mancare

calfav990

mancare

#1 Mesaj de calfav990 »

Avem angajati care lucreaza in Germania. Trebuie sa dovedesc cum ca firma din Romania le plateste angajatiilor delegati mancarea pe langa diruna acordata. In ce limita sau la ce suma sa calculez mancarea fiecarui angajat in parte?
Va multumesc.

pinteae

Re: mancare

#2 Mesaj de pinteae »

Daca salariatii sunt in drept sa primeasca masa, deoarece activitatea se incadreaza in categoria celor prin care obliga firma sa acorde masa calda salariatilor, atunci treci sumele prin contul 6458.
Daca acest drept nu este impus de lege ci de CCM, atunci le treci pe cheltuieli sociale si urmaresti limita deductibila de 2% din fondul de salarii. In acest caz poti folosii un analitic al contului 6588, pe care sa-l raportezi la rulajul contului 641, in vederea determinarii limitei deductibile la calculul imp.pe profit.
In ambele cazuri sumele nu se recunosc ca avantaj material si nu se impoziteaza salariatului.
Daca masa calda nu este acordata potrivit celor de mai sus, ci este un drept acordat la intelegerea partilor, atunci suma respectiva se recunoaste ca avanataj material si se impoziteaza pe statul de salarii. In acest caz vei putea folosi contul contabil 6421.
Eugen Pintea

calfav990

#3 Mesaj de calfav990 »

Ma intereseaza cum pot calcula masa unui salariat pe o zi. nu gasesc nicaieri. Va multumesc. Nu ma refer la tichete de masa.

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Informatia cred ca o obtii de la partenerul din Germania. Cere-le sa-ti spuna cuantumul sumei zilnice.
Am avut un caz asemanator, in Franta. Angajatorul respectiv ne-a solicitat sa la acordam salariatilor o suma cu titlu de "Prime de panier", deoarece in contractul la nivel de societatea, se acorda asa ceva. In legislatia Franceza, era scutit de impozit, insa noi i-am inclus suma respectiva in venitul salarial.
Eugen Pintea

calfav990

#5 Mesaj de calfav990 »

ma refer la cerintele legi 344/19.07.2006, actualizata prin ordonanta de urgenta 28/30.06.2015.
ma intereseaza cum sa calculez mancarea angajatiilor, ce suma, sa adune bonurile fiscale, si sa le trec pe delagatie? Nu stiu la ce sume sa ma limitez.
Va multumesc.

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

Legea 344/2006 nu stabileste un plafon minim sau maxim al cheltuielilor cu masa. Prin lege se precizeaza faptul ca sunt cheltuieli aferente deplasarii, cheltuielile cu cazarea, masa si transportul. Doar ca pentru a dovedii cheltuiala, trebuie sa detii documente. Sunt de parere ca poti sa stabilesti un plafon, pe fiecare salariat, in limita caruia trebuie sa-ti aduca documente. Acele documente le poti atasa unui decontr de cheltuiala, daca platile au fost facute de catre salariat.Daca au fost achitate de catre firma si sunt facturi emise pe numele firmei, atunci nu mai trebuie preluate in decont. Cred ca plafonul trebuie sa-l stabilesti cu salariatii, astfel incat sa poata servii cele trei mese/zi.
Eugen Pintea

darabana

#7 Mesaj de darabana »

In cazul muncii in Germania va rog sa imi spuneti ce salar le acordati angajatilor si valoarea diurnei zilnice.
Multumesc

pinteae

#8 Mesaj de pinteae »

Nu am salariati in Germania. Dar daca detasarea o faci in baza Legii 344/2006, in lege se precizeaza faptul ca salariul minim este cel din tara unde-l detasezi pe salariat (art.1 lit c)). Adica din Germania.
Diurna face parte din salariul minim (art.9).
Eugen Pintea

darabana

#9 Mesaj de darabana »

Multumesc pentru raspuns. Deci pot sa ii acord salarul mimin in tara, sa fac viramentele la salarul minim iar diferenta pana la salarul minim din Germania sa o acord sub forma de diurna?

pinteae

#10 Mesaj de pinteae »

Diurna face parte din salariul minim.
Eu cred ca trebuie interpretat in felul urmator: facand parte din salariul minim, aceasta se adauga la salariul de incadrare, se impoziteaza si i se aplica contributii. Salariatul beneficiaza de cazare, masa si transport, gratuite, iar diurna/indemnizatia de detasare, este o componenta a salariului, atata timp cat legea spune ca: indemnizaţie specifică detaşării - indemnizaţia acordată în vederea compensării inconvenientelor cauzate de detaşare.
Diurna se acorda pentru perioada in care se afla in delegatie. Salariatii tai nu sunt in delegatie. Ai mare grija, ca multi s-au fript pe aceasta speta, tocmai de aceea a fost modificata legislatia in materie de salarizare, pentru personalul trimis in strainatate.
Eugen Pintea

calfav990

#11 Mesaj de calfav990 »

daca trimit un angajat in detasare in UE, sunt obligat sa ii platesc indemnizatie de detasare conf. Codului Muncii. Sumele de detasare sunt egale cu sumele de diurna, respectiv minim 35 euro zi si 87.50 euro/zi? :oops: Sau care sunt limitele pt. detasare?
Va multumesc.

Scrie răspuns