inregistrat ( de ex facturi de dincolo..).. :roll:
pana la o chestie concreta.... adica lege..... eu raman la parerea mea.... factura fiscala emisa fara tva pt client extern, acel `invoice` care de fapt daca e in germana.... se cheama altfel..... e pt noi o simpla traducere..... 8)

ca o justificare, descriu un mod de lucru la mine....
primesc din grecia prin fax `invoice` in euro... simplu, cu nr nefiscal si data, platesc prin banca acea factura ( este de fapt o... proforma ) si apoi, in cam 2 sapt primesc factura fiscala emisa de firma din grecia deci cu serie fiscala.....

deci export pe foi a4 nu cred ca e ok...

asteptam citatul legal..... 8)

dudumand

#11 Mesaj de dudumand »

Pe masura ce citesc mai multe forumuri de contabilitate sunt tot mai confuza!
Am intalnit persoane care spun ca dat fiind faptul ca locul prestarii de servicii este Romania,chiar daca beneficiarul este in afara tarii,factura se intocmeste cu TVA.
Cum e corect in final?

septimiuv

#12 Mesaj de septimiuv »

scrie in codul fiscal pe la partea cu tva... acum fiecare cum intelege, de aceea sunt multe variante :D

Doriana

#13 Mesaj de Doriana »

dudumand scrie:Aceasta firma presteaza servicii in Romania pt.firme germane(cauta personal,cauta sedii pt.firma etc).Pt.aceste firme din Germania se emite o "factura" in limba germana(semana mai mult cu o scrisoare prin care li se comunica suma de plata pt.serviciile prestate).Cred ca ar trebui intocmita si o factura fiscala de-a noastra nu?Se calculeaza si TVA?(beneficiarii sunt firme cu sediul in Germania).
prima data nu am citit bine...locul prestatiei in Romania.... =tva
despre factura , sunt sigura ca trebuie emisa pe formular fiscal nu pe foi a4...... aia in germana e traducerea pt ei, aia nu e pt conta romana.... :wink:
parerea mea ..... 8)

maryo

#14 Mesaj de maryo »

Doriana scrie: ... despre factura , sunt sigura ca trebuie emisa pe formular fiscal nu pe foi a4...... aia in germana e traducerea pt ei, aia nu e pt conta romana.... :wink:
parerea mea ..... 8)
... asta daca prefera sa "plateasca cu bani nu cu ani" ... :lol:

axintei

#15 Mesaj de axintei »

Stiu ca e cam tarziu sa te mai ajute vreun comentariu din experienta mea proprie, dar abia acum am trecut si eu in revista mesajele de pe forum.Poate va ajuta pe un altul. Din cate stiu pe langa invoice trebuie emisa o factura fiscala, cu sau fara tva in functie de locul prestatiei. In mod obligatoriu trebuie sa ai un contract incheiat intre parti. La mine s-a pus problema ca prestarea nu avea loc in Romania, deci pe factura fiscala scriam "nu intra in sfera de aplicabilitate a TVA". Am avut control de la finante si a fost OK. Dar, daca locul prestatiei este in Romania, conform Codului Fiscal, trebuie emisa factura cu TVA.

Scrie răspuns