tva la incasare

pacurarm718

tva la incasare

#1 Mesaj de pacurarm718 »

buna ziua
o firma de constructii emite o factura cu tva catre o firma din italia (bunul imobil este stabilit in romania) firma aplica tva la incasare. in acest caz cand voi colecta tva? cand imi plateste beneficiarul strain? sau la emiterea facturii

septimiuv

Re: tva la incasare

#2 Mesaj de septimiuv »

La emiterea facturii.

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Eu zic că la încasare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ferenta

#4 Mesaj de ferenta »

Şi eu zic precum Septimiuv.
CF, art.134 indice 2, alin 6, lit.a:
(6) Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea sistemul TVA la încasare aplică sistemul respectiv numai pentru operaţiuni pentru care locul livrării, conform prevederilor art. 132, sau locul prestării, conform prevederilor art. 133, se consideră a fi în România, dar nu aplică sistemul respectiv pentru următoarele operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

a) livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160;

CF, art.150, alin 2:
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5).
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

pacurarm718

#5 Mesaj de pacurarm718 »

va multumesc pentru raspunsuri

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Mai citiți odată art.150 alin.2 citat. Și apoi argumentați vă rog de ce livrarea unei clădiri o considerați prestare de servicii.
Ca idee, art.150 e valabil pentru acele livrări de bunuri și servicii pentru care în România se aplică scutire și beneficiarul aplică taxarea inversă în țara lui.
În această situație persoana obligată la plata TVA este furnizorul pentru că nu este o livrare intracomunitară de bunuri.

ferenta

#7 Mesaj de ferenta »

Eu am înţeles din întrebarea pusă de colegul nostru, că firma de construcţii emite factură de prestări servicii pentru firma italiana, asupra bunului imobil situat în România, nu că a vândut imobilul respectiv.Deşi acuma văd că întrebarea colegului nostru, pare destul de clară( sau poate nu?)!Cred că am citit-o prea repede... :P Sorry!
p.s. Poate mai revine cu precizări utilizatorul, deşi dacă ne-a mulţumit pentru răspunsuri care au fost şi de da şi de nu, atunci înseamnă că ştie ce are de făcut! :)
Ultima oară modificat Joi Noi 26, 2015 4:15 pm de către ferenta, modificat 1 dată în total.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Eu am înțeles că e vorba de o clădire. Iar am înțeles prost din câte se pare. Dar nu e nici o problemă.
Dacă bunul e situat în România intră la excepții pentru că lucrările la bunuri imobile se încadrează la art.133 alin.4 și nu li se aplică art.150.

ferenta

#9 Mesaj de ferenta »

Şi atunci firma din România aplică tva la încasare, au ba?Că asta era de fapt întrebarea! :)

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Da dacă operațiunea nu este scutită de TVA.

ferenta

#11 Mesaj de ferenta »

Mulţumesc!

pacurarm718

#12 Mesaj de pacurarm718 »

ma scuzati de intarziere. precizez ca este vorba de lucrari de constructii la un imobil din romania, nu vanzarea imobilului. de aceea am emis factura cu tva. sunt de parere ca voi colecta la data emiterii facturii chiar daca sunt cu tva la incasare. de asemenea am inteles ca firma beneficiara din Italia trebuie sa se inregistreze in Romania pentru a-si putea deduce tva-ul. este corect?

tomac

#13 Mesaj de tomac »

pacurarm718 scrie:sunt de parere ca voi colecta la data emiterii facturii chiar daca sunt cu tva la incasare.
De ce?

pacurarm718

#14 Mesaj de pacurarm718 »

pentru ca beneficiarul este o persoana neimpozabila in romania

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Nu contează asta. Nicăieri nu este pusă condiția asta în codul fiscal.
Art. 134^2 nu se referă la beneficiar, la faptul că este impozabil sau nu în România. Pe argumentul ăsta nici o persoană fizică (neautorizată) română nu este persoană impozabilă. Devine persoană impozabilă în România numai dacă s-ar autoriza. Și dacă îi vindeți în rate unei persoane fizice române bănuiesc că nu ați avea rețineri în a emite factură cu TVA la încasare, nu?
Vedeți alin.6 al articolului 134^2
(6) Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea sistemul TVA la încasare aplică sistemul respectiv numai pentru operațiuni pentru care locul livrării, conform prevederilor art. 132, sau locul prestării, conform prevederilor art. 133, se consideră a fi în România, dar nu aplică sistemul respectiv pentru următoarele operațiuni care intră sub incidența regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160;
b) livrările de bunuri/prestările de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operațiunile supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 152^1 -152^3 ;
d) livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care beneficiarul este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.
Acesta se referă la tipul de operațiune efectuată de o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA nicidecum la calitatea de persoană impozabilă în România a clientului entității respective.

Scrie răspuns