Problema TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
urechee625

Problema TVA

#1 Mesaj de urechee625 »

Am o problema care suna asa:
Am o firma de comert cu amanuntul care inregistreaza veniturile prin casa de marcat, la care am depasit plafonul TVA in septembrie 2007 si am devenit platitoare de TVA de la 1 noiembrie 2007. Am fost prost informata si am crezut ca devin platitoare de TVA de la 1 oct 2007 asa ca am mers cu casa de marcat si am schimbat-o cu tva adica pe raporturile zilnice imi apare si TVA colectata, ca urmare am colectat pt luna oct 5500 RON, tva pe care nu ar fi trebuit sa-l colectez. Stiu ca dc inscrii eronat TVA pe un document esti obligat sa-l platesti. Va rog sa-mi da-ti idei daca aveti, ce as putea sa fac sa nu platesc TVA pt luna octombrie! Va rog ajuta-ti-ma! La sf lui dec imi iese TVA de plata vreo 10000. :cry:

dindirig

#2 Mesaj de dindirig »

dupa parerea mea, ar terebui sa modifici taote iesirile prin vanzari din luna octombrie trecandu-le cu TVA 0, in felul acesta nu iti apare TVA in registrul de vanzari din luna respectiva si si in declaratia de TVA(300) pe care o depui in luna aceasta va aparea TVA exigibil numai pentru ultimile doua luni

comand279

#3 Mesaj de comand279 »

In codul fiscal scrie ca data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Termen de inregistrare: 10 zile de la data atingerii sau depasirii.
Daca persoana impozabila solicita cu intarziere inregistrarea in scopuri de TVA, organul fiscal are dreptul sa vina in control sa stabileasca obligatiile de plata, adica sa colecteze TVA-ul pe care persoana impozabila l-ar fi datorat daca s-ar fi inregistrat in termenul prevazut de lege.

Presupun ca tu ai depasit termenul de 10 zile de la data atingerii plafonului si te-ai inregistrat mai tarziu la Finante. Daca mergeai pana in data de 10.10.2007 sa te inregistrezi platitor de TVA primeai CIF cu data de 01.10.2007 dar daca te-ai dus mai tarziu ai primit CIF cu data de intai a lunii urmatoare, adica 01.11.2007. Concluzia este ca ai procedat corect la inregistrarea TVA in luna noiembrie. Ai grija la ajustarea TVA ptr mijloacele fixe neamortizate si atentie la stocul de marfa.

Art 152 Codul Fiscal + norme

urechee625

#4 Mesaj de urechee625 »

nu e corect ceea ce ai zis, in codul fiscal spune ca trebuie sa te inregistrezi in termen de zece zile de la depasirea plafonului dar devii platitor de TVA pe data de 1 a lunii dupa ce te-ai inregistrat, adica

depasire plafon septembrie --> inreg pana pe 10 oct --> devenire platitor tva de la 1 noiembrie
tocmai asta a fost greseala mea ca am crezut la fel ca tine si m-am pricopsit cu TVA pe oct cu care nu stiu ce sa fac.
Am gasit un articol in lege ca daca inscrii tva pe un document din greseala esti obligat sa-l platesti............si nu stiu ce sa fac

urechee625

#5 Mesaj de urechee625 »

dindirig scrie:dupa parerea mea, ar terebui sa modifici taote iesirile prin vanzari din luna octombrie trecandu-le cu TVA 0, in felul acesta nu iti apare TVA in registrul de vanzari din luna respectiva si si in declaratia de TVA(300) pe care o depui in luna aceasta va aparea TVA exigibil numai pentru ultimile doua luni
da dar cum ramane cu raporturile Z care contin TVA?

rimpuc818

#6 Mesaj de rimpuc818 »

eu am DEPASIT plafonul in luna noiembrie, in 08 decembrie am fost la finante, am depus documentatia si voi deveni platitoare de TVA din 01.01.2008. conform anexei la CIF, asta daca va ajuta cu ceva.... :cry: :roll: :shock:

davidl

#7 Mesaj de davidl »

urechee625 scrie:
dindirig scrie:dupa parerea mea, ar terebui sa modifici taote iesirile prin vanzari din luna octombrie trecandu-le cu TVA 0, in felul acesta nu iti apare TVA in registrul de vanzari din luna respectiva si si in declaratia de TVA(300) pe care o depui in luna aceasta va aparea TVA exigibil numai pentru ultimile doua luni
da dar cum ramane cu raporturile Z care contin TVA?
Art.150 CF Orice persoana care inscrie taxa pe o factura sau in orice alt document care serveste ca factura este obligat la plata acesteia.

si in norme la pct.58 DOCUMENT ASIMILAT FACTURII

DECI ureche625 ,este bonul fiscal document asimilat facturii?
Eu zic ca nu ....decat cele de la peco..
Nu indeplinesc conditiile unei facturi ....

urechee625

#8 Mesaj de urechee625 »

da mersi,oricum am facut nota contabila si am stornat TVA-ul inregistrat de aiurea, asa am gandit si eu pana la urma

Scrie răspuns