Detasare

Mesaj
Autor
mereutad482
Mesaje: 225
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Detasare

#1 Mesaj de mereutad482 »

Care sunt obligatiile in cazul detasarii unui salariat, atat pentru firma care il detaseaza ( firma A), cat si pentru cea la care este detasat firma B).
Am inteles ca se face suspendarea contractului de munca la firma A cf art 52 C.M.
1. Cine il plateste si ce obligatii declarative are?
Se intocmeste contract de munca pe durata determinata la a doua firma si se depune D112?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: Detasare

#2 Mesaj de paturcai »

In fapt, responsabilitatile in cazul detasarii ii revin prin lege societatii la care s-a dispus detasarea. Ca urmare a acestei proceduri, obligatiile si documentele necesare revin astfel angajatorului care trebuie sa respecte drepturile care ii revin salariatului, acestea fiind reglementate prin Codul muncii.
Cu privire la procedura de detasare, definitia din lege stabileste ca este un act prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului (cedent), la un alt angajator (cesionar), in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.

Detasarea beneficiaza, prin urmare, societatii la care se detaseaza respectivul salariat si este dispusa prin decizia scrisa emisa de angajatorul unde salariatul este angajat Prin lege, decizia emisa de angajatorul cedent trebuie sa aiba la baza intelegerea anterioara a celor doi angajatori in privinta detasarii salariatului de la un angajator la altul, in practica intocmindu-se o conventie intre cei doi angajatori in acest sens.

Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat, in conformitate cu dispozitiile art. 47 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Art. 46 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea in temeiul art. 47 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Trebuie mentionat ca in toata perioada detasarii, contractul individual de munca al salariatululuise suspenda din initiativa angajatorului cedent in conformitate cu art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajatorul cedent, potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (2) din Codul muncii, republicat, drepturile salariale cuvenite salariatului detasat precum si celelate drepturi de care beneficiaza salariatul fiind acordate de catre angajatorul cesionar, pentru care salariatul presteaza activitatea, in temeiul art. 47 alin. (1) din acelasi act normativ.
In consecinta, salariatul detasat va fi obligat sa respecte normele de disciplina si de protectia muncii in unitatea in care isi executa sarcinile. In acest scop, unitatea la care este detasat trebuie sa ii aduca la cunostinta aceste norme, iar angajatorul cesionar sa asigure instruirea salariatului in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In acelasi timp, angajatorul la care se dispune detasarea trebuie sa asigure examinarea medicala a salariatului detasat prin serviciile medicale de medicina muncii de la nivelul unitatii. Potrivit dispozitiilor art. 15 lit. b) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati. Mai mult, conform art. 27 alin. (3) din Codul muncii, republicat, competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
Drepturi de proprietate intelectuala: R&S
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/40 ... area-.html
Contractul de munca se incheie cel putin pe perioada detasarii (6 luni sau mai putin) si in mod exceptional se mai poate prelungi inca 6 luni (dar nu mai mult de 12 luni) cu acordul expres al salariatului.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mereutad482
Mesaje: 225
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Detasare

#3 Mesaj de mereutad482 »

Agajatorul la care este detasat salariatul trebuie incheie contact de munca pe durata determinata si sa depuna D 112, nu-i asa?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: Detasare

#4 Mesaj de paturcai »

Corect!
La mine (eu il cedez) el are contractul suspendat.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pinteae
Mesaje: 2006
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: Detasare

#5 Mesaj de pinteae »

Angajatorul la care se face detasarea NU INCHEIE CIM cu salariatul detasat. Salariatul va aparea pe statul de salarii, in D112 dar nu si in REVISAL-ul angajatorului la care se face detasarea.
Detasarea de la un angajator la altul, nu inseamna suspendare a contractului la angajatorul de la care se detaseaza.
Salariatul ramane in evidenta primului angajator, iar daca cel la care se face detasarea nu-si indeplineste obligatiile fata de salariat, acesta din urma se poate indrepta inspre angajatorul sau principal pentru incasarea drepturilor salariale.

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: Detasare

#6 Mesaj de paturcai »

Asa este cum spune PintaE: nu se incheie un alt contract individual de munca.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mereutad482
Mesaje: 225
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Detasare

#7 Mesaj de mereutad482 »

Imbarligate sunt caile ...codului muncii..

Eu reprezint firma la care se face detasarea.
Am primit copia actului aditional de suspendare a contactului de munca de la firma care a detasat salariatul (de pe 26.01.2015 pana pe 27.02.2015)
Cum inregistrez salariatul in Saga la tip salariat ? Va fi preluat automat si in Revisal daca pun salariat permanent.
Dar in D112 la tip salariat dpv al contact de munca, data angajarii, data incetarii ?

Deja am transmis inregistrarea in Revisal pt contact de munca pe durata determinata (1 luna). Nu pot transmite anulare, doar o incetare cu aceeasi data...

pinteae
Mesaje: 2006
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: Detasare

#8 Mesaj de pinteae »

Se pare ca s-a gresit si la firma unde este angajat salariatul. Ei nu trebuia sa-i suspende CIM-ul. Trebuia doar un act administrativ (Decizie, Ordin de detasare, etc), prin care se dispunea detasarea.
In SAGA salariatul il vei inregistra ca un salariat propriu, doar ca trebuie sa fii atent(a) ca in REVISAL sa nu fie preluat.
Acum, ca ati transmis REVISAL-ul (ma refer la ambele firme) , va trebui sa faceti corectia. In cazul firmei tale, trebuie sa faci incetare si sa transmiti din nou registrul.

mereutad482
Mesaje: 225
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Detasare

#9 Mesaj de mereutad482 »

Si totusi exista art.52 alin.1, lit d = suspendarea contactului de munca pe durata detasarii

pinteae
Mesaje: 2006
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: Detasare

#10 Mesaj de pinteae »

Sunt de acord cu tine, ca angajatorul poate suspenda un CIM pe perioada detasarii, dar prin REVISAL nu se transmite ca suspendare ci ca detasare. Pe perioada detasarii, salariatul beneficiaza de toate drepturile.

fartana739
Mesaje: 275
Membru din: Vin Mar 10, 2006 12:00 am

Re: Detasare

#11 Mesaj de fartana739 »

Puteti sa-mi spuneti ce se intampla cu zilele de concediu de odihna neefectuate,se transfera firmei care preia salariatii sau raman pe vechea firma?
Multumesc

pinteae
Mesaje: 2006
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: Detasare

#12 Mesaj de pinteae »

CIM-ul nu este incetat. Asa ca poate sa ramana pe angajatorul "principal", iar la incetarea detasarii sa i se acorde dreptul de concediu de odihna.
Eugen Pintea

fartana739
Mesaje: 275
Membru din: Vin Mar 10, 2006 12:00 am

Re: Detasare

#13 Mesaj de fartana739 »

Spuneti-mi mai exista transfer de o firma la alta?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Detasare

#14 Mesaj de tomac »

Nu există noțiunea de transfer în codul muncii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

jigal798
Mesaje: 5
Membru din: Mar Mai 21, 2013 9:28 am

Re: Detasare

#15 Mesaj de jigal798 »

Referitor tot la detasare, nu trimitem in revisal, dar cum inregistram efectiv salariatul in Saga ca sa fie preluat corect in d112 (sa nu genereze erori)si implicit pe statul de plata.?
1 Tip salariatului: salariat permanent sau colaborator etc, pentru ca detasat nu apare?
2 Functia de baza sau nu?
3 cas locul in care este detasat sau locul de unde provine?
4 Contract pe perioada determinata, pe perioada detasarii.
Va multumesc

Scrie răspuns