O firma din RO, platitoare de TVA, factureaza (lei, cu TVA), unei reprezentante a unei firme din UE, servicii efectuate la sediul din RO al reprezentantei.
Trebuie sa se inscrie in Registrul Operatorilor, sau considera livrare de servicii catre persoana neimpozabila?
Faptul ca banii ii incaseaza dintr-un cont in lei, deschis la o banca din RO, dar de catre firma-mama, pe numele ei, schimba cu ceva lucrurile?
Multumesc!
Facturare servicii in RO catre reprezentanta
-
Re: Facturare servicii in RO catre reprezentanta
În cazul în care serviciul prestat este unul pentru care persoana obligată la plată, din cauza locului prestării, este furnizorul și nu beneficiarul, discutăm despre servicii impozabile în RO, ce nu se declară în D390 și pentru care prestatorul nu are obligația înregistrării în ROI. Nu contează de unde primește banii. Relevante sunt locul prestării și cine e persoana obligată la plata TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Daca reprezentanta are cod fiscal in RO, inseamna ca prestez serviciul catre ea, nu catre firma-mama. CORECT?
exact , operatiunea e impozabila in RO , deci vei factura cu TVA.
-
Multumesc mult tuturor!
Pentru infiintarea unei reprezentante in Romania a unei PJ rezidente UE este necesar un sediu pentru care se doreste incheierea unui spatiu detinut de un PJ inreg in scopuri de TVA in Ro.
Proprietarul spatiului vrea sa factureze chiria direct catre PJ straina considerand ca, cu firma mama trebuie incheiat contractul si catre ea emisa factura inclusiv dupa ce reprezentanta va dobandi un cod fiscal.
Avocatul care se ocupa de infiintare detine procura in acest sens si a primit o suma de bani pentru cheltuielile de infiintare si incearca sa convinga proprietarul ca viitoarea reprezentanta este beneficiara serviciilor de inchiriere, ea se asteapta sa primeasca factura de inchiriere si sa plateasca pentru acest serviciu, fara nici un succes insa.
In paralel proprietarul aduce in discutie o problema legata de TVA, inregistrare in ROI..s.a. in conditiile in care locul prestarii ar trebui sa fie Ro, locul imobilului.
Pot exista informatii care sa justifice atitudinea proprietarului?
Multumesc anticipat!
Proprietarul spatiului vrea sa factureze chiria direct catre PJ straina considerand ca, cu firma mama trebuie incheiat contractul si catre ea emisa factura inclusiv dupa ce reprezentanta va dobandi un cod fiscal.
Avocatul care se ocupa de infiintare detine procura in acest sens si a primit o suma de bani pentru cheltuielile de infiintare si incearca sa convinga proprietarul ca viitoarea reprezentanta este beneficiara serviciilor de inchiriere, ea se asteapta sa primeasca factura de inchiriere si sa plateasca pentru acest serviciu, fara nici un succes insa.
In paralel proprietarul aduce in discutie o problema legata de TVA, inregistrare in ROI..s.a. in conditiile in care locul prestarii ar trebui sa fie Ro, locul imobilului.
Pot exista informatii care sa justifice atitudinea proprietarului?
Multumesc anticipat!
Poate factura către firma cu care are încheiat contract . Dacă e firma mamă cea cu care are contract atunci facturează către ea. Dar și dacă facturează către firma mamă, tot nu e scutit de TVA pe principiul că serviciul se adresează sediului economic al firmei mamă. Eventual e scutit fără drept de deducere pe art.141.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.